TOP 10 cele mai scumpe accidente din istorie! Masurate in dolari si victime

accidente

De-a lungul istoriei, oamenii au fost predispusi accidentelor. Cele care se intampla pe sosele aproape ca le treci cu vederea in fata a ceea ce urmeaza sa va enumeram.

 

10. Titanicul- 150 de milioane de dolari

Scufundarea Titanicului e probabil cel mai faimos accident din istorie. Dar nu e si cel mai scump. Pe 15 aprilie 1912, peste 1.500 de oameni si-au pierdut atunci viata in ceea ce trebuia sa fie cea mai frumoasa aventura a vietii lor. Vasul costase 7 milioane de dolari, adica 150 de milioane in banii de acum.

Citește și
Cernobil
Johannesburg, amenintat de o catastrofa similara celei de la Cernobil
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață


9. Rezervor vs Pod- 358 de milioane de dolari
 

Pe 26 august 2004, o masina se ciocnea cu o cisterna care continea 32.000 de litri de combustibil, pe Podul Wiehltal din Germania. Rezervorul a cazut de pe pod pe autostrada A4 si a explodat. Podul a fost zguduit din temelii. Reparatiile temporare au costat 40 de milioane, iar costul estimat pentru inlocuirea podului este de 318 milioane de dolari.


8. Accidentul MetroLink- 500 de milioane


Pe 12 septembrie 2008 a avut loc cel mai grav accident de pe o linie ferata din California. 25 de oameni au murit cand doua trenuri s-au ciocnit. Unul dintre ele a trecut pe rosu, desi semnalele luminoase erau in functiune. Mecanicul era ocupat sa dea un SMS. Procesele civile care au urmat mortii pasagerilor se ridica la pierderi de 500 de milioane de dolari pentru firma MetroLink.


7. Prabusirea B-2 - 1,4 miliarde

Bombardierul s-a prabusit pe 23 februarie 2008, la scurt timp dupa ce isi luase zborul de la baza din Guam. Se pare ca de vina a fost o defectiune la computerele din camera de control. Existau doar 21 de astfel de bombardiere si a fost cel mai scump accident aviatic. Exista chiar si o filmare a acestui dezastru.


6. Exxon Valdez- 2,5 miliarde

In martie 1989, 10,8 milioane de galoni de petrol s-au revarsat in ocean, dupa ce vasul care transporta combustibilul s-a lovit de un recif. Operatiunile de depoluare au costat firma Exxon 2,5 miliarde de dolari.


5. Piper Alpha- 3,4 miliarde de dolari


Pe 6 iulie 1988, intr-o operatiune de rutina, tehnicienii firmei Piper Alpha au controlat si au inlocuit valvele de siguranta de la un dispozitiv, valve care previn scurgerile de gaz. Numai ca, din 100 de valve, una nu a fost inlocuita. Cand s-a apasat butonul de repornire a platformei maritime de forare a inceput dezastrul. Structura de 90 de metri a luat foc si s-a prabusit, iar 167 de muncitori au murit.


4. Explozia navetei Challenger- 5,5 miliarde

Racheta a fost distrusa la 73 de secunde de la decolare, pe 28 ianuarie 1986. Una dintre garniturile de etansare nu a fost sigilata, ceea ce a permis gazului presurizat sa iasa. Rezervorul extern a pierdut astfel hidrogen lichid si a dus la explozie. Costurile de refacere a proiectului au fost de 2 miliarde de dolari in 1986, adica 4,5 miliarde acum. Costul anchetei a mai adaugat inca un miliard pe nota de plata.

3. Scurgerea de petrol Prestige- 12 miliarde

In noiembrie 2002, petrolierul Prestige transporta 77.000 de tone de combustibil cand unul dintre cele 12 rezervoare s-a revarsat in timpul unei furtuni in Galicia, Spania. Capitanul, de frica scufundarii, a chemat spaniolii in ajutor, sperand sa ajunga la mal. La presiunea autoritatilor locale, vasul a fost insa indepartat. Nici francezii, nici portughezii nu au acceptat petrolierul. Pana la urma, rezervorul s-a rupt in doua si 20 de milioane galoane de petrol au ajuns in apa.

2. Naveta Columbia- 13 miliarde

In februarie 2003, prima naveta NASA era distrusa la revenirea in Texas. De vina se pare ca a fost o gaura intr-una dintre aripi, aparuta cu 16 zile inainte, la lansare. Costul original al rachetei fusese de 2 miliarde in 1978, adica 6,3 miliarde de dolari acum. 500 de milioane a costat numai ancheta, iar cautarea resturilor si reconstituirea inca 300 de milioane.

1. Cernobil- 200 de miliarde de dolari


Dezastrul de la Cernobil a inceput pe 26 aprilie 1986. A fost numit cel mai mare dezastru socio-economic din vremuri de pace. 50% din suprafata Ucrainei a fost contaminata, 200.000 de persoane au fost evacuate, 1,7 milioane de oameni au fost afectati. 125.000 de oameni se pare ca au murit, inclusiv cei care au facut cancer.

Operatiunile de decontaminare si compensatiile pentru victime au costat 200 de miliarde de dolari. Numai scutul de otel pentru centrala nucleara a fost estimat la 2 miliarde.

Accidentul a fost pus pe seama unor tehnicieni de la centrala, care au incalcat procedurile si au ignorat masurile de siguranta necesare.


 
Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Teste extreme.Reproduc uragane in laborator ca sa le faca fata in realitate
Teste extreme.Reproduc uragane in laborator ca sa le faca fata in realitate

Ca sa rezisti fortei devastatoare a naturii trebuie sa o cunosti mai intai foarte bine. Asta fac si specialistii americani intr-un laborator din Carolina de Sud, unde reproduc uragane, ca sa descopere cum pot face casele mai rezistente la stihii.

Johannesburg, amenintat de o catastrofa similara celei de la Cernobil
Johannesburg, amenintat de o catastrofa similara celei de la Cernobil

Cel mai mare oras din Africa de Sud, Johannesburg, este amenintat de un val de apa contaminata cu uraniu de la fostele mine de aur, au anuntat cercetarorii, provocand un dezastru ca cel de la Cernobil.

Imagini socante! Zeci de oameni ingropati de vii, in Columbia
Imagini socante! Zeci de oameni ingropati de vii, in Columbia

UPDATE: Aproximativ 30 de persoane sunt date disparute dupa o alunecare de teren, de proportii uriase, petrecuta luni in nord-vestul Columbiei. Ploile torentiale au intrerupt operatiunile de cautare, pe timpul noptii.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.