iLikeIT. Cum au aparut “delfinii maidanezi” in Dambovita. Autorul jurnalului lui Tetelu face istoria viralelor romanesti

×
Codul embed a fost copiat

"Doamne, aj vrea sa fiu nemuritor. Macar o zi." Sau "Doamne, aj vrea sa fiu mai bogat decat mine insusi!". Sunt vorbele celebrului Tetelu.

Cel mai colorat personaj invizibil al ultimilor ani este - neoficial, cica - plasmuirea imaginatiei bogate a lui Dragos Musat. Pe care il stiti, cu siguranta, de la televizor. Mintea lui ascutita a dus la scrierea unor pagini de istorie in advertising si in online.

Dragos a facut clipuri cu bataie lunga pana peste Ocean si rezultate notabile. Le-a dat pe net, dar a jonglat cu ele si in viata de zi cu zi. Sa ne amintim doar ca a adus delfini pe Dambovita, iar pe rockerii din Regie i-a convins sa se dezlantuie in zona de bricolaj...cu vopsea in par.

Astazi, asociem termenul cu notiunile de like si share. Cu social media si cu butoanele, in general. Dragos, insa, l-a nascut pe Tetelu pe vechiul calapod. “Un singur om a scris chestia asta: Tetelu. Pentru ca, dupa cum se stie, nu sunt eu Tetelu. Eu doar l-am ajutat, am facut rost de manuscrisele lui Tetelu. Tetelu este un personaj misterios, care a scris acest jurnal”, spune el. “Jurnalul lui Tetelu a inceput in 2003 si a tinut pana in 2012. Si s-a viralizat de la inceput. Cred ca prima editie a fost virala. Am auzit imediat vorbe: mama, a aparut ceva foarte tare in revista!

Tetelu a ajuns sa-si spuna pasurile saptamanal, in Academia Catavencu. “A fost o rubrica foarte populara, care se viraliza din gura in gura. Oamenii povesteau poantele din Tetelu, radeau la nebunia lui Tetelu. A fost viral pentru ca eu recunosc acum, o suma de poante care s-au nascut in Tetelu. “

Citește și
Silento
iLikeiT. Viralul saptamanii: pustiul de 17 ani care are jumatate de MILIARD de afisari pe YouTube
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Un viral nascut si ramas in offline. Fara sa isi fi dat seama, Dragos o pornise insa si pe un alt drum. “Inainte viralele se dadeau pe mail. Era un un link la un site sau la un filmulet. Acesta era share-ul inainte”, explica el.

In 2005, romanii abia deschideau ochii catre web. Lesne, deci, de intuit ca nici continutul autohton nu avea cum sa rupa norii. Dragos s-a numarat printre primii care au incercat marea cu degetul...Sub o forma foarte "la zi" si in 2015, HappyFish.

HappyFish a fost prima televiziune online profesionista din Romania, care s-a nascut inaitnea timpului ei. A fost un produs pe care marketerii nu prea l-au inteles. "La ce ne trebuie noua site care face virale?" Nu exista aplecarea asta de a populariza un produs prin virale. Nu exista conceptia asta.”

Cifrele erau insa proba succesului: milioane de vizualizari. Asa ca reteta viralului a fost adoptata rapid si in alte domenii, si in primul rand in creatia publicitara. Asa s-au nascut "Delfinii maidanezi", din Dambovita.

Cei doi actori de obarsie basarabeana au fost filmati de un profesionist. In prezent, exista conventii nescrise acceptate de publicul larg. O filmare "falsa" de amator trece sticla daca mesajul si realizarea sunt de calitate. Pe atunci, lumea nu statea sa analizeze atatea detalii... Mintea zbura libera, la fel ca delfinii lui Musat.

Ne-am gandit care e problema principala in oras - sunt cainii maidanezi. Si atunci ne-am gandit daca ar fi ceva maidanez, dar iesit din comun. Si aparut aceasta idee. Cum ar fi daca ar fi...delfini maidanezi? Unde ar fi delfinii maidanezi? Pai, in Dambovita ar fi! Ok, da-i bataie si fa-l! Asa au aparut delfinii maidanezi - un animal special, care era maidanez.

