Top cele mai frumoase statiuni de schi din lume

Mont Tremblant, Canada

Chiar daca o vacanta traditional romaneasca prin vreun sat ratacit din Maramures sau o iesire exotica pe o insula din Pacific nu suna chiar atat de rau, trebuie sa recunoastem ca sarbatorile la munte au un farmec aparte.

Ce poate fi mai frumos decat sa iti petreci o zi intreaga pe partie, iar seara sa te incalzesti in fata unui semineu cu o cana de vin fiert sau de ceai in mana. Asadar, am hotarat sa va facem o lista cu cele mai frumoase statiuni montane din lume.

Aspen, SUA

Una dintre cele mai cunoscute statiuni montane de iarna, Aspen, situata in Muntii Stancosi din SUA, este renumita pentru partiile sale de schi, dar si pentru frumusetea locurilor, indiferent de sezon. Este un loc perfect atat pentru cuplurile tinere, cat si pentru familiile cu multi copii.

Citește și
Turisti pe partie
Investitii de anvergura: partiile din Poiana Brasov, marite cu 60%
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Orice iti doresti poti gasi in Aspen: de la sporturile specifice acestei perioade (schi, patinaj, sanius) pana la plimbari cu sania trasa de caini sau rafting. Trebuie sa stiti ca, daca aveti noroc, puteti asista chiar la una din numeroasele competitii internationale de schi, la care participa cei mai buni sportivi ai lumii.

Cei care nu sunt pasionati de sporturile de iarna pot practica golful sau se pot relaxa la sauna de la centrul Spa Yampah, aflata la aproximativ o ora de mers de Aspen. Puteti incerca chiar o sedinta cu impachetari in noroi sau parafina. Si nu ratati una dintre atractiile locale devenite traditie aici: plimbarea cu sanii trase de cai belgieni “dotati” cu zurgalai “Jingle Bell!”.

Cazare: Trebuie sa va avertizam insa ca numele Aspen costa! Zece nopti de cazare in perioada sarbatorilor de iarna, la un hotel de 4 stele, costa si 3000 de dolari, bani in care nu este inclusa si masa.

Transport: Zborul cu avionul pana in renumita statiune costa putin peste 1000 de euro (fara taxe de aeroport).
 

Cortina D'Ampezzo, Italia

Pe cat de renumita este Italia pentru mancarurile delicioase si monumentele istorice unice in Europa, pe atat de apreciata este si pentru statiunile montane. Statiunea alpina Cortina, situata in inima Muntilor Dolomiti, a gazduit Jocurile Olimpice de iarna din anul 1956. Oraselul montan este recunoscut ca fiind “perla” regiunii si este destinat clientilor obisnuiti cu luxul. Cortina, aflata la 1224 metri altitudine, are un farmec alpin greu de egalat, recunoscut atat de cei care vin pentru a se relaxa si a admira natura, cat si de pasionatii sporturilor de iarna.

Pentru cei care vor sa incerce ceva nou in materie de sport va spunem ca statiunea este dotata si cu o pista de bob. Cei 110 kilometri de partii, cu cele 39 de instalatii de urcat, atrag ca un magnet “crema” schiorilor europeni. Zona cea mai buna pentru practicarea acestui sport este Sella Ronda, un traseu ce include mai multi versanti legati intre ei si care poate fi parcurs intr-o zi.

Costuri: Un sejur de Revelion in aceasta statiune va costa de la 1300 de euro in sus (cazare 7 nopti si transport cu avionul).

Mont Tremblant, Canada

Una dintre cele mai incantatoare statiuni de vacanta canadiene este Mont Tremblant, situata la aproximativ 100 de kilometri de Montreal. Pentru ce este faimoasa? Pentru cele 96 de partii de schi, dintre care peste 60 sunt luminate pana noaptea tarziu. In afara de schi sau drumetii pe numeroasele trasee, turistii pot face canoe, rafting sau pot participa chiar la curse de masini.

Daca aveti sansa sa ajungeti aici, va puteti demonstra talentul intr-ale sculpturii si nu oricum, ci in gheata. Sau, de ce nu, puteti participa la competitiile prin labirintele de zapada organizate pe timpul iernii (mare atentie sa nu va pierdeti). Nu ratati nici plimbarea prin Parcul National din Mont Tremblant, care ofera peisaje spectaculoase asupra muntilor, raurilor si lacurilor din regiune.

Cazare: Zece nopti de cazare in aceasta perioada, la un hotel de trei stele, va poate costa in jur de 1000 de euro.

Transport: Un bilet de avion pana in Montreal (la o ora de mers cu masina de Mont Tremblant) porneste de la 900 de euro (fara taxe).

