Ce trebuie sa faci in caz de accident nuclear

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Daca in Romania ar exista un risc de contaminare, fiecare dintre noi ar trebui sa-si ia masuri speciale de protectie pentru a nu fi afectat de radiatii. Din fericire, nu este cazul de asa ceva, ne calmeaza specialistii.

I-am intrebat ce am avea de facut, ipotetic vorbind, intr-o astfel de situatie.

In cazul unui eventual pericol, populatia ar fi sfatuita sa indeplineasca niste proceduri bine stabilite.

"Sa se limiteze la maxim orice iesire din spatiile in care domiciliaza. Se interzice utilizarea apei menajere. Sa se excluda din alimentatie tot ce inseamna vegetale care sunt culese proaspete - rosii, salate, patrunjel. Sa elimine scoaterea animalelor la pascut, acestea trebuie mentinute in grajduri, furajele pe care le detin sa fie acoperite cu folie de polietilena, se elimina adaparea animalelor cu apa din puturi si fantani", a explicat generalul maior Liviu Viorel Nemes, IGSU.

Inca de la aparitia primelor semne de posibila contaminare, autoritatile ar incepe evacuarile.

Citește și
explozie Fukushima
VEZI AICI momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Adaposturi constituite ca atare, nu in corturi, deci in cladiri. Sa li se asigure apa verificata, nu din zona, alimente verificate. Efectivele de interventie in situatii de urgenta se vor ocupa in special de protectia populatiei care a fost evacuata. O acumulare de radiatii poate duce la moarte, la leucemie si alte boli specifice radiatiilor", a spus generalul Aurel Udor, fost sef al ISU Bucuresti.

Conform regulamentelor, persoanele contaminate ar fi internate sub carantina stricta.

"In baza planurilor pe care le avem, organizam punctele de asistenta, de decontaminare, asistenta medicala si atunci unde situatia o impune organizam puncte in care sa fie preluate persoanele care au avut de suferit, fie prin ingerare, fie prin depuneri pe epiderma", a declarat generalul maior Liviu Viorel Nemes, IGSU.

In functie de cat de grava ar fi situatia, ar intra in vigoare diverse planuri de protectie a populatiei. Din fericire, nu se pune problema de asa ceva.

"Romania, in momentul de fata, nu este expusa niciunui risc ca efect complementar evenimentului din Japonia. Populatia va fi mentinuta permanent la curent", a spus generalul maior Liviu Viorel Nemes, IGSU.

LIVE. Explozie la centrala nucleara. Radiatii intr-o ora cat pentru un an

VEZI AICI momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima

Romanca din Japonia: Frica mea e ca norul radioactiv se va raspandi

Lucian Biro, expert in securitate nucleara: ce s-a intamplat la Fukushima

Marcel Lucaciu, inspector general in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, a explicat pentru Stirile Pro Tv care sunt masurile care se iau in momentul in care se produce un accident nuclear.

Cristian Leonte (C.L.): In caz de accident nuclear, ce e de facut?

Marcel Lucaciu (M.L.): Cred ca o dovada vie a ceea ce trebuie facut s-a vazut deja in Japonia. In primul rand, trebuie facuta instiintarea atat a populatiei, cat si a autoritatilor locale. Deja s-a produs lucrul acesta.

Urmeaza alertarea. E un mesaj care se adreseaza autoritatilor locale, pentru ca acestea sa-si verifice planurile si sa fie in masura sa treaca la aplicarea lor. Urmeaza, dupa aceea, faza de adapostire. Daca se considera ca evenimentul produs nu este atat de periculos pentru populatie, atunci oamenii sunt sfatuiti sa ramana in casa, sa etanseze geamurile si sa nu se expuna inutil prafului radioactiv.

C.L.: Se insista sa ramana in casa?

 M.L.: Da, se insista sa ramana in casa. Totul depinde de felul in care evolueaza situatia. Este prima masura de aparare. Te pui la adapost. Daca situatia evolueaza asa cum s-a intamplat in Japonia, se pune in aplicare planul de evacuare a populatiei. Planul de evacuare se intampla in mai multe faze. Prima faza este de 1,5 kilometri, a doua este de 12 kilometri, a treia, 30. Totul depinde de tipul de reactor, de cat de aproape sta comunitatea de reactor. Deci, totul depinde de planul reactorului respectiv.

 C.L.: In cazul Fukushima, raza este de 20 de kilometri. Cum ati caracteriza situatia?

Cred ca e una grava, avand in vedere ca pentru reactorul nostru de la Cernavoda distanta este de 30. Acum, sigur, depinde de densitatea populatiei, de locul unde se afla, dar cred ca este o situatie suficient de grava. Nu am masuratori pentru asta. Ceea ce ne poate convinge de gravitatea situatiei este nivelul radiatiilor.

 C.L.: Oamenii au fost sfatuiti sa-si faca provizii. Este si aceasta o masura?

Este o masura de baza, la fel si asigurarea protectiei surselor de apa, a animalelor si a produselor agroalimentare.

 C.L.: Acestea pot deveni contaminate?

Da, mai ales cele care se obtin din productia agricola de pe teren. Vacile mananca iarba, produc lapte, e un ciclu. Praful radioactiv se depune, depunerea ajunge la fructe, legume. Asadar, a-ti face provizii este un sfat pe termen lung.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Fukushima, printre primele 25 de centrale nucleare ale lumii
Fukushima, printre primele 25 de centrale nucleare ale lumii

Cu sase unitati separate care produc impreuna 4,7 GW de energie, Fukushima I este una dintre primele 25 de centrale nuclare din lume.

VEZI AICI momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima
VEZI AICI momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima

O explozie de proportii a avut loc la centrala nucleara Fukushima, la 240 de kilometri de Tokyo, afectata de cutremur, din cauza problemelor la sistemul de racire. Patru oameni au fost raniti.

Japonia dupa tsunami:
Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"

UPDATE: "Dintr-un oras portuar cu 10.000 de locuitori nu avem niciun semn de viata", anunta, sumbru, oficialii japonezi. Deocamdata, autoritatile au confirmat aproape 2.000 de morti si disparuti.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.