Presa straina despre expulzarea rromilor din Franta

tigani romi

Decizia Frantei de a expulza cateva sute de rromi catre Romania si Bulgaria este amplu comentata de publicatiile straine, care atrag atentia fie asupra ineficientei acestei masuri, fie a criticilor la care se expune Parisul.

Acesti rromi, printre care se numara femei si copii, au ajuns, sub escorta politiei, pe aeroport la bordul a doua autocare, scrie cotidianul elvetian Le Temps.

Associated Press, citata inclusiv de Wall Street Journal, arata ca decizia de expulzare a acestora a fost luata dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a realizat o conexiune intre rromi si infractionalitate si a demarat o campanie de demolare a taberelor ilegale ale acestora.

Reuters citeaza una dintre femeile rrome din Roissy, Georginetta, in varsta de 60 de ani, care afirma ca traieste in conditii foarte dificile in regiunea pariziana sa ca prefera sa se intoarca in tara, lasandu-si fiul in Franta. Majoritatea insa nu vor sa se intoarca in tarile de prigine.

"Se instaleaza pe Champs Elysees. Stau in apropiere de poarta Brandenburg din Berlin sau in scuar la Alexanderplatz. Multe femei rome poarta cu ele copii si cateva au cartoane prin care cer bani. Stau pe scari in statiile de metrou pe Avenue Louise din Bruxelles. Se ingramadesc la intrarile in Gare du Nord din Paris", comenteaza BBC News Online. Postul de televiziune britanic arata ca desi exista si alte tari care au luat masuri impotriva romilor, cum ar fi Danemarca, Suedia sau Germania, actiunea Frantei a cauzat cele mai mari controverse.

Citește și
Repatriere rromi
Gata cu vacanta... rromii se intorc din Franta!
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

CNN explica faptul ca romii sunt un grup de persoane marcate de saracie si care traiesc in special in sudul si estul Europei. Adeseori numiti "tigani", ei locuiesc in corturi sau rulote si au fost persecutati de-a lungul istoriei. Vicepresedintele Ligii drepturilor omului din Franta, Malik Salemkour, a declarat pentru CNN ca expulzarea romilor este inutila pentru ca nu exista garantii pentru cei repatriati. "Cei care inca mai au o casa acolo se pot intoarce, dar multi dintre ei nu au un adapost in Romania sau Bulgaria, asa ca stau in Bulgaria sau Bucuresti doar pentru cateva zile", a explicat el, adaugand ca acestia se vor intoarce in Franta in zilele urmatoare, pentru ca acolo este viata lor.

Sky News subliniaza ca aceste masuri sunt controversate, criticii afirmand ca aceste minoritati sunt stigmatizate de un Guvern care incearca sa distraga atentia de la un scandal de coruptie.

Aceasta controversa s-ar putea mentine in septembrie, cand Guvernul isi va relua activitatea, considera Financial Times, adaugand ca o demonstratie nationala care va reuni atat partidele de dreapta, cat si pe cele de stanga, este planificata la 4 septembrie, cand opozitia intentioneaza sa protesteze si fata de reformele lui Nicolas Sarkozy.

Amintind ca Romania a numit un secretar de stat special care sa se ocupe de aceasta problema, The Economist subliniaza circumstantele in care a fost facuta aceasta numire si anume in timp ce 18 posturi similare au fost desfiintate in cadrul masurilor de austeritate. Dar, cu o rata a somajului care urmeaza sa depaseasca 8,5 % in acest an, programe guvernamentale si salarii reduse si fiscalitate crescuta, va fi dificil pentru romii repatriati sa isi gaseasca un loc de munca si o locuinta decenta, pentru a evita comiterea de infranctiuni, arata saptamanalul economic sub titlul "Luati-va tiganii inapoi".

Alte ziare sunt mai putin retinute. Ce-ar fi daca presedintele Frantei Sarkozy, el insusi originar din Ungaria, ar fi rom, se intreaba cotidianul La Montagne din Clermont-Ferrand, care trimite la cotidianul Le Monde. In ziarul parizian "diversi romi din Austria, purtand numele de Sarkozy, au declarat ca seful statului francez ar putea fi unul de-al lor". Ceea ce ar fi picant, dar n-ar schimba catusi de putin realitatile din Franta, subliniaza cotidianul din Clermont-Ferrand, potrivit caruia vocabularul belicos al presedintelui si interventiile sale disproportionate au scopul de a satisface o parte a opiniei publice, dar ar putea avea un efect de bumerang, odata ce se vor linisti apele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Presedintele Basescu stie cum sa rezolve problema rromilor din Franta
Presedintele Basescu stie cum sa rezolve problema rromilor din Franta

Presedintele Traian Basescu a declarat ca probleme de acelasi gen au fost in trecut cu Italia, dar au fost rezolvate dupa ce un numar suficient de politisti romani au fost detasati in aceasta tara.

Gata cu vacanta... rromii se intorc din Franta!
Gata cu vacanta... rromii se intorc din Franta!

Tot mai putin doriti in Franta, rromii de nationalitate romana incep sa se intoarca acasa. Joi va sosi, cu avionul, un prim lot de 79 de tigani care au acceptat de buna voie sa se intoarca in schimbul unor mici stimulente financiare.

Din cauza masurilor dure din Franta, rromii se cearta intre ei
Din cauza masurilor dure din Franta, rromii se cearta intre ei

Noua politica a guvernului francez privitoare la rromi a semanat discordie nu doar printre politicienii francezi, ci si in comunitatea celor vizati de masuri.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.