Antivirusul Kaspersky, interzis pe calculatoarele autorităţilor din SUA după acuzaţiile de spionaj

Ultimul update: Joi 14 Septembrie 2017 10:25
Data publicarii: Joi 14 Septembrie 2017 10:19
Categorie: Smart things
Eugene Kaspersky

Administraţia Trump dispune dezinstalarea şi înlocuirea antivirului Kaspersky, acuzând compania de colaborare cu spionajul rus.

Departamentul american pentru Securitate Internă a dispus ca celelalte departamente din cadrul Guvernului şi agenţii guvernamentale să dezinstaleze din sistemele IT antivirusul companiei Kaspersky, cu sediul la Moscova, relatează BBC News.

Departamentul s-a declarat îngrijorat de presupuse legături între repezentanţi ai companiei şi servicii ruse de informaţii.

Măsura a fost anunţată înaintea unui vor în Senat, prevăzut săptămâna aceasta, în vederea interzicerii utilizării de către Guvern a produselor acestei companii ruse în domeniul securităţii cibernetice.

Kaspersky Lab a respins în mai multe rânduri acuzaţii potrivit cărora ar avea legături cu Kremlinul.

Însă aceste acuzaţii au determinat o serie de comercianţi cu amânuntul din Statele Unite să retragă produsele Kaspersky Lab de la vânzare.

Kaspersky are peste 400 de milioane de clienţi în întreaga lume, însă nu a reuşit să devină un furnizor important în domeniul securităţii cibernetice al Guvernului american.

Secretarul interimar pentru Securitate Internă Elaine Duke le-a dat un termen limită de 90 de zile instituţiilor vizate să dezinstaleze şi să înlocuiască software-ul.

”Departamentul este îngrijorat din cauza legăturilor dintre anumiţi reprezentanţi Kaspersky, (serviciile) ruse de informaţii şi alte agenţii guvernamentale”, a declarat ea, citată într-un comunicat.

Există ”riscul ca Guvernul rus să acţioneze singur sau în colaborare cu Kaspersky, să se folosească de accesul oferit de produsele Kaspersky şi să compromită informaţii federale şi sisteme de informaţii care implică în mod direct securitatea naţională a Statelor Unite”, a subliniat ea.

”ACUZAŢII FALSE”

Compania Kaspersky s-a declarat dezamăgită de această decizie şi a anunţat că va încerca să dovedească faptul că acuzaţiile sunt nefondate.

”Nicio dovadă credibilă nu a fost prezentată în mod public de către cineva sau de vreo organizaţie, iar acuzaţiile au la bază afirmaţii false şi ipoteze inexacte”, a anunţat compania într-un comunicat.

Însă Bloomberg scria în urmă cu două luni pe site că a văzut e-mailuri între CEO-ul Eugene Kaspersky şi membri de rang înalt ai conducerii companiei în care este prezentat un proiect secret în domeniul securităţii cibernetice, solicitat se pare de serviciul federal rus de informaţii (FSB, fostul KGB).

Bloomberg sugera că instrumentele respective nu doar resping atacuri cibernetice, ci colectează informaţii despre hacherii care le lansează şi le oferă serviciilor ruse de informaţii.

Tot în iulie, Administraţia serviciilor generale (GSA) ale Guvernului a scos Kaspersky Lab de pe o listă de furnizori autorizaţi.

Compania a acuzat atât Rusia, cât şi Statele Unite că încearcă să o utilizeze ca pe un pion în jocul lor geopolitic.

Administraţia Trump a respins acuzaţii potrivit cărora s-aa flat în contact cu oficiali ruşi în 2016, în timpul campaniei electorale.

Eugene Kaspersky Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Bloomberg: Kaspersky Lab ar fi colaborat cu spionajul rus. Compania acuza o manipulare pentru interesele

Bloomberg: Kaspersky Lab ar fi colaborat cu spionajul rus. Compania acuza o manipulare pentru interesele "unor indivizi"

telefon

iLikeIT. Ce telefoane bune s-au lansat la IFA Berlin, ca alternative la noile iPhone

iLikeIT. Câțiva români au înfiinţat un start-up care ne învaţă să mâncăm sănătos

Guess Who a povestit la iLikeIT cum a fost realizat clipul de animație ”Cupidon”, care este viral pe Youtube

iLikeIT. Jocul săptămânii: Players Unknown Battleground

iLikeIT. Cum se compară cele mai bune telefoane cu Android ale momentului

iLikeIT. De ce iPhone X nu e cel mai bun telefon de la Apple

George Buhnici la IFA Berlin 2017

iLikeIT. Ecrane uriaşe, cabluri de 1400 euro/metrul şi bateria care ţine 2 luni, la IFA 2017