Top 10 cele mai ciudate descoperiri medicale

Picior

Afla de ce iti miros, de fapt si de drept, picioarele! Sau cum este posibil ca ascultarea muzicii country sa duca la sinucidere! Citeste aici top 10 cele mai ciudate descoperiri medicale.

1. Oamenii care cred ca le miros picioarele chiar le miros, cei care cred ca nu le miros, chiar nu le miros

Bacteriile si transpiratia au si ele rolul lor in mirosul urat al picioarelor, insa factorul principal este, de fapt, felul in care gandesti despre propriile picioare. In 1992, F. Kanda, E. Yagi, M. Fukuda, K. Nakajima, T. Ohta si O. Nakata de la Institutul de Cercetare Shiseido din Yokohama au castigat Premiul Ig Nobel pentru studiul “Descoperirea componentilor chimici responsabili pentru mirosul urat al picioarelor” (n.r. Premiile Ig Nobel onoreaza studiile care prima data te fac sa razi, apoi te pun pe ganduri) . Cei sase au ajuns la concluzia ca oamenii care cred ca le miros picioarele chiar le miros, cei care cred ca nu le miros, chiar nu le miros.

2. Medicamentele placebo scumpe sunt mai eficiente decat medicamentele placebo ieftine

Cu cat sunt mai scumpe medicamentele pe care le iei, cu atat isi fac mai bine efectul. Chiar daca sunt... false. In 2008, Rebecca Waber si profesorul Dan Ariely au publicat un studiu in cadrul caruia au demonstrat ca medicamentele placebo scumpe sunt mai eficientele decat cele ieftine. (n.r. placebo = preparat medicamentos inactiv prescris pacientului pentru a-i face placere sau in scopuri experimentale).

Citește și
accidente
TOP 10 cele mai scumpe accidente din istorie! Masurate in dolari si victime
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

3. Poti sa iei boli cu transmitere sexuala daca imparti cu altii aceeasi papusa gonflabila

Nu zambiti! Teoria a fost demonstrata stiintific, in 1996, de Harold Moi si Ellen Kleist din Groelanda, in studiul “Transmiterea gonoreei de la papusa gonflabila”.

4. Ascultarea muzicii country poate duce la sinucidere

In 2004, Steven Stack si Jim Grundlach, studenti la sociologie, au castigat Premiul Ig Nobel cu studiul “Efectul muzicii country asupra ratei sinuciderilor”. Acestia au demonstrat rata sinuciderilor in randul persoanelor albe dintr-un oras dat este direct proportionala cu numarul melodiilor country difuzate de posturile radio din oras. Se pare ca de vina ar fi temele abordate in aceste melodii, care le induc oamenilor predispusi la sinucidere “cheful de a-si lua viata”.

5. Dragostea seamana cu tulburarile obsesiv-compulsive

Pentru tine inseamna fluturi in stomac si inimioare, pentru prietenii tai obsesia unei noi iubiri poate semana mai mult cu o boala. Asta pentru ca, din punct de vedere biochimic, nu exista nicio diferenta intre iubire si tulburarile obsesiv-compulsive. Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori condusa de Donatela Marazziti de la Universitatea din Pisa, Italia, care a castigat, in 2000, premiul Nobel pentru chimie.

6. Astmul poate fi tratat cu ajutorul roller coaster-ului

In 2010, Simon Rietvelt de la Universitatea din Amsterdam si Ilja van Beest de la Universitatea Tilburg, Olanda, au avut, se pare, cam mult timp la dispozitie si s-au gandit sa faca niste experimente. Au urcat un grup de femei de 25 de ani intr-un roller coaster si au primit un premiu dupa ce au descoperit ca aceste curse de mare viteza combat simptomele astmului.

7. Guma de mestecat se digera mai greu

Cu siguranta ati auzit macar o data in viata: “Ai grija! Nu inghiti guma ca-ti ramane in stomac”. Ca sa folosim o expresie populara, sunt vorbe-n vant. Chiar daca sistemul digestiv nu proceseaza guma la fel de repede ca alte alimente, aceasta nu iti va ramane in stomac pentru totdeauna. Totusi, exista cazuri documentate de blocaje intestinale cauzate de guma de mestecat, in cazul copiilor mici.

8. Bautorii de cafea sunt mai predispusi sa vada fantome decat oamenii care nu consuma acesta bautura

Vezi oameni morti? Redu consumul de cofeina! Potrivit unui studiu, amatorii de cafea sunt mai predispusi sa aiba halucinatii sau sa vada oameni morti decat cei care nu consuma cofeina. In cadrul cercetarii au fost studiati 200 de consumatori de cofeina. Oamenii de stiinta au descoperit ca acestia spun intr-un procent mai mare ca au auzit sau au vazut lucruri care, de fapt, nu s-au intamplat. Iar consumatorii inraiti de cafea – sapte sau mai multe cesti pe zi – sunt de trei ori mai predispusi sa aiba experiente extrasenzoriale decat cei care consuma numai o cana pe zi. Explicatia: cand este supus stresului, organismul elibereaza hormonul numit cortizol. Atunci cand bei cafea si esti stresat, nivelul de cortizon eliberat creste. Cortizonul te predispune la halucinatii.

9. Vederea unui om poate fi redata dupa ce i se implanteaza un dinte in ochi

Britanicul Martin Jones poate vedea din nou, dupa ce unul dintre dintii din fata i-a fost scos si transformat intr-un suport de lentila, inainte sa-i fie introdus in ochiul drept. Martin isi pierduse vederea cu 12 ani in urma, cand un tub de aluminiu topit i-a explodat in fata. In urma accidentului suferit, barbatul s-a ales cu arsuri pe o treime din corp, iar ochiul stang i-a fost extirpat, deoarece fusese complet distrus. Medicii au reusit sa-i salveze celalalt ochi, dar retina fusese grav afectata, asa ca l-au avertizat ca probabil nu va mai vedea niciodata. Dupa un tratament esuat cu celule stem, viata lui Martin s-a schimbat in urma unei operatii efectuata in premiera de chirurgul Christopher Lui. Procedura, care dureaza trei luni, presupune folosirea unuia dintre dintii canini ai pacientului, in care este introdusa o lentila optica speciala. Dintele este extras cu tot cu radacina si o parte din maxilar si introdus mai intai in obraz, pentru a dezvolta noi tesuturi si vase de sange. Abia apoi poate fi implantat in ochi.

10. Sacii de grau pot cauza arsuri

Pot trata dureri, dar pot crea si arsuri. Descoperirea a fost facuta de doctorii de la Spitalul Adelaide cand au incercat sa manance grau incalzit la microunde.:))

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Top 10: cele mai tari inventii in 2010
Top 10: cele mai tari inventii in 2010

Cercetatorul care a creat viata in laborator, exoscheletul care ajuta persoanele paralizate sa mearga sau tantarul imun la malarie. Toate acestea sunt parte din topul celor mai ingenioase inventii din 2010. Afla care sunt celelalte!

TOP 10 cele mai scumpe accidente din istorie! Masurate in dolari si victime
TOP 10 cele mai scumpe accidente din istorie! Masurate in dolari si victime

De-a lungul istoriei, oamenii au fost predispusi accidentelor. Cele care se intampla pe sosele aproape ca le treci cu vederea in fata a ceea ce urmeaza sa va enumeram.

Top 10 faze penibile pe scena
Top 10 faze penibile pe scena

Cand esti un artist renumit si ai concerte peste tot prin lume sau esti invitat la tot soiul de evenimente speciale, se prea poate ca emotiile, oboseala sau pur si simplu neatentia sa-ti joace feste.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.