Forumul judecătorilor din România, mesaj pentru Iohannis despre modificările Legilor Justiţiei

Ultimul update: Vineri 29 Decembrie 2017 14:17
Data publicarii: Vineri 29 Decembrie 2017 12:38
Categorie: Justitie

Forumul judecătorilor din România îi cere preşedintelui să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu posibila încălcare a Constituţiei, în ceea ce priveşte noile variante ale Legilor Justiţiei.

Este vorba despre statutul magistraţilor, organizarea sistemului judiciar şi a consiliului superior al magistraturii. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au sesizat deja CCR apreciind că multe dintre schimbări încalca flagrant Constituţia.

Forumul judecătorilor din România, una dintre cele mai importante organizaţii profesionale ale magistraţilor, critică în termeni duri modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE Legilor Justiţiei pe care le considera, în mare parte, neconstituţionale.

Noul statut spune că judecătorii trebuie să ia decizii fără niciun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricui, însă numai în prima instanţă.

Adică, în mod absurd, legiuitorul permite ca la apel sau recurs să se facă presiuni ori instanţa să fie influenţată fără nicio problemă. Asta duce la încălcarea Art. 1 şi 124 din Constituţie.

Neconstituţionala ar fi şi interdicţia impusă magistraţilor de a se exprima sau manifesta defăimător la adresa celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă.

Asta ar duce din nou la situaţii absurde, în care un judecător care decide că un demnitar, de exemplu, se face vinovat de o faptă penală, nu ar putea să-şi motiveze decizia, pentru ca afirmaţiile lui ar putea fi considerate defăimătoare şi astfel ar fi acuzat că a încălcat legea.

De departe însă, spun judecătorii, cea mai importantă modificare se referă la excluderea preşedintelui României din procedura numirii şefilor din Ministerul Public. Forumul judecătorilor susţine că participarea şefului statului la constitutirea autorităţii judecătoreşti asigura echilibrul puterilor în stat şi nu afectează independenţa justiţiei.

Forumul judecătorilor a identificat câteva zeci de posibile încălcari ale Constituţiei şi cer Preşedinţiei să sesizeze Curtea Constituţională legat de aceste legi.

De altfel, preşedintele PSD considera că dezbaterea acestor proiecte a fost ultratransparenta şi strălucitoare, potrivit Agerpres. Liviu Dragnea susţine că nicio prevedere din legile adoptate nu afecteza independenţa justiţiei şi nici activitatea magistraţilor.

Tot Liviu Dragnea spune că anul viitor va arăta că modificările propuse sunt preluate din legislaţia ţărilor Uniunii Europene. În tot acest timp, Florin Iordache a dispus ca ambasadele să primească proiectele privind legile justiţiei traduse în engleză, pentru că diplomaţii să vadă că demersul este corect, ca şi cum aceştia nu ar fi avut acces până acum la documente şi de aceea au criticat dur aceste legi.

Legile Justiției, traduse și trimise la MAE. Ambasada Franței: ”Avem propriile servicii de traducere”

Legile Justiției, traduse și trimise la MAE. Ambasada Franței: ”Avem propriile servicii de traducere”

romania, cedo, embrioni

România, condamnată din nou la CEDO. Trebuie să plătească 12.000 de euro unei familii

Alina Bica a plecat în Costa Rica și s-ar fi înscris în Barou. Avocatul spune că va veni în țară, la procese

Nou termen în dosarul „Bombonica”, în care Dragnea e judecat pentru fapte de corupție

Orban, din nou în instanță, în scandalul Urdăreanu. Probele acuzării, audiate public

Dosarul Colectiv. Piedone şi patronii clubului au scăpat până acum din cauza citaţiilor greşite

Cuplul gay Coman-Hamilton cere dreptul la reședință în România

sigla DNA - FOTO AGERPRES

Procuror DNA, revocat după ce a făcut un accident rutier. Ce au aflat poliţiştii

Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre. Extrădat, chiar dacă Madagascar nu are acord cu România

România, condamnată la CEDO în cazul unui bărbat agresat de poliţişti

Fost rector al unei universități din Iași, condamnat la un an și șase luni de închisoare

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, a plecat și el în Madagascar

Proces inedit. Fugarul Radu Mazăre își pune în încurcătură avocații