Si-a gasit tatal mort, iar mama l-a abandonat si a plecat in Italia. Cum a ajuns Gabi sa se drogheze inca de la 8 ani

×
Codul embed a fost copiat

Fara parinti, fara viitor. Episodul 5. Sunt deja opt ani de cand Gabi a devenit consumator de droguri si alcool si s-a apucat de furturi si talharii. Acum se afla intr-un centru de reabilitare, la Targu Frumos.

Psihologii cu care lucreaza spun ca toate infractiunile pe care le-a comis, plus gesturile de automutilare, nu au fost altceva decat un strigat de ajutor catre propria mama. Femeia nu a inteles nici pana astazi cata nevoie are baiatul ei de ea.

Gabi: "Furii. Ma mai descarc cand ma gandesc la familie, de tata, de mama. Ma mai descarc. Tata a decedat, s-a spanzurat, si mama e plecata in strainatate, m-a lasat de la opt ani. Acum merg pe 17 ani."

Asa isi incepe povestea Gabi, un adolescent care de mai bine de patru ani traieste in centrul de reabilitare comportamentala a minorilor delincventi din cadrul Serviciului de asistenta sociala si protectia copilului Targu Frumos, Iasi. Are doar 16 ani si multe dosare penale. A facut atatea infractiuni incat nici nu isi mai aduce aminte numarul lor. Totul a inceput in momentul in care mama lui a plecat in Italia, iar el si cu cele doua surori lui au fost trimisi in diverse Centre pentru protectia copilului. Atunci si-a dat seama ca este singur pe lume, ca e abandonat atat de tata cat si de mama.

Citește și
campanie
Doi frati din Iasi declara cu tarie ca isi urasc mama. "Aducea acasa cam 100-200 de milioane pe saptamana"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Gabi: "Mama traia cu fratele lui tata, i-o gasit impreuna, o facut o prostie si de frica sa nu se duca la puscarie, s-o spanzurat. A dat foc acolo unde i-a prins pe mama si pe fratele lui, a dat foc la casa si de frica sa nu se duca la puscarie s-a spanzurat."

Gabi era foarte apropiat de tatal lui. Socul pierderii a fost cumplit, mai ales ca la doar opt ani spune ca el a fost cel care si-a gasit parintele fara suflare. A incercat sa-l salveze, insa nu a mai putut face nimic. Acela a fost momentul in care viata lui Gabi s-a transformat intr-un cosmar. Ca si cum pierderea tatalui nu a fost de ajuns, si mama l-a parasit si a plecat in Italia. Rudele nu si-au asumat nicio responsabilitate, asa ca el si surorile lui au ajuns in grija statului.

Gabi: "M-am apucat sa fur, simteam ca nu am un sprijin, n-am cine sa-mi dea un sfat parinteste. M-am drogat, m-am taiat, uitati pe toata mana de singuratate, de suparare, de tristate. Va dati seama, sa gasesc eu pe propriul meu tata spanzurat...multa singuratate, tristate si nu trebuia sa fac ceea ce am facut."

Dana Ioneasa, psiholog complex servicii sociale pentru copii: "El a facut infractiuni pentru a striga dupa ajutor dupa atentia mamei. Au fost niste forme de abuz cumplite pe care Gabi le-a suportat ani la rand neglijare, deprivare, abuz psihic, fizic si emotional. A trecut prin toate formele de abuz. Mama nu a fost atenta la consecintele faptelor ei, copilul presupun ca s-a aflat intr-un travaliu de doliu foarte prelungit. E scenariu de film."

Gabi: "Nu vreau sa o iert pe mama pentru ca a gresit. Stie si ea, cred, ca a gresit. Daca stia ca are familie, de ce i-a trebuit sa se duca la fratele lui tata? Si de ce traieste cu el pana in ziua de azi?"

Am incercat sa aflam raspunsul chiar de la unchiul lui Gabriel, barbatul cu care traieste mama lui. Vasile locuieste in Andrieseni, Iasi, intr-o casa pe care a construit-o impreuna cu Lenuta, cumnata lui, cu care sta si acum in concubinaj. Povestea lor e greu de inteles chiar si de vecinii din sat, asa ca nu e de mirare ca nimeni nu a legat vreo prietenie cu ei.

