Liviu Dragnea despre cum "nu s-a vrut autostrada prin munti" si de ce i se face "rau fizic" cand voteaza ridicarea imunitatii

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost invitatul lui Cristian Leonte la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV.

Sumarul declaratiilor facute de Liviu Dragnea

Despre Guvernul Ciolos si mostenirea lasata de Ponta

- De ce ati votat Guvernul Ciolos?
- Pentru stabilitatea tarii. Exista varianta sa vina eventual un guvern PNL, poate pica, poate trecea. Ar fi ramas un guvern interimar pana in aprilie. Intr-o conjunctura internationala periculoasa. 2016 putea fi un an pierdut, daca nu votam. Am ales sa punem conditii guvernului Ciolos ca rezultatele pe care le asteapta milioane de romani in urma unei guvernari bune a cabinetului Ponta sa fie respectate si tara sa se dezvolte si in 2016. Important e sa se puna in buget resursele pentru: cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari, cu 25% pentru medici, etc.

- Sunt specialisti care ii reproseaza guvernului Ponta ca a neglijat investitiile?
- Investitii au fost, nu la nivelul pe care ni l-am dorit. Era loc de mai bine. Discutam de proceduri care au intarziat, de anchete care au intarziat anumite lucrari. Au mers investitiile locale.

Citește și
dan sova
PSD ii retrage sprijinul lui Dan Sova in fata DNA. Dragnea: ''Cu toata parerea de rau, vom vota pentru ridicarea imunitatii''
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- Curtea de Conturi va contrazice. Un prejudiciu de 500 de milioane de lei la bugetul primariilor din 2014, pe sume cheltuite necorespunzator. Reprosul specialistilor e ca aceasta crestere economica a avut loc pe cresterea consumului, nu pe investitii.
- Dupa 26 de ani de la Revolutie, nu am reusit sa traversam muntii cu autostrada. Nu s-a putut, nu s-a dorit.

- N-ati vrut dumneavoastra? Ati fost la guvernare!
- Toate partidele sunt de vina. Ratacim in cautarea unui proiect national care sa adune toate energiile.

- Cand ati aflat ca Dacian Ciolos va fi propunerea pentru prim-ministru?
- Am aflat de la televizor, ca si dumneavoastra.

- Ce impresie v-a lasat echipa lui Dacian Ciolos?
- Daca ar fi fost un Guvern format de echipe, am fi stat mult mai bine. Un premier tehnocrat cauta, suna, intreaba cunoscuti. Au aparut si propuneri care au fost retrase. Acest Guvern nu mai poate invoca greaua mostenire. Vasile Dancu este un om cu foarte buna pregatire, cu viziunea dezvoltarii. E un om de stanga, a fost apropiat de PSD, nu mai este. Este un intelectual de stanga, in care eu am incredere.

- Ati vazut audierea doamnei Guseth?
- Nu, eram la spital sa-l vad pe domnul Dancu, care s-a simtit rau si nu a putut fi audiat. Toti ministrii au fost foarte emotionati, ca la admiterea la facultate. Cred ca doamna Guseth s-a blocat.

- De ce au votat atunci membrii comisiei juridice in favoarea ei?
- Cred ca luandu-se decizia politica ca acest partid sa fie sprijinit, cred ca s-au gandit ca ministrii sa nu fie picati in comisie.

Despre USL, UNPR si alte aliante

- Mai exista USL?
- Nu, USL nu. Nu mai exista. In mod practic. E foarte greu sa mai reincalzim acest proiect. Nu mai putem vorbi de coalitia cu UNPR si ALDE daca nu mai avem un Guvern pe care sa-l sustinem. N-avem de ce sa nu sustinem niste proiecte comune. Cred ca parlamentul va functiona diferit. PSD putem spune ca este liderul Opozitiei. Sper ca Guvernul Ciolos sa vina cu proiecte mari: reforma administratiei publice, descentralizarea, sa incepem discutii serioase despre Constitutie.

- Cu domnul Oprea mai tineti legatura?
- Ne-am vazut zilele trecute, am avut o discutie despre cum sa colaboram.

- A mai fost cazul de vin rece, cu gheata ca in iulie?
- N-a mai fost cazul. N-a fost o intalnire privata. Noi avem o alianta inregistrata cu UNPR. Vom analiza ce vom face la alegeri.

