Romanii "fumeaza" 200 km de autostrada pe an. Tigarile ilegale fac 1 mld. €

vama

Peste 5 milioane de pachete de tigari s-au confiscat anul trecut la frontierele tarii. Pentru restul de 495 de milioane de pachete care "au scapat” in interiorul granitelor, oficialii nu au nicio explicatie. Statul pierde 200 km de autostrada pe an.

 

Unul din trei pachete, bagat ilegal in tara

Producatorii de tigarete sustin ca una din trei tigari fumate in Romania este de contrabanda. Daca in 2002-2003 comertul ilicit insemna 2-3 procente din intreaga piata, "afacerile" au inflorit incepand cu 2006, cand a urcat spre 10%, ca la inceputul anului 2010 sa atinga 36%. Datele arata o crestere de 22% fata de 2009.

Citește și
Radu Traian Marginean
Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata "pentru un partid"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”
In total, estimarea companiei Novel Research, specializata in studierea fenomenului contrabandei cu tutun, arata ca piata este de aproape 9 miliarde de tigarete pe an. Pretul mediu al unui pachet de 7,8 lei, cu peste 3 lei mai mic decat cel al unui pachet comercilizat legal pe piata romaneasca.

De unde si pe unde intra tigarile 'negre' in Romania?

Regiunile in care contrabanda avea cea mai mare pondere sunt vestul tarii, cu 48,1%, Nord-Est, cu 40,9%, si Nord-Vest, cu 33%. La polul opus se situează Bucurestiul, cu 11,1%, si Centru, cu 16,5%. Potrivit Politiei de Frontiera, in 2010, s-au confiscat numai la granita 5.423.397 pachete de tigari de contrabanda in valoare de 30.478.978 lei.

Arestarile de la Stamora-Moravita si Naidas

Cea mai activa zona este cea de la frontiera cu Ucraina, aici fiind retinuta 25% din cantitatea totala de tigari, urmata de frontiera cu Republica Moldova.

In Romania se vand anual 1,9 miliarde de pachete de tigari, din care pe piata oficiala numai 1,4 miliarde.

Statul pierde anual bani pe care i-ar putea transforma in 200 km de autostrada.

Preturi, spagi, profituri. Cat de rentabila e afacerea?

Un pachet de tigari premium (Marlboro, Camel, Kent, L&M) costa in Ucraina, Moldova si Serbia cam 2,9 lei. Tigarile fara filtru sau cele considerate a fi „low cost” sunt la un leu. Preturile nu sunt foarte mici, pentru ca tot atat costa si la noi un pachet de tigari daca am scadea taxele si accizele pe care le percepe statul si care constituie 80% din pretul final.

Astfel, in cazul unui pachet de tigari (premium) care costa 11 lei, doar 2,25 de lei reprezinta valoarea reala, in care intra costurile de productie, marja de retail, discountul si profitul, restul de 8,65 insemnand TVA (2,11 lei) si acciza (6,54 de lei).

Schema unui job de succes – vames de Romania

Sa fii vames este o ocupatie demna de invidiat. Dintotdeauna a fost asa. Doar cine nu a trecut pe la vama nu stie ca la orice plimbare pe langa gheretele lucratorilor se dau, prin traditie, cativa euro/lei doar ca sa nu stai ore in sir in asteptare.

Contrabandistii au insa un regim special – trec de sute de ori granita, intr-un sens sau in celalalt. Mereu pompeaza bani grei in buzunarele vamesilor, ale politistilor de frontiera. Din dosarul spagilor de la Vama Siret am aflat ca incasarile din mita pe o singura tura de 12 ore erau intre 1.500 si 6.000 de euro.

Intr-o zi, media castigurilor era de 8.000 de euro, dar se ajungea si la 12.000.

La un calcul simplu, rezulta ca într-un an încasările ilegale totale la un singur punct de frontiera se puteau ridica la 1,8-2 milioane de euro si chiar 2,5 milioane, pentru ca in ultimul an pretul mare al tigarilor de productie interna a facut contrabanda sa infloreasca.

Vamesii de pe granitele non-euro castiga 40 de milioane de euro pe an

Continuam calculul si presupunem ca in toate punctele de frontiera cu tari care nu sunt in Uniunea Europeana (Serbia, Moldona si Ucraina), 20 la numar, “afacerea” cu tigari si cea cu spaga pentru vamesi avea cam aceleasi coordonate financiare. Rezulta de aici ca traficantii le baga in buzunarele granicerilor peste 40 de milioane de euro pe an.

Limbajul celor care "vamuiau" Romania

Miza este insa, uriasa pentru ca pe sub “ochii inchisi” ai celor care ne pazesc de contrabandisti scapa 495 de milioane de pachete de tigari in 365 de zile. Asta inseamna ca peste 1,3 milioane de pachete “trec” granita fraudulos zi de zi.

Cele mai mari puncte de trecere sunt la Satu Mare, Siret, Iasi, Galati, Turnu Severin si Moravita.

Traficantii de tigari fac si 1.000 de euro pe zi

Potrivit specialistilor, traficantii au ajuns liderii pietei tigarilor din Romania, in conditiile in care piata legala, evaluata la 3,5 mld. euro este impartita intre trei mari producatori. Expertilor de la Novel Research, o companie de cercetare, afirma ca in Moldova si unele zone din Vestul tarii, contrabanda a ajuns sa reprezinte mai mult de jumatate din vanzarile totale de tigari, iar pe intreaga tara, cota de piata a contrabandistilor este de 28%.

Unde gasesti tigari ieftine de vanzare

In piete, la buticul din colt si pe internet. In unele localitati, apropiate de granita, presa locala si forumurile online scriu ca nici nu se mai gasesc tigari legale si ca daca nu ai fata de "garda financiara" sau de "politie" vanzatorii de la magazine te servesc cu unul, doua, trei pachete de tigari. La un cartus, deja ti se face reducere - adica obtii un pachet, gratuit.

Sursa graficelor: Novel Research

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Spaga dauneaza grav. 29 politisti si vamesi de la Naidas, arestati
Spaga dauneaza grav. 29 politisti si vamesi de la Naidas, arestati

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a dispus, miercuri seara, arestarea preventiva pentru alti 14 vamesi si politisti de frontiera de la PTF Naidas, iar un alt vames a fost lasat liber, in cazul lui instanta dispunand masura interdictiei de a parasi tara.

Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata
Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata "pentru un partid"

UPDATE: Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie, prin decizia premierului Emil Boc. Marginean este acuzat de luare de mita in dosarul Vamii Halmeu.

Dupa vamesi, 40 de contrabandisti de tigari au fost saltati de politisti
Dupa vamesi, 40 de contrabandisti de tigari au fost saltati de politisti

UPDATE: Ziua rea s-a cunoscut de dimineata pentru mai bine de 70 de suspecti de contrabanda cu tigari. Personaje secundare din scandalul urias izbucnit in vami.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.