L-am gasit pe Vasile, unchiul lui Gabi si actualul tatal vitreg acasa la Petru, bunicul adolescentului. Mama tocmai ce plecase iarasi in Italia. Chiar daca traieste de mai bine de opt ani cu Lenuta, Vasile incearca sa nege acest lucru. In plus, considera ca nu el este vinovat de destramarea familiei si de moartea fratelui sau.

Vasile Cozma: "Nu, nu, nu. Dar relatie de cumnata, ce relatie? Dar el traia, nu aveam probleme, dar dupa ce el si-a pus capat zilelor, tata i-a zis ca nu mai ai ce cauta la mine in curte si ea nu avut unde sa se duca si am luat-o eu cu tot cu copiii. Nu vreau sa-mi fac legamant ca imi e rusine de lume si asta. Stiti cum e, e si o lege sufleteasca. Cum pot eu sa ma prezint cu fosta nevasta a fratelui meu? Imi e oarecum sa ma duc sa fac cum retei ca e in inima mea sa ma duc cu nevasta lu fratele meu. Nu o fac in public.Va spun sincer, atatia derbedei ca ea tinerica si asta cautau fiecare sa profite "vino, mai, cu copiii si stai la mine " si azi asa, maine asa, va dati seama sa stai cu o femeie in casa."

Vasile crede ca nimeni din familie nu are vreo vina pentru ca cei trei copii ai fratelui sau au ajuns sa traiasca prin centre de plasament sau ca Gabi a esuat.

Vasile: "Sunt sute de mii de copii cu parinti in strainatate, eu nu cred ca Gabriel ar fi fost mai bun daca mama lui ar fi stat aici."

Asadar, Vasile ii socoate pe copii vinovati. Interesant este insa faptul ca atunci cand Vasile a hotarat sa stea cu Lenuta, el era insurat cu alta femeie care era plecata la munca in Italia. Cu ea a avut doi copii, care au refuzat sa isi caute tatal. Si-au intemeiat familii si sunt la casele lor. Sansa le-a suras: totul s-a intamplat cand erau majori, si nu la doar 8 ani, varsta pe care o avea Gabi in momentul in care si-a pierdut tatal, iar mama a plecat in Italia.

Totusi, o raza de speranta exista si pentru Gabi. In lipsa unor parinti responsabili, baiatul a gasit oameni care il ajuta sa-si gaseasca drumul in viata. De patru ani, Gabi nu s-a mai drogat, s-a intors la scoala si viseaza sa se aseze la casa lui, cand va fi major.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
La 13 ani a luat prima doza de droguri, iar de atunci viata ei s-a transformat intr-un cosmar.
La 13 ani a luat prima doza de droguri, iar de atunci viata ei s-a transformat intr-un cosmar. "Simteam singuratate"

Fara parinti, fara viitor, episodul 4. Amalia are acum 19 ani. Mama si tatal au luat-o cu ei cand au decis sa isi incerce norocul in afara granitelor Romaniei, dar nu i-au oferit insa iubirea de care avea nevoie.

Doi frati din Iasi declara cu tarie ca isi urasc mama.
Doi frati din Iasi declara cu tarie ca isi urasc mama. "Aducea acasa cam 100-200 de milioane pe saptamana"

 Lumea lor este plina de infractori, alcoolici, dependenti de droguri ori mame minore, victime ale traficului de carne vie.

Un drog din Africa, de mare risc, e importat in cantitati masive si in Romania. Captura impresionanta facuta de politisti
Un drog din Africa, de mare risc, e importat in cantitati masive si in Romania. Captura impresionanta facuta de politisti

Frunzele de "khat", niste droguri cu efecte asemanatoare amfetaminelor, au intrat si in Romania. Politistii si procurorii au confiscat 350 de kilograme de frunze, imediat ce au intrat in Biroul Vamal Bucuresti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.