Despre cum vor arata candidatii PSD

- Stiti cine este candidatul PSD pentru primaria Capitalei?
- Nu. Cred ca niciun partid nu stie sigur.

- Cum ar trebui sa arate un candidat la primaria Capitalei?
- Sa poata sa spuna la televizor ca nu e comunist, ca nu e corupt, ca are o pregatire, pentru ca da bine la televizor. Trebuie sa fie un om cu notorietate, nu e usor sa fie votat un om necunoscut.

- PSD are o problema de imagine cu cativa dintre primari, pe cine veti pune pe liste in vara?
- Pentru consilierii locali si judeteni, trebuie sa facem urmatorul lucru din respect fata de cetateni: listele sa fie validate uninominal de cetateni. Ii invitam pe cetateni sa-si dea cu parerea despre candidati si sa ii voteze inainte de a fi nominalizati.

Despre demisia lui Ponta

- Domnul Dragnea, cine a venit cu ideea demisiei lui Victor Ponta?
- Victor Ponta. M-a sunat in acea dimineata, ne-am vazut la mine acasa. Mi-a spus ca a avut o discutie cu Gabriel Oprea si ca e gata sa-si predea mandatul. A spus ca asa considera ca e bine ca sa nu creasca tensiunea. Avea si un necaz in familie si ca vrea sa faca acest anunt pana in pranz. Mi-a parut rau.

- De ce am aflat de la dumneavoastra cu 30 de minute inainte?
- A zis ca e bine sa ies eu ca partidul sa fie sigur ca nu a facut acest gest fara sa se consulte cu noi. Au fost colegi suparati ca Victor a cedat. Sa nu uitam tensiunea acelor zile. Nu era foarte usor sa vezi ce se intampla in Piata Universitatii si sa fie usor sa rezisti. Sa nu uitam insa ce a facut Ponta ca premier, a fost cel mai bun de la Revolutie.

- Daca domnul Oprea isi dadea demisia, domnul Ponta ar fi ramas?
- Probabil ca da. Am inteles ca au avut o discutie, nu stiu mai multe.

- Care e rolul lui Ponta in PSD?
- Eu sper ca Ponta sa ajute partidul asa cum si partidul l-a ajutat. E un om cu potential si cu viitor in politica. Am fost si sunt alaturi de el.

Despre imunitatea parlamentarilor

- Ati anuntat ca veti vota pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova
- Chiar cu parere de rau. O sa insist pentru scoaterea imunitatii parlamentare din Constitutie. Mie imi face rau fizic sa decid eu, care nu sunt judecator, destinul unui om. Trebuie sa lasam judecatorul sa decida.

- Si la Ioan Oltean aveti aceeasi parere de rau?
- Sustinem aceste cereri.

- Va veti asigura ca toti colegii vor vota pentru incuviintarea acestor cereri?
- Nu se face prin constrangeri. La niciun partid nu vor vota toti. Am cerut, nu am recomandat, le-am spus tuturor sa lasam judecatorul sa decida. Sper ca marea majoritate vor tine cont.

- De ce nu e niciodata prezenta 100% in Parlament?
- Au fost situatii in care n-am putut adopta o lege pentru ca n-au fost prezenti toti. Nimeni n-a obligat pe nimeni sa fie parlamentar. Cum poti sa mai mergi in campanie sa minti inca o data?

Cine a votat impotriva Guvernului Ciolos

- La Guvernul Ciolos au fost 115 voturi impotriva. Aveti colegi in PSD care au votat impotriva?
- 12 parlamentari au votat impotriva. Asa au considerat de cuviinta. Nu i-am mai intrebat de ce au votat asa. Probabil ca au vrut sa faca pe vedeta la televizor. A fost o discutie in Comitetul Executiv cu Dacian Ciolos, omul a raspuns civilizat la 28 de intrebari si chiar a impresionat colegii. Tine de caracter, ca tu membru al unui partid pe care spui ca il respecti, ar trebui sa si arati ca il respecti. Imaginea lor in partid se deterioreaza.

Despre legea "Darii in plata"

- Legea "Darii in plata" a nascut reactii foarte dure. Ati spus ca aceasta lege e un gest de responsabilitate fata de familii.
- Stiu ce au spus bancile. Eu n-am nimic cu sistemul bancar. Sa ne amintim de anii de criza, milioane de oameni au suferit. Oameni care au pierdut totul si au ramas pe drumuri. Daca un imobil a fost luat