iLikeIT. Romanii care pun pe roate Mecca ingineriei IT, Silicon Valley. Ideile care i-au mentinut in cel mai competitiv mediu

×
Codul embed a fost copiat

Silicon Valley, California. Ati auzit cu siguranta vorbindu-se despre acest loc, situat pe coasta de vest a Statelor Unite, cu cea mai mare concentratie de inteligenta pe metru patrat.

De aici s-au ridicat Apple si Intel. Aici au scris istorie, Google si Facebook, Tesla si eBay. Mii de romani lucreaza in acest moment in Silicon Valley. Studenti de top, programatori, ori cercetatori. Unii au curajul sa construiasca de la zero si dau lovitura cu o idee de geniu. George Buhnici a vorbit cu ei.

Madalina Seghete: "Bine ati venit la Branch. Imi pare vine sa va avem."

Madalina Seghete e unul dintre cei patru fondatori Branch, companie ce a atras deja investitii de peste 50 de milioane de dolari. Le folosim tehnologia zilnic, fara sa ne dam seama. Sa zicem ca pe e-mail primiti o oferta de vacanta. In mod normal ar fi fost deschisa in browser. Branch te trimite insa direct in aplicatie.

Madalina Seghete, cofondator Branch: "Suntem de doi ani jumate si acum avem 20.000 de aplicatii care ne folosesc."

Citește și
iLikeIT
iLikeIT. Ce fel de gadgeturi putem folosi in avion, ca sa nu-i deranjam pe piloti. Solutii inteligente la mare altitudine
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Lista lor de clienti este impresionanta. Airbnb, Starbucks, Slack, TuneIn si multe altele.

Tot in Silicon Valley, NASA detine laboratoarele de cercetare Ames. Se intra cu dificultate de obicei, insa avem prieteni acolo. Ioana Cozmuta este specialist in microgravitatie la NASA. Lucreaza pentru ei de aproape 15 ani.

George Buhnici: "Ioana, am ajuns pe luna?"
Ioana Cozmuta: "Da! Da! Cred ca da."
George Buhnici: "Pot sa ma dau jos?"
Ioana Cozmuta: "Da, vezi sa nu sari prea tare."
George Buhnici: "Pai gravitatia acolo e o treime."

Ioana este puntea de legatura intre Agentia Spatiala si noii antreprenori interesati de frontiera finala. Space X, compania de rachete a sefului Tesla, Elon Musk, Blue Origin a lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon si alte companii vor sa ajunga nu doar pe Luna, ci si pe Marte in cautare de minerale rare.

Ioana Cozmuta - NASA: "Asta imi place foarte mult. Faptul ca putem sa ne gandim atat de departe in viitor, dar in acelasi timp sa ajutam strategic, sa cream lucruri cu adevarat utile."

Revenim cu picioarele pe pamant... si nu prea. Suntem in San Francisco de data asta, la o discutie cu fondatorul Fyuse, Radu Rusu si cu investitorul George Haber, supranumit parintele DVD-ului.

La baza tehnologiei Fyuse sta inteligenta romaneasca. Algoritmul dezvoltat de Radu foloseste camera telefonului pentru a transforma orice in obiect 3D.

Radu Rusu: "Asta Vreau... Imi doream de mult sa fiu o holograma..."

Aplicatia Fyuse a strans deja peste zece milioane de utilizatori. Spectaculos este ca in curand va veni preinstalata pe sute de milioane de telefoane inteligente.

Radu Rusu - CEO Fyuse: "Noi credem ca in cativa ani de zile, ca sunt 5, 10, 20... vom avea foarte multi roboti in jurul nostru. Si asa ne-am gandit noi cum sa facem in asa fel incat sa obtinem date intr-un format prietenos robotului, calculatorului si sa putem face machine learning."

Telefonul va deveni, astfel o pereche de ochi pentru robotii viitorului, care vor putea invata despre tot ce-i inconjoara din... postarile utilizatorilor.

