Top zece vietati care au schimbat lumea

10 animale care au schimbat lumea - 5

Daca n-ar fi fost ele, n-am fi stiut atat de multe despre noi. Animalele ne-au ajutat sa ne descoperim, iar acum a venit vremea sa le multumim pentru asta. Iata care sunt actorii principali in cercetarea stiintifica.

Cand vine vorba despre animale de laborator, cu totii ne intristam. Subiectul este, pentru majoritatea oamenilor, incredibil de deprimant.

Cu toate acestea, cercetarea pe animale a fost esentiala in multe domenii si a dat omenirii descoperiri fantastice si povesti interesante. Asa ca haideti sa ne facem putin timp si sa-i onoram pe blanosii, penatii sau grasutii ori transparentii asistenti de laborator.

10. Porumbeii

Citește și
Porc pitic, cobai in laborator
Porcii pitici vor fi noii cobai din laboratoarele europene
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”
Pentru o lunga perioada de timp, porumbeii au fost interzisi in orase pentru ca se credea ca raspandesc diverse boli. Apoi, psihologul B. F. Skinner i-a pus la munca. Prin izolarea lor intr-o cutie, pe care el a numit modest, o cutie Skinner - si supunerea la diversi stimuli cum ar fi produsele alimentare sau modificari ale luminii din camera in care erau pasarile, el a descoperit primele legaturi despre controlul instinctelor.

9. Soarecii

Soarecii au fost suficient de buni pentru a ajuta oamenii in aproape orice domeniu. Am testat pe ei de la leacuri pentru caderea parului pana la tehnici de invatare. Sunt folositi atat de des in laborator incat am putea spune ca le datoram 80 % din tot ceea ce stim despre foarte multe lucruri.

Este adevarat ca utilizarea de soareci si sobolani in experimente este o parte trista a stiintiei si totodata controversata. Cu toate acestea, stiinta trebuie sa experimenteze si cercetatorii inca nu sunt dispusi sa renunte la cobai, pentru ca nu au cu ce sa-I inlocuiasca.

8. Pestele-zebra

Ca si soarecii, acesti pesti sunt cunoscuti pentru cele mai mari contributii aduse stiintei si dezvoltarii ei, dar nu au o anumita descoperire care sa-i faca celebri. Cele doua puncte forte ale lor sunt faptul ca au o coloana vertebrala si ca icrele lor sunt transparente, asa ca poate fi observat de la distanta organismul ce se formeaza in embrionul unei vertebrate.

7. Cainii

Din nou, un subiect foarte trist, dar haideti sa aruncam o privire la unele dintre cel mai putin deprimante realizari. Oricine stie ca reflexul pavlovian (conditionat) a fost testat si descoperit pe aceste patrupede. Tot cainii au fost animalele care au zburat pentru prima data in spatiu, in programul spatial rus.

6. Viermele nematod

Vierme nematod este un fel de Paris Hilton al lumii cercetarii pe animale. Este cunoscut doar pentru ca este celebru. Viermele acesta are 302 neuroni si toti sunt vizibili din exterior, la fel ca o harta de circuite. Asta pentru ca acest vierme este complet transparent si tot ce se petrece in interiorul sau este “la vedere”.

5.Paianjenii

Paianjenii nu sunt niste subiecti de cercetare chiar atat de impresionanti. Unii sunt infioratori si unicitatea lor, faptul ca nu se comporta ca nicio alta specie de pe planeta, ii face totusi importanti pentru stiinta. S-au evidentiat pe paianjeni mai ales efectele drogurilor. Li s-au dau droguri si apoi au fost fortati sa-si croiasca panze. Va dati seama cum a crosetat paianjenul dupa o doza de cocaina, LSD, iarba sau cofeina?!

 

 

4. E. Coli

Bacteriile acestea sunt mici fabrici de cercetare. Sunt practic fara suflet, si functioneaza pe post de gazde goale care poate fi injectat alt fel de gene, mai utile. Escherichia coli au fost tilizate pentru fabricarea vaccinurilor, a enzimelor si chiar a insulinei umane.

 

 

3. Cimpanzeii

Cimpanzeii sunt utilizati pentru cercetarea genetica si medicala, dar sunt celebri pentru cercetarea comportamentala.

Am descoperit pana acum ca cele mai apropiate rude ale noastre, cimpanzeii, ucid, violeaza, declanseaza razboaie pentru apararea teritoriului sau pentru noi cuceriri, sunt violenti si isi respecta statutul in mod constient. Sunt destul de misogini, iar uneori au fost semnalate cazuri de canibalism. Daca am reusi sa fim mai buni decat cimpanzeii, atunci inseamna ca omanii sunt intr-adevar diferiti de maimute.

2. Meduza

Meduzele arata destul de bine intr-un acvariu iluminat. In libertate, in mare sau ocean, apropierea omului de aceste vietati poate fi periculoasa, pentru om. Dar exista un anumit tip de meduze, Aequoria Victoria, care a contribuit foarte mult la cercetare. Ea a dat prima proteina verde fluorescenta din lume, sau GFP.

GFP reflecta verde atunci cand lumina straluceste pe ea. Cand biologi au vrut sa verifice circulatia din jurul anumitor celule din organism, au injectat aceasta proteina si au iluminat acel tesut. S-a obtinut astfel o substanta de contrast.

1.Musculita de otet

Drosophila melanogaster depune oua in primele 12 ore de viata si poate deveni matura sexual intr-o saptamana. Aceste vietati prospera in conditii de laborator, produc sute de pui, partial din cauza ca se imperecheaza ca niste nebune.

Deoarece cresc foarte repede, ele pot fi folosite pentru a urmari mostenirea genetica prin mai multe generatii intr-o singura luna. Ele dezvolta, de asemenea, multe dintre bolile umane sau procese celulare asemanatoare omului. Au fost studiate in laboratoare de aproape 100 de ani inca sunt lucruri pe care nu le stim despre ele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romanii, printre cei mai cautati COBAI din lume!
Romanii, printre cei mai cautati COBAI din lume!

Companiile farmaceutice americane isi testeaza noile medicamente in tarile unde oamenii sunt saraci si facuti sa creada ca sunt tratati gratis pentru afectiunile de care sufera.

Porcii pitici vor fi noii cobai din laboratoarele europene
Porcii pitici vor fi noii cobai din laboratoarele europene

Purcelusii vor salva omenirea. Asta spre bucuria maimutelor si cainilor care scapa de mult criticatele testari din laboratoare. Cel putin in Europa, unde purcelusii sunt preferati pe post de cobai.

Cobai pe timp de criza! Romanii testeaza medicamente contra-cost
Cobai pe timp de criza! Romanii testeaza medicamente contra-cost

In aceste vremuri de criza, unii romani se ofera sa testeze noi medicamente, contra cost, inainte ca acestea sa fie lansate pe piata.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.