Legile justiției, din nou modificate. PSD vrea să taie din puterile Președintelui României

×
Codul embed a fost copiat

Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului, condusă de Florin Iordache, și-a reluat activitatea.

Comisia a început dezbaterile pe modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce aceste proiecte au fost contestate la Curtea Constituţională.

Comisia pentru legile Justiţiei urmează să facă şi o serie de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală.

Dezbaterile a fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Citește și
Florin Iordache
Iordache, despre modificările la legile Justiției: ”Nu există un amestec al politicului”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

După ce au fost declarate, rând pe rând, parțial neconstituționale, cele 3 legi ale justiției sunt modificate din nou de acceeasi comisie, condusă de fostul ministru Florin Iordache.

Aleșii puterii profită de "recorectare" și vor să-l lase pe președintele României fără dreptul de a numi în funcție șefii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui amendament depus, aceștia vor fi numiți de secția de judecători a CSM în condițiile în care, în legea actuală, șeful statului este cel care semnează deciziile de numire. Opoziția a cerut fără succes amânarea dezbaterilor și solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția.

Niciuna dintre cele 3 legi ale justiției, votate ”pe repede-înainte” de majoritate, nu a trecut de filtrul Curții Constituționale a României. Întoarse în Parlament, ar putea suferi din nou modificări majore. Aleșii PSD-ALDE își doresc să taie din puterile Președintelui.

Au depus un amendament, ca șefii Înaltei Curți să fie numiți de secția de judecători din CSM, iar președintele să fie exclus din procedură.

FORMA ACTUALĂ a LEGII pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

Art. 53: „(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.”

FORMA PROPUSĂ pentru modificare:

Alineatul (1) al articolului 53 se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Preşedintele, vicepreşedinţii și președinții de Secție ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.”

De altfel, puterea și opoziția s-au certat încă de la începutul ședinței. PNL a propus suspendarea discuțiilor și solicitarea punctului de vedere al comisiei de la Veneția.

Ioan Cupșa, deputat PNL: "Conducerea parlamentară să se adreseze comisiei de la Veneția pe aceste legi pe care vrem să le modificăm. Nu duce la o amânare decât de 3-4 săptămâni și apoi putem reveni la procesul care se află în curs".

Florin Iordache: "Citiți atent deciziile CCR la 303. CCR ne spune nu sunt necesare lămuriri de la Comisia de la Veneția".

Pentru că au majoritate în comisie, cei de la PSD- ALDE și-au impus punctul de vedere. Așa au făcut și în toamna anului trecut, când au adoptat legile ignorând criticile partenerilor externi, societății civile, ale magistraților și chiar ale președintelui României.

Și la acea dată au fost controverse, spre exemplu, în ceea ce privește înființarea unui organism de verificare și control al judecătorilor și procurorilor.

Printre altele, modul în care au fost dezbătute și adoptate cele 3 legi ale justiției l-a determinat pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans să vină la București și să aibă întâlniri cu liderii politici de la București.

Le-a cerut tuturor că România să nu facă pași înapoi și să nu afecteze independența justiției.

După ce vor modifica legile justiției, cei din comisia Iordache au de gând să rescrie și Codul Penal.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Klaus Iohannis explică de ce nu va sesiza Comisia de la Veneția în cazul legilor justiției
Klaus Iohannis explică de ce nu va sesiza Comisia de la Veneția în cazul legilor justiției

Președintele Klaus Iohannis a răspuns Forumului Judecătorilor din România, menționând că nu va sesiza Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției.

Iordache, despre modificările la legile Justiției: ”Nu există un amestec al politicului”
Iordache, despre modificările la legile Justiției: ”Nu există un amestec al politicului”

Preşedintele Comisiei speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că, dacă va fi necesar, se va cere opinia Comisiei de la Veneţia pe modificările la legile referitoare la sistemul judiciar.

Tudorel Toader a solicitat informaţii de la Parlament privind legile Justiţiei
Tudorel Toader a solicitat informaţii de la Parlament privind legile Justiţiei

Tudorel Toader, a solicitat luni conducerii Camerei Deputaţilor o serie de informaţii cu privire la legile Justiţiei şi la modificările aduse Codurilor penale în vederea pregătirii misiunii de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Curtea Constituțională a respins sesizările USR cu privire la Legile Justiției
Curtea Constituțională a respins sesizările USR cu privire la Legile Justiției

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca inadmisibile, sesizările formulate de USR cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei.

Dragnea afirmă că dacă ambasadorul SUA ar fi vrut să discute despre justiție ar fi refuzat
Dragnea afirmă că dacă ambasadorul SUA ar fi vrut să discute despre justiție ar fi refuzat

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm a fost la Parlament pentru a discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.