George Haber, Fyuse: "De fapt, fiecare antreprenor e un visator. Iti imaginezi un viitor si ajungi in fata unor potentiali investitori si parteneri si incerci sa-i convingi ca viitorul pe care tu l-ai imaginat se poate implementa si nu numai ca se poate implementa, dar se poate si profita."

Un alt pariu mare pentru romani este inteligenta artificiala. Mircea Pasoi si Cristian Strat stau in spatele Alien Labs. De fapt, se afla la cea de-a doua aventura in San Francisco, dupa ce acum cativa ani prima lor companie a fost cumparata de Twitter.

Mircea Pasoi: "Bine ati venit la Pogo..."

Biroul lor este chiar pe muchia unui zgarie-nori, aproape de centrul metropolei San Francisco.

Mircea Pasoi, Pogo: "Vederea e foarte buna. Am ales-o... Adauga la pret cu siguranta."

Cei doi, alaturi de alti patru conationali si-un american - pe care, in paranteza fie spus, il cheama Emil - lucreaza la un asistent virtual care urmareste discutiile pe chat din companii. In medie, un angajat pierde doua ore pe zi la munca... in cautare de informatii. Scormoneste prin e-mail-uri, ori documente ratacite. Pogo tine minte tot si ofera date imediat ce le ceri.

Salariile din paradisul industriei IT

In Silicon Valley salariile sunt pe masura. Cei aflati la inceput de drum pot ajunge si la 90.000 de dolari pe an. Viata este scumpa in Bay Area, unde chiriile sar de 3.000 de dolari pentru o garsoniera. Totusi, cei geniali si curajosi au loc mereu.

Silvius Rus, director Cloudera: "E un sistem competitiv. Incurajeaza competitia. Asta e America. Si-n special San Francisco. Aici lumea vine la competitie."

Standardele sunt ridicate si pentru ca super corporatiile din zona pompeaza miliarde de dolari in cercetarea universitara. Universitatea Berkeley de exemplu a dat lumii laureati ai premiului Nobel si tehnologii pe care se ridica acum internetul.

Ion Stoica este profesor in Computer Science si cofondator Data Bricks, un start-up revolutionar.

Ion Stoica, Profesor, Universitatea Berkeley: "Un lucru foarte important... Toate proiectele astea... E colaborare foarte stransa intre academie si industrie."

Silicon Valley a schimbat deja lumea de mai multe ori, iar in spatele multor povesti de succes se regaseste invariabil si cate un roman.

George Roth, CEO Recognos: "Cred ca programarea va deveni o chestie care va face parte din cultura generala. Asa cum ne-o invatat in scoala latina... era la un moment dat obligatorie..."

Povestile pe larg ale romanilor care si-au scris povestea de succes in Silicon Valley vor fi in noul sezon iLikeIT din aceasta primavara.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
iLikeIT prezinta cele mai
iLikeIT prezinta cele mai "tari" laptopuri ale momentului. Cum arata configuratia de 9000 de euro, pentru un "gamer maniac"

Cat poate sa coste cel mai scump laptop de serie? Cat o masina romaneasca noua. George Buhnici ne prezinta cele mai... valoroase gadgeturi ale momentului.

iLikeIT. Ce fel de gadgeturi putem folosi in avion, ca sa nu-i deranjam pe piloti. Solutii inteligente la mare altitudine
iLikeIT. Ce fel de gadgeturi putem folosi in avion, ca sa nu-i deranjam pe piloti. Solutii inteligente la mare altitudine

Uneori, zborurile cu avionul pot fi foarte obositoare. Putem sa folosim insa tehnologia in avantajul nostru, pentru ca timpul la bord sa treaca mai repede

iLikeIT. Cele mai interesante gadgeturi de la CES 2017: senzorul pentru patul bebelusilor si dronele pentru selfie
iLikeIT. Cele mai interesante gadgeturi de la CES 2017: senzorul pentru patul bebelusilor si dronele pentru selfie

Fiecare inceput de an aduce noi tehnologii, care promit sa ne faca viata mai usoara. Unele reusesc, altele doar ne atrag atentia.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.