Brevetul care proteja cel mai raspandit format audio a expirat. MP3 este la liber

Ultimul update: Vineri 19 Mai 2017 06:53
Data publicarii: Marti 16 Mai 2017 15:44
Categorie: Smart things
casti ilikeit

MP3, cel mai popular format audio, a intrat in domeniul public la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce ultimul brevet care il proteja a expirat.

MP3, cel mai popular format audio, a intrat in domeniul public la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce ultimul brevet care il proteja a expirat, informeaza cnetfrance.fr, citat de news.ro.

Criticat adeseori de pasionatii de muzica pentru calitatea lui sonora modesta, formatul MP3 (MPEG-1/2 Audio Layer 3) a reusit sa se impuna totusi pe piata la sfarsitul secolului al XX-lea. De-a lungul anilor, a devenit cel mai difuzat standard de comprimare a fisierelor audio.

Dezvoltat la inceputul anilor 1990 de companiile Fraunhofer IIS si Thomson, formatul MP3 era protejat printr-o serie de licente.
Ultimul brevet detinut de Technicolor - fosta companie Thomson - a intrat in domeniul public pe 23 aprilie.

Libera exploatare a formatului MP3 este de acum inainte posibila.

Aceasta schimbare de statut nu ar trebui sa bulverseze obiceiurile de consum ale utilizatorilor de muzica, ci ii priveste in principal pe dezvoltatori, in special pe cei care folosesc programul Linux, si pe producatorii de playere audio.
Desi este in pierdere de viteza fata de alte formate audio, intrarea in domeniul public a formatului MP3 nu echivaleaza insa cu disparitia totala a acestuia.

Adoptarea pe scara larga a formatului MP3 a fost posibila gratie in special dezvoltarii de platforme online de tip P2P (Peer to Peer), specializate in partajarea de fisiere. Dat fiind traficul mic de date ce era posibil pe internet la inceputul anilor 2000, un format audio comprimat era de preferat. Celalalt motiv important aflat la baza succesului formatului MP3 a constat in dezvoltarea exploziva a playerelor audio portabile, precum iPod - un model creat de grupul Apple.

iPad-ul folosea in principal formatul AAC, dar putea sa descifreze si formatul MP3.

In prezent, Apple este un lider de piata prin intermediul serviciului sau de streaming audio Apple Music.

casti ilikeit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Specialist Bitdefender, la iLikeIT: 7% dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry

Specialist Bitdefender, la iLikeIT: 7% dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry

masina electrica la incarcat

iLikeIT. Care e cea mai bună maşină electrică a momentului

iLikeIT. Jocul săptămânii: Formula One 2017

iLikeIT. Ce televizor merită să vă cumpăraţi la ora actuală

iLikeIT. Telefoanele care fac concurenţă iPhone X, dar sunt aproape imposibil de găsit

iLikeIT a testat FIFA 18 înainte de lansarea care va avea loc săptămâna viitoare

iLikeIT. Cum trebuie să arate electrocasnicele în 2017: ecrane touchscreen și internet

telefon

iLikeIT. Ce telefoane bune s-au lansat la IFA Berlin, ca alternative la noile iPhone