O alta idee de-ale lui Dragos a fost cea cu rockerii din Regie care isi vopsesc canera parul. Clipul a facut inconjurul lumii. Din Japonia, pana pe site-ul 9GAG.

Noi am filmat de 12 ori ca sa iasa ce avem acum in clipulet si sa arate absolut perfect, a fost filmat de 12 ori! Trebuie sa iti imaginezi ca de fiecare data, dupa ce baietii dadeau cu capul, ei isi bagau parul in care se afla un fel de vopsea de filmare. In care am mai adaugat niste smantana, ca nu eram siguri ca ne ajunge. Si dupa fiecare dubla trebuiau sa mearga, sa se spele, sa se usuce, sa spalam hainele si sa le uscam si sa o luam de la capat”, explica Dragos Musat

Rockerii meseriasi au ajuns inclusiv intr-un show online cu cele mai tari clipuri de pe net, extrem de popular in State. I-a prezentat Jason Biggs, actorul pe care romanii il stiu de pe cand incerca sa iubeasca pasional... o placinta americana.

Conteaza intotdeauna munca in echipa. Adica viralele astea le-am facut impreuna cu niste oameni, care au avut...toata lumea a avut idei. Si conteaza! La un moment dat - lucru remarcat de Jason Biggs - cand dau baietii cu capul, pentru ca ei dau circular, dupa care se muta cu fata catre perete si dau din cap asa. Si asta a fost ideea strategului. Ceea ce spune ca tot timpul cineva poate sa vina cu o idee buna. Adica nu e un singur om care face viralul. E o chestie de echipa.

Ceva mai impresionant ca realizare a fost clipul in care un avion comercial face cascadorii in apropierea solului.

Dragos si colegii au gustat si din amarul esecului. Nu s-au grabit sa treaca experienta la rateuri. Mai degraba si-au luat notite. “Se simte in intonatia omului cand este fals, cand este fake. La moldovenii aceia am rezolvat solutia prin limbajul acela specific, care dadea haz. "Uiti, bai, ratzi!" Radeai numai la accent... Pur si simplu cum vorbeau oamenii aia...Stiu oameni care dadeau in loop clipuletul ca sa asculte vorbele acelor moldoveni, care erau impecabile"

Stapanit de la cap la coada, viralul este o arma cu efect garantat. Poate fi folosit pentru a transmite orice tip de mesaj catre orice gen de audienta.

Viralul lui 2015 are vana, e plin de muschi. Si se bazeaza foarte mult pe felul in care oamenii reactioneaza la mesajul pe care il lanseaza creatorii de continut. In toate exemplele pe care vi le-am aratat, Dragos a gasit calea catre public. Iar reteta a dat roade. Deci...tu ce mai astepti?

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Viral pe Youtube. Acest clip a fost vazut de aproape 2 milioane de oameni in doar 6 zile de la postare
Viral pe Youtube. Acest clip a fost vazut de aproape 2 milioane de oameni in doar 6 zile de la postare

Cuplul format din Jay Alvarrez si Alexis Rene este foarte cunoscut pe internet, datorita postarilor celor doi tineri pe retelele de socializare, care au mare succes la public.

iLikeiT. Viralul saptamanii: pustiul de 17 ani care are jumatate de MILIARD de afisari pe YouTube
iLikeiT. Viralul saptamanii: pustiul de 17 ani care are jumatate de MILIARD de afisari pe YouTube

Whip/ Nae, Nae... Whip/Nae Nae. Va spune ceva?

Clipul in care un tata ii scoate dintele de lapte fiicei sale cu ajutorul unei drone, viral pe internet. VIDEO
Clipul in care un tata ii scoate dintele de lapte fiicei sale cu ajutorul unei drone, viral pe internet. VIDEO

Ideea unui tata de-a scoate dintele de lapte al fiicei sale face senzatie pe internet. Se pare ca micuta isi dorea o metoda inedita de-a scapa de dintele care i se misca.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.