Abuzul în serviciu va fi redefinit și va avea prag. Iordache l-ar putea pune de 400.000 de lei

Ultimul update: Miercuri 08 Noiembrie 2017 19:25
Data publicarii: Miercuri 08 Noiembrie 2017 18:12
Categorie: Justitie

Abuzul în serviciu va avea, cu siguranță, un prag al prejudiciului. Comisia parlamentară condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, va decide săptămâna viitoare dacă el va fi de 19.000 de lei sau 400.000 de lei.

Parlamentarii majorității iau în calcul și o redefinire a infracțiunii, astfel încât să fie pedepsit penal doar funcționarul care a încasat personal vreun avantaj de pe urma abuzului. În prezent, Codul Penal sancționează abuzul indiferent cine și ce foloase a tras de pe urma lui.

În iarnă, Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiției, zis și "altă întrebare", nu a putut impune un prag al prejudiciului de la care abuzul în serviciu devine infracțiune prin Ordonanța 13. A fost oprit de sutele de mii de oameni care au ieșit în stradă. Acum, vrea să facă același lucru în Parlament, promovând o lege specială. Are în lucru 16 variante.

Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare: ”Există o sumă minimală de 19.000 și o sumă maxină, de 200.000 sau de 400.000, Deci, sunt mai multe variante.”

Miza introducerii unui prag valoric al prejudiciului, pentru ca abuzul în serviciu să fie pedepsit că infracțiune, este una uriașă. Dosarele în care pagubele înregistrate sunt situate sub acest nivel de referință pot fi închise. Între ele și cel al liderului PSD, Liviu Dragnea.

Cristian Pârvulescu, politilog: ”Se va încerca și urmări impunerea acelui prag care va asigura protejarea liderilor importanți. Iar pragul va fi sigur mai mare de 19.000 de lei, cât a aruncat în dezbatere domnul Iordache.”

Iar asta nu este singura modificare pe care Florin Iordache vrea să o aducă articolului privind abuzul în serviciu. Fostul ministru al Justiției își dorește ca abuzul să fie pedepsit doar dacă funcționarul a beneficiat personal de avantaje sau bani. În prezent, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoarea, indiferent cine și ce avantaje a obtinut.

Un exemplu este Liviu Dragnea, care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce angajate de la Direcția de Asistență Socială au muncit la sediul PSD, dar au fost plătite de la locul de muncă original. De câștigat, a câștigat partidul, și nu Dragnea. Dacă modificarea ar avea loc, liderul PSD ar scapa de acuzatie.

Politologul Cristian Pârvulescu crede că noile reglementări urmăresc, în realitate, nu protejarea interesului public, ci satisfacerea intereselor personale ale unor lideri politic.

"Evident că abuzul este abuz fără niciun prejudiciu. Este o dezbatere care dovedește că majoritatea în acest moment nu este interesată de sprijinirea sectorului public și nu privește politica în sensul general, ci în sensul interesului privat, personal al unor lideri care se simt amenintati", a spus Cristian Pârvulescu.

Parlamentarii susțin că așteaptă și avizul comisiei de la Veneția, însă deocamdată nu l-a cerut nimeni. Oficialii comisiei, la fel și președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene au anunțat deja că un prag financiar nu este necesar, deși ministrul nostru de Justiție susține contrariul.

”Dacă acel prag despre care întotdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar care trebuie să respecte exigențele deciziei CCR și în același timp ne raportăm la directiva europeană”, a declarat Tudorel Toader.

Printre cei care resping categoric introducerea pragului pentru abuz în serviciu se numără și procurorii. Adunările generale din Parchetul General, DNA și DIICOT au cerut în repetate rânduri că modificările la Legile Justiției să nu fie adoptate.

Șerban Nicolae, supărat pe cei care confundă corupții cu hoții: Lucrurile sunt spuse anapoda

Șerban Nicolae, supărat pe cei care confundă corupții cu hoții: Lucrurile sunt spuse anapoda

Gigina 1

Familia poliţistului Gigină s-a plâns că ancheta durează prea mult. Reacţia DNA

Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, sub control judiciar. Olguța Vasilescu: ”Un nou abuz DNA. Câte mai tolerăm?”

Legile Justiției din România, discutate în Parlamentul European

CCR: Probele obținute în mod nelegal și declarate nule trebuie înlăturare din dosare

Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, citaţi la DNA într-un nou dosar

Pățania unei românce care a dat în judecată magazinul unde a suferit un accident din cauza unei pungi

Ionel Arsene

Președintele PSD Neamț a fost reținut de DNA. Este acuzat că ar fi primit 100.000 euro

CSM a avizat negativ imunitatea aleşilor la acuzaţii de corupţie

Deputatul PNL Roberta Anastase a fost audiată la DNA în calitate de martor

Decizie finală în dosarul ginerelui lui Băsescu, avocatul Radu Pricop

România, condamnată din nou la CEDO. Trebuie să plătească 12.000 de euro unei familii

Alina Bica a plecat în Costa Rica și s-ar fi înscris în Barou. Avocatul spune că va veni în țară, la procese