Din secretele vecinilor bulgari: midiile de la cap Kaliakra
La nici 50 de km de Vama Veche, pe langa capul Kaliakra, in Bulgaria, rasare, din Marea Neagra, o ferma de scoici.
Bine ascuns sub malul stancos al marii, gasim si un restaurant cu specific pescaresc, unde se prepara zilnic, intre 3 si 600 de kg de midii, bineinteles proaspat culese.
Turistii au descoperit repede acest loc de o frumusete salbatica si vin aici sa guste delicioasele preparate din scoici. Merita sa bati zeci de km pentru o supa sau niste midii in sos de vin.
Si, cum multi dintre turistii care vin sa manance aici sunt romani, bulgarii au meniuri in limba noastra, pigmentate cu cateva greseli care nu fac altceva decat sa te binedispuna. Asa ca daca va intrebati ce peste este…caraghiosul pe care-l recomanda cu ardoare chelnerul, sa stiti ca se refera la scrumbie.
Preturile sunt acceptabile. O supa costa in jur de 3 leva, adica vreo 6 lei, iar un fel de mancare se invarte in jurul a 10 leva. Locul aminteste de tavarnele grecesti: mese si bancute simple din lemn, multe dintre ele amplasate la umbra unor copaci batrani, fete de masa albe, nimic pretentios, dar totul foarte prietenos..
Si privelistea incanta: vezi in departare ferma de scoici, instalatia impresionand prin marime. De o platforma au fost agatate mii de franghii, de care midiile s-au prins si si-au facut casa. Iar daca ai noroc, poti vedea gaste salbatice iesite la...pescuit.