Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie

×
Codul embed a fost copiat

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost trimis în judecată, luni, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită, acte de comerţ, fals în declaraţii şi coruperea alegătorilor.

Cherecheş este acuzat, printre altele, că a pretins bani pentru eliberarea unor autorizaţii de acces a autovehiculelor de mare tonaj în oraş. În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată şi reprezentanţii unor societăţi comerciale, relatează news.ro.

Procurorii DNA Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) şi, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată,

efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Wermelinger Marco, Mihai Doru Adrian Şi Mihai Sorinel, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, dar şi Trifa Nicolae Dan pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

Citește și
catalin chereches
Recompensa oferită de primarul din Baia Mare pentru prinderea ucigașului fetiței de 5 ani
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul anului 2013, Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, ”a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”.

”Concret, pentru eliberarea unei autorizaţii de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheş Cătălin a primit de la inculpatul Wermelinger Marco (ajutat de inculpatul Trifa Nicolae Dan care a intermediat printre altele şi discuţiile cu edilul) 150.000 USD. Această sumă de bani a fost disimulată de inculpatul Wermelinger Marco în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare şi unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare-Secţia de fete. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost viraţi în contul unei societăţi controlată de edil în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia”, au transmis procurorii DNA.

Potrivit acestora, în aceeaşi perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizaţii de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, Cherecheş Cătălin a pretins de la inculpaţii Mihai Doru Adrian şi Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei şi a acceptat de la aceştia suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare - Secţia de fete (contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale „in personam” în această cauză).

”În perioada ianuarie 2011-iunie 2013, inculpatul Cherecheş Cătălin, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) şi, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăţi comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi etc. Din analiza declaraţiilor de avere din perioada 2013-2018, date pe propria răspundere de către inculpatul Cherecheş Cătălin, a rezultat faptul că acesta a făcut, în cuprinsul lor, menţiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicţie cu situaţia reală de fapt”, mai spus procurorii.

Aceştia reţin în rechizitoriu că, în cursul anului 2012, ”în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, inculpatul Cherecheş Cătălin a oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze pentru funcţia pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare”.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Cherecheş Cătălin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş, fiind înregistrat în 21 septembrie. Deocamdată, nu s-a stabilit primul terme de judecată.

În data de 20 mai 2016, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Cherecheş Cătălin, într-un alt dosar, în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, în formă continuată.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Primarul ales de după gratii a lansat inițiativa
Primarul ales de după gratii a lansat inițiativa "Fără puturoşi şi penali în funcţii publice!"

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă că a lansat "iniţiativa civică" "Fără puturoşi şi penali în funcţii publice!".

Recompensa oferită de primarul din Baia Mare pentru prinderea ucigașului fetiței de 5 ani
Recompensa oferită de primarul din Baia Mare pentru prinderea ucigașului fetiței de 5 ani

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat că îşi oferă indemnizaţia de 10.000 de lei ca recompensă pentru prinderea ucigaşului fetiţei de 5 ani.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.