Stowe, SUA

Sunteti schior profesionist sau pur si simplu simtiti ca ati depasit un anumit nivel de indemanare in acest sport si va doriti un loc in care adrenalina este mai presus de orice? Atunci va recomandam statiunea Stowe din Vermont, Statele Unite – asta pentru ca aici gasiti unele din cele mai abrupte partii din lume. Cele doua zone de schi din Stowe sunt Mount Mansfield si Spruce Park.

Stowe este unul dintre cel mai renumite locuri dedicate sporturilor de iarna si este recunsocut pentru sarmul aparte, tipic american. Ce este interesant in acest loc? Stowe este printre putinele locuri de unde poti lua telescaunul pana in alta statiune.

Costuri: Daca va cautati din timp cazare s-ar putea sa puneti mana pe o oferta chiar avantajoasa – de exemplu un sejur de 7 nopti, la un hotel de 3 stele, este in jur de 400-500 de euro. Pregatiti-va insa sa mai puneti la ciorap inca 1000 de euro pentru zborul cu avionul, plus banii de masa.

Chamonix Mont-Blanc, Franta

Pentru ceva cu adevarat deosebit si rafinat, va recomandam una dintre cele mai apreciate statiuni montane din Franta, Chamonix. Situata la 1.035m altitudine, la poalele Masivului Mont Blanc, acest loc este una din cele mai cautate destinatii de schi din Europa. Trebuie sa precizam ca Chamonix este gazda primelor Jocuri Olimpice de iarna, din 1924.

Ce ne-ar putea indemna sa alegem aceasta statiune in detrimentul altora? In primul rand faptul ca aici putem gasi una dintre cele mai lungi partii din lume, de aproape 24km (Vallée Blanche). Ca sa faca fata numarului enorm de turisti care trec pe aici in fiecare iarna, autoritatile au pus la dispozitia acestora 48 de mijloace de transport pe cablu, pentru cele 66 de partii dispuse pe o distanta de 140 de kilometri. Suna parca un pic diferit de Predealul nostru, nu?

A, si nu va temeti! In caz ca nu ninge, ceea ce este putin probabil, statiunea este dotata cu 67 de masini pentru zapada artificiala.

Costuri: Avem vesti bune si cand vine vorba de costuri. O saptamana de cazare, la un hotel de 3 stele, cu transportul inclus, incepe de la 500 de euro.

Kitzbuhel, Austria

O alta statiune montana renumita in Europa este Kitzbuhel din Austria. Aici aveti la dispozitie nu mai putin de 148 de kilometri de partii, la altitudini intre 800 si 2.000 de metri.
Regiunea este cunsocuta si datorita concursului masculin din cadrul circuitului Cupei Mondiale, unde anual se intrec cei mai buni schiori ai lumii. Un alt eveniment la care ar trebui sa fiti prezenti este Festivalul anual al Automobilelor de Epoca, Kitzbuheler Alpenrallye.

Dupa o zi de sport, nu uitati sa va relaxati in nenumaratele cafenele, restaurante si magazine, la poalele muntelui Hahnenkamm. Si daca v-ati plictisit de atata zapada, puteti schimba un pic registrul si sa dati o fuga la Aquarena, pentru o balaceala revigoranta.

Cazare: 7 nopti de cazare la un hotel de patru stele, in perioada sarbatorilor, costa in jur de 800-900 de euro. Pretul include cel putin o masa.
Transport: Oferta e destul de buna si la capitolul transport. Un bilet de avion dus-intors este pana in 300 de euro.

Lake Louise, Canada

Localizat in mijlocul Parcului National Banff, Lake Louise este una dintre cele mai frumoase zone montane din lume. Aici exista trei zone principale de schi: Mount Norquay/Mystic Ridge, Sunshine Village si Lake Louise - aflate la o distanta de cativa kilometri unele de altele.

Lake Louise este teritoriul perfect pentru cei care vor sa scape de aglomeratie si tot ce isi doresc este o vacanta in care sa se relaxeze in intimitate - oraselul in sine nu este foarte mare, avand cateva hoteluri si magazine, insa are un transport extrem de bine pus la punct, astfel incat puteti ajunge foarte repede la oricare dintre zonele de schi mentionate mai sus.

De ce va recomandam sa mergeti aici? Pentru faptul ca puteti sa va petreceti timpul intr-un loc in care nu prea exista cluburi, cazinouri sau alte asemenea.

Costuri: Trebuie sa va spunem insa ca “salbaticia” costa! 10 nopti cazare, la un hotel de 5 stele ce-i drept, va duce pe la 1400 de euro. Mai adaugati inca aproximativ 1000 de euro pentru transport, plus banii de masa si alte cheltuieli si o sa va dati seama ca nu este chiar la indemana oricui.

