Cinci carti pierdute in timp care ar fi schimbat lumea

Carte veche

Multe dintre cunostintele acumulate de umanitate de-a lungul secolelor de existenta s-au pierdut. Geniile lumii fie si-au pastrat descoperirile pentru ele si au murit cu secretele in gand, fie le-au asternut pe hartie, iar aceasta a putrezit demult.
 

Evident ca nu vom afla niciodata cate carti excelente s-au pierdut in timp, dar totusi exista indicii despre cateva dintre ele, iar ce ne este dezvaluit pare de-a dreptul uimitor.

Un lucru este cert: daca am putea face o biblioteca a cartilor care nu au supravietuit, ar fi cu siguranta cele mai tulburatoare scrise vreodata.

Evanghelia dupa Eva, autor necunoscut

Citește și
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Pe vremuri de criza, afacerile bisericii merg struna. Amin!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Este, se pare, una dintre cartile Bibliei. Sustinatorii ei spun ca facea parte din Vechiul Testament si ca avea un continut sexual, chiar pervers. Nu este prea greu sa ne imaginam de ce nu a supravietuit – atat timp cat oficialii bisericii spuneau despre carte ca inspira la o depravare totala, abordand subiecte precum “dragostea neconditionata” sau "coitus interruptus si inghitirea lichidului seminal ca un act religios”.

In secolul IV, clerici precum Epifan au criticat cartea si au interzis lumii sa o mai raspandeasca sau sa mai practice ritualurile descrise in ea. Copiile nearse atunci au fost eliminate treptat de catre papalitate.

Despre cum se fac sferele, de Arhimede

Era un ghid despre cum s-au construit multe minuni ale Greciei antice, cum ar fi “orreries” - reprezentări mecanice ale miscarilor planetare, ceasurile astronomice, poate si masina timpului, plus tot felul de dispozitive inventate pe vremea aceea. A fost scrisa de legendarul Arhimede, considerat Leonardo da Vinci al Antichitatii si omorat de romani, cu tot cu secretele sale.

Cartea a fost distrusa si ea, se presupune, atunci cand romanii au incendiat Biblioteca din Alexandria.

Ca sa va faceti o idee despre ce ar fi putut sa contina un astfel de manuscris, reamintiti-va ca ramasitele unui mecanism asemanator unui ceasornic au fost gasite pe epava unui vas ce s-a scufundat acum 2.000 de ani. Complexitatea si importanta sa nu au fost intelese decat dupa zeci de ani. Se crede ca a fost realizat in anii 100-150 inainte de Christos. Insa artefacte de o complexitate asemanatoare nu au reaparut decat sute de ani mai tarziu. Acel mecanism se numente Antikythera - dupa insula langa care a fost gasit.

Hermocrates, de Platon

Exista zvonuri ca aceasta ar fi ce-a de-a treia carte a lui Platon. Primele doua dialoguri au fost cu Timaios si Critias si sunt de fapt transcrieri ale discutiilor lor cu unul dintre cei mai mari ganditori care au abordat vreodata problemele existentei Universului.

De vreme ce a doua carte se termina cam abrupt, se presupune ca cea de-a treia ar fi dezvaluit soarta Atlantidei. Era o putere navala, cu baza pe o insula sau continent aflata dincolo de coloanele lui Hercule (stramtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni intinse din Africa si Europa de Vest. Dupa o incercare esuata de invadare a Atenei, Atlantida s-a scufundat in ocean. Acest eveniment s-ar fi petrecut cu 9.000 de ani inainte de Solon (aproximativ 9.500 i.Hr.)

Atlantida din dialogurile lui Platon este de obicei considerata un mit creat de acesta pentru a-si pune in evidenta teoriile sale politice.

Ab urbe condita libri (Istoria romana), de Titus Livius

Este cea mai complexa istorie a Romei, de la originile ei legendare si pana in anul 9 dupa Cristos. Opera este formata din mai multe epopei in proza, inchinate trecutului glorios al romanilor. In text apare primul portret al lui Cicero, despre care aflam ca a trait 63 de ani si ca a murit in conditii suspecte.

Cartea era de fapt un "monstru" – continea 142 de volume si ne putem imagina puterea ei, daca doar cele cateva fragmente salvate din calea distrugerii i-au ajutat pe italieni sa inventeze Renasterea. In timpul ei, acele carti erau venerate de catre artisti si invatati.

Dupa caderea Romei, Europei i-au trebuit 1.000 de ani sa-si dea seama ca vechile carti ar putea fi importante, asa ca atunci cand italienii s-au apucat sa adune hartiile putrezite prin dulapurile antice au mai gasit doar 35 de carti, 107 disparusera.

Cartea Razboaielor Domnului, de Dumnezeu?

Din pacate "Cartea razboaielor Domnului" nu s-a pastrat, insa mentionarea sa in Biblie ne face sa credem ca aceasta cuprindea importante informatii istorice. Era vorba, printre altele, de razboaiele duse de Moise, Iosif si de israeliti in drumul lor spre Tara Sfanta.

Daca aceasta carte ar fi supravietuit, ar fi in acceasi categorie cu Biblia – cea mai bine vanduta si influenta carte a tuturor timpurilor.

Avand in vedere ca exista secte religioase formate pe baza unor simple citate din Biblie sau religii intregi care s-au dedicat decodificarii intelesurilor ei, va dati seama cat de importanta ar fi si ce impact ar avea orice adaugire sau modificare a Bibliei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
In Bucuresti s-a deschis un bistro-biblioteca! Afla mai multe despre acesta
In Bucuresti s-a deschis un bistro-biblioteca! Afla mai multe despre acesta

Iubitori de carti, va invitam sambata in cateva locuri din Bucuresti unde nu doar trupul este rasfatat, ci si mintea.

Pe vremuri de criza, afacerile bisericii merg struna. Amin!
Pe vremuri de criza, afacerile bisericii merg struna. Amin!

Mitropolia Moldovei si Bucovinei scoate bani frumosi din rugaciunile fierbinti ale credinciosilor, care merg in pelerinaje isi cumpara carti bisericesti sau se cazeaza in hoteluri sfintite in prealabil.

Autoritatile vor carti de identitate biometrice. Esti pro sau contra?
Autoritatile vor carti de identitate biometrice. Esti pro sau contra?

Sa amprentam populatia Romaniei, mai exact pe toti cei care au implinit varsta de 14 ani. De ce? Ca sa incalcam drepturile omului si sa mai cheltuim foarte multi bani.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.