Cine sunt cei 5 judecători care îi vor da sentința finală lui Liviu Dragnea

×
Codul embed a fost copiat

Procesul lui Liviu Dragnea, în dosarul în care prima instanță l-a condamnat la 3 ani și jumătate cu executare, va fi judecat de un nou complet.

Conducerea Înaltei Curți de Casație a tras vineri la sorți, noua componență a instanței, care trebuie să judece apelul demnitarului. Asta, deși liderul PSD, care contestă vechiul complet, a cerut în mod surprinzător vineri dimineață suspendarea procedurii până la publicarea deciziei Curții Constituționale. Însă în respectiva decizie scrie că procedura trebuie îndeplinită de îndată.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a tras personal la sorţi componența noilor completuri de 5 judecători.

Asta după ce premierul Viorica Dăncilă s-a plâns la Curtea Constituţională că aceste instanțe de apel compuse încă de la începutul anului ar fi nelegal constituite. CCR a decis că toţi magistraţii trebuie traşi la sorţi, inclusiv preşedinţii completelor care până acum erau desemnaţi ca membri de drept.

Citește și
CCR, Curtea Constitutionala
CCR a admis că există un conflict constituţional între Parlament și Înalta Curte
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ: ”Sper să se sfârşească epopeea completuri de 5 deşi, sinceră să fiu, am dubii cu privire la acest aspect.”

Chiar înainte de tragerea la sorţi, Liviu Dragnea a cerut conducerii ÎCCJ să suspende de urgenţă procedura şi să aştepte publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR care a cerut Instantei Supreme să recompună de îndată completele de cinci. Cum solicitarea a fost respinsă, preşedintele PSD se gândeşte să se plângă din nou instanţei de contencios administrativ.

Apelul lui Liviu Dragnea împotriva sentinţei prin care a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu va fi judecat de un nou complet în care se regăsește un singur magistrat din vechea instanţă. Apelul lui Dragnea va fi judecat şi de un fost procuror delegat la DNA, dar şi de judecătoarea care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii."

Acelaşi complet va judeca şi procesul fostului premier Victor Ponta, dar al fostului judecător CCR Toni Greblă, devenit secretar general al guvernului.

Alţi cinci judecători supleanţi au fost traşi la sorţi pentru situaţiile de incompatibilitate. Între ei şi judecătorul care a condus până vineri completul lui Liviu Dragnea

De o nouă instanţă de apel în procesul în care a fost achitat la fond va avea parte şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Complet numărul 2 a fost şi el tras la sorţi şi va trebui să judece şi dosarele lui Sebastian Ghiţă şi Cristian David, fostul ministru de Interne.

Peste doar o lună, Înalta Curte de Casaţie va organiza o nouă tragere la sorţi, pentru completele de cinci judecători aferente anului 2019, care ar putea prelua toate aceste dosare în cazul în care cele alese vineri nu vor apuca să înceapă judecata propriu-zisă.

Completul de 5 judecători repartizat lui Liviu Dragnea este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei.

Acest complet mai are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Toni Greblă, Victor Ponta și Sebastian Ghiţă.

Vechiul complet era format din: Dragomir Ilie Iulian, Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina, Lefterache Lavinia Valeria.

Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionuţ Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ştefan Pistol şi Ioana Bogdan. Supleanţi sunt: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban, Ilie Iulian Dragomir.

Completul 2 penal are pe rol dosarele în care sunt judecaţi, printre alţii, Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, dar şi Cristian David.

Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, a declarat la finalul extragerii că speră că se va sfârși acum epopeea completurilor de judecători, deși are ”dubii”.

Rezultatul complet al extragerilor:

Completul 1 - penal, titulari:

Rodica Cosma

Horia Valentin Șelaru

Cristina Simona Neniță

Maria Francisca Vasile

Ioana Alina Ilie

Completul 2 – penal, titulari:

Lavinia Valeria Lefterache

Ionuț Mihai Matei

Ilie Gheorghe Aurel

Bogdan Ioana

Ștefan Pistol

Supleanți completul 1 penal:

Rog Tatiana Lucia

Dragomir Florentina

Rus Andrei Claudiu

Mera Luciana

Macavei Săndel Lucian

Supleanți completul 2 penal:

Oana Burnel

Popa Rodica Aida

Cobzariu Maricela

Serban Leontina

Dragomir Ilie Iulian

Completul 2 - civil, titulari:

Nicolae Adina Georgeta

Popoiat Elena Carmen

Condoiu Minodora

Maiereanu Iuliana

Farmathy Gheza Attila

Supleanți

Cristescu Simona Lala

Tăbarcă Mihaela

Tau Carmen

Bîrsan Gabriela Victoria

Nastasie Veronica

Completul 2 - civil, titulari:

Macavei Sorinela Irina

Duminecă Virginia Florentina

Dolache Bogdan

Hîncu Cezar

Vișoiu Emilia Claudia

Supleanți

Grigoraș Nina Ecaterina

Florescu George Bogdan

Zaharia Rodica

Ivanovici Laura Mihaela

Stănișor Denisa Angelica

Imagini cu extragerea completurilor:

CCR a cerut ca judecătorii să fie trași la sorți

Curtea Constituţională a admis, miercuri, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri.

Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.

Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă.

Astfel, completul care judecă apelul lui Liviu Dragnea în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat în prima instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare va fi schimbat. La fel şi cel care îl judecă pe şeful senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Şi asta din dispoziţia Curţii Constituţionale, care a admis miercuri că între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie există un conflict juridic.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns că instanţa supremă nu a aplicat noua lege de organizare judiciară, adoptată de majoritatea PSD-ALDE în vară. În favoarea Guvernului, a pledat fostul judecător Toni Greblă, la rândul său, judecat de completul de 5 magistraţi, pentru acuzaţii de corupţie.

Curtea Constituţională i-a dat dreptate premierului Viorica Dăncilă şi a stabilit că între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie există un conflict juridic de natură constituţională. Asta după ce colegiul de conducere al instanţei supreme a decis că fiecare complet de 5 judecători, inclusiv cel care îl judecă pe Liviu Dragnea trebuiau trase la sorţi încă din iulie, când legea de organizare judiciară a fost modificată.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Completul care judecă procesul lui Dragnea va fi schimbat. Decizia Curţii Constituţionale
Completul care judecă procesul lui Dragnea va fi schimbat. Decizia Curţii Constituţionale

Completul care judecă apelul lui Liviu Dragnea în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat în prima instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare va fi schimbat.

CCR a admis că există un conflict constituţional între Parlament și Înalta Curte
CCR a admis că există un conflict constituţional între Parlament și Înalta Curte

Curtea Constituțională a admis faptul că există un conflict juridic între Parlamentul României şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completelor de 5 judecători.

Dosarul Gala Bute. Udrea vrea schimbarea unui judecător pe motiv că e 'omul' lui Coldea
Dosarul Gala Bute. Udrea vrea schimbarea unui judecător pe motiv că e 'omul' lui Coldea

Fostul ministru Elena Udrea a anunţat luni că va cere recuzarea judecătorului Ionuţ Matei din completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se ocupă de dosarul "Gala Bute", susţinând că acesta este "omul" lui Florian Coldea.

Trei judecatori, in completul care va da verdictul final in cazul medicului Iancu Mocanu, acuzat de luare de mita
Trei judecatori, in completul care va da verdictul final in cazul medicului Iancu Mocanu, acuzat de luare de mita

Cazul renumitului chirurg cardiovascular de la Spitalul Militar, judecat pentru acuzatii de luare de mita, naste dezbateri chiar intre cei care trebuie sa decida daca il trimit sau nu dupa gratii.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.