Zermatt, Elvetia

Dar sa ne intoarcem in Europa ca, Slava Domnului, si batranul continent este impanzit de munti si statiuni. De data asta ne oprim asupra zonei Zermatt din Elvetia, “dotata” cu 195 kilometri de partii, din care un sfert au tunuri de zapada. Este una dintre cele mai renumite statiuni de lux din Europa.
Un lucru extrem de interesant este ca statiunea Zermatt este numita “lumea fara masini”, asta pentru ca accesul autoturismelor nu este permis.

Cel mai mare avantaj al acestui loc este ca zapada este aproape in permanenta, pe durata intregului an. Astfel, statiunea este renumita ca avand cel mai lung sezon de schi. Un punct turistic pe care trebuie neaparat sa il bifati daca ajungeti in Zermatt este “Sala de Gheata”, o grota naturala situata sub ghetarul Matterhorn, la altitudinea de 3820 de metri.

Costuri: 12 nopti de cazare in perioada sarbatorilor, intr-un hotel de 3 stele, ajunge la 900-1000 de euro. Transportul cu avionul sau cu trenul va duce la 300-400 de euro.

Vail, SUA

Regiunea Vail din Colorado, este una din cele mai cunoscute destinatii dedicate sporturilor de iarna din Statele Unite. Aici aveti la dispozitie nu mai putin 2600 de hectare de teren unde puteti schia in voie. Nu stiti ce inseamna 2600 de hectare? Va spunem noi…foooarte mult.

Si va mai spunem ca Vail este un loc unde nu aveti nicio sansa sa va plictisiti. Asta pentru ca in afara de activitatile specifice unui astfel de loc (sporturi, plimbari cu caleasca trasa de cai sau trasee absolut superbe), puteti gasi galerii de arta sau muzee.

Asadar, daca va doriti sa zburdati pe schiuri la 4000 de metri inaltime, nu ezitati sa puneti ceva bani la tescherea si sa va planificati o vacanta de vis.

Costuri: Ei, pe cat de frumos suna totul, pe atat de piperat este pretul unei astfel de vacante. Zece nopti de cazare la un hotel de trei stele si transportul cu avionul va costa in jur de 3000 de dolari.

Lech, Austria

Incheiem recomandarile tot cu o statiune din Austria. Trebuie sa va avertizam insa ca Lech este o statiune de lux, exclusivista, tocmai de aceea si preturile sunt destul de piperate. Recomandam aceasta statiune celor care sunt incepatori intr-ale schiatului, asta pentru ca aici se afla cateva scoli de schi foarte apreciate. Este destinatia perfecta pentru familiile cu copii. Si inca un amanunt care ar trebui sa va indemne sa alegeti acest loc: Lech a fost declarat in 2004 "cel mai frumos sat al Europei“.

Cazare: Intr-un hotel de patru stele, in aceasta perioada, preturile pornesc de la 300 de euro camera pe noapte. Doar v-am spus ca este statiune exclusivista!
Transport: Un bilet de avion, in schimb, va costa in jur de 3-400 de euro, cu tot cu taxele de aeroport.

Costuri versus lux

In ceea ce priveste statiunile din Europa va sfatuim sa fiti atenti cand va hotarati sa achizitionati un pachet de vacanta si sa analizati atent ofertele, mai ales daca nu dispuneti de foarte multi bani.

Costul unui bilet pentru un adult pe o perioada de 6 zile variaza intre 40 euro in Republica Ceha (Sport areal Kliny) si 272 euro intr-o statiune de schi din Elvetia (St. Moritz).

Potrivit unui studiu realizat de Centrul European al Consumatorului, cea mai scumpa statiune de schi de pe continent este Espace Killy, in Franta. Aici costul unui pachet de familie pentru sase zile ajunge, in medie, la 800 de euro.

Alta statiune cu preturi piperate este Madonna di Campiglio, Italia. Costul pentru acelasi pachet mai sus se ridica la 732 euro.

Exista insa si oferte pentru cei care nu au foarte multi bani. Cea mai buna oferta: Postalm Arena de la Salzburg, urmat de Konigsberg in Austria si de Tyrolean Glungezer. Preturile aici sunt intre 285 si 339 de euro pachet/familie, pentru zece zile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Sunteti pasionati de ski? Iata care sunt cele mai indicate costume
Sunteti pasionati de ski? Iata care sunt cele mai indicate costume

Pe partii s-a asternut prima zapada adevarata, iar pasionatii de ski si snowboard se grabesc sa o testeze. Nu trebuie sa uite, insa, de costume si accesorii. Aflati ce se poarta sezonul acesta, dintr-un material realizat in colaborare cu revista The One.

Investitii de anvergura: partiile din Poiana Brasov, marite cu 60%
Investitii de anvergura: partiile din Poiana Brasov, marite cu 60%

Sa incercam daca nu sa atragem turisti in Romania, macar sa-i pastram pe ai nostri. Autoritatile viseaza ca, peste doi ani, la Poiana Brasov sa ninga la comanda si pe Valea Prahovei sa putem schia ca in Alpi.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.