Solutii salvatoare. Cum ar scoate antreprenorii economia din criza

Camera de Comert Bucuresti

Relaxarea fiscalitatii, plata arieratelor si reducerea evaziunii fiscale sunt principalele masuri cu caracter de urgenta pe care mediul de afaceri le propune guvernantilor.

Adevarul: In conditiile in care un al treilea an de recesiune este exclus atat de autoritati, cat si de analisti si reprezentantii mediului privat, momentul iesirii din criza a economiei romanesti ramane marea necunoscuta. In aceasta privinta, mediul privat - creditat ca principalul motor de revenire a economiei - are, de cele mai multe ori, o viziune complet diferita de cea a Guvernului. Tot mediul de afaceri pare a fi cel care are cea mai mare initiativa, cel putin in privinta propunerilor de masuri, in timp ce eforturile Executivului se limiteaza strict la coordonatele stabilite de finantatorii externi. Reprezentantii de top ai mediului privat au subliniat cateva domenii de referinta pe care guvernantii ar trebui sa-si concentreze atentia: relaxarea fiscalitatii, plata datoriilor catre companiile private, reducerea evaziunii fiscale, incurajarea agriculturii, cresterea absorbtiei de fonduri europene, flexibilizarea pietei muncii si investitiile in infrastructura.

Gandul: Pretul benzinei. Ce distanta parcurg cu masina un roman, un grec si un francez, daca alimenteaza cu banii dintr-un salariu minim Combinatia dintre salariile mici si preturile carburantilor apropiate de media europeana plaseaza romanii printre cetatenii UE cu cea mai scazuta mobilitate. Astfel, un roman care este remunerat cu un salariu minim(echivalentul a 141,6 euro) poate cumpara cu intregul venit numai 122 de litri de benzina, potrivit calculelor gandul . O cantitate insuficienta pentru a parcurge distanta dintre Bucuresti si Roma, cu o masina al carui consum mediu este de zece litri la suta de kilometri. Un polonez, caruia statul ii garanteaza un salariu minim de 320,8 euro(din care poate cumpara 258 de litri de benzina), parcurge acelasi itinerariu dus, dar si intors.

Evenimentul Zilei: Colaci de salvare pentru iesirea UE din criza Desi inca mai sunt multe probleme de rezolvat precum cele ale Greciei, Irlandei, Portugaliei sau Spaniei, Europa este cu gandul la revenirea economica. Si principalii piloni pe care tarile membre isi bazeaza revenirea sunt exporturile, economisirea si investitiile straine. Iar Romania se numara printre tarile care nu au adoptat masuri viabile de revenire. Dupa ce multe state au mizat pe vechile modele de revenire, si-au dat seama ca acestea nu mai sunt o solutie. Potrivit lui Richard Ensor, managing director Euromoney Institutional Investor, toti au subestimat puterea de recuperare a economiilor.

Romania Libera: Cum se produce benzina scumpa din petrol ieftin Aproape jumatate din necesarul de petrol din Romania este asigurat din productia interna. Cu toate acestea pretul benzinei la pompa a crescut continuu in ultimii ani apropiindu-se de nivelul din celelalte tari europene. Faptul ca Romania este angajata pe o piata libera, fara restrictii comerciale in UE, la care se adauga nivelul taxelor si accizelor care trebuie sa atinga palierul european, dar si variatia cursului leu/euro mentin un pret ridicat la pompa pentru benzina si motorina. Desi in Romania, dintr-un necesar de petrol la rafinarii de 11,5 milioane tone, aproape 4,5 milioane tone sunt obtinute din productia interna, aceasta nu are influenta asupra preturilor combustibililor, spun specialistii in domeniul energiei. Presedintele Institutului pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE), Jean Constantinescu sustine ca „mentinerea unor preturi artificiale mai mici la carburanti ar contrazice principiul liberei circulatii".

Citește și
Benzina
Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Jurnalul National: Bidonul contrabandei din curtea presedintelui PDL Ialomita Patru inspectori vamali si trei "ano­nimi" sunt cercetati de DNA pentru o me­ga­escrocherie derulata in comuna Ion Roata. Afacerea, gazduita intr-un depozit apartinand unei firme a pre­se­dintelui PDL Ialomita Marinica Cazacu, s-a derulat in perioada iulie 2009-august 2010 si a insemnat contrabanda cu motorina in valoare de peste 260 de milioane de lei, circa 65 de mi­lioane de euro, pentru care nu s-au achi­tat acciza si TVA. Am­ploa­rea ope­ratiunii si valoarea pre­judiciu­lui ne fac sa ne intrebam daca nu cum­va ne aflam in fata unei clasice ope­­ra­ti­uni economice frauduloase prin care se aduna bani pentru parti­dul de guvernamant. Pentru ca o ho­t­ie de asemenea proportii nu se pu­tea de­rula pana la asemenea nivel da­ca or­ga­nele vamale isi faceau datoria. Or, acestea, iata-le, sunt complice.

Ziarul Financiar: Goana dupa vant: cine se retrage si cine pariaza in continuare milioane de euro in cel mai fierbinte domeniu, energia eoliana Germanii de la RWE se retrag dintr-un proiect eolian de peste 250 de milioane de euro, grupul spunand ca lucrurile nu au mers conform planurilor. Cu toate acestea, RWE afirma ca ramane la panda dupa proiecte eoliene bune. In acest timp, spaniolii de la gigantul Iberdrola vor incepe productia de energie verde in 2011 intr-un parc de 80 MW, iar omul de afaceri Emanuel Muntmark mai lanseaza inca 1.000 MW in piata. Anul 2011 pare sa fie unul si mai aglomerat comparativ cu 2010 in ceea ce priveste investitiile in proiecte eoliene. "La sfarsitul anului trecut erau instalati 457 MW in parcuri eoliene, ceea ce reprezinta un salt de capacitate de 32 de ori fata de ceea ce era montat in 2009", spune Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. Astfel, anul trecut investitiile in acest domeniu s-au ridicat la circa 820 de milioane de euro, cel mai notabil proiect fiind cel al cehilor de la CEZ din comuna dobrogeana Fantanele.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Asa arata viitorul: 1 din 100 de studenti devine patron dupa absolvire
Asa arata viitorul: 1 din 100 de studenti devine patron dupa absolvire

Candidatul mizeaza pe impresia de la interviu, angajatorul se uita la cunoasterea limbii straine. Nici unul, nici altul nu iau in calcul prestigiul universitatii. Un studiu arata prapastia dintre invatamant si piata muncii

Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?
Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?

Scumpirea benzinei anul trecut a fost de bun augur pentru bugetul statului. In 2010, statul a incasat cel putin 3,5 miliarde de euro din vanzarea carburantilor, atat din taxa de drum, cat si din acciza si din TVA.

Cine apasa pe tragaci? 136.000 de romani detin legal arme de foc
Cine apasa pe tragaci? 136.000 de romani detin legal arme de foc

Peste 136.000 de romani detin legal arme de foc, letale si neletale. Infractiunile cu mana armata sunt comise insa cu arme neinregistrate legal. Anul trecut, politistii au confiscat mai multe arme de foc decat in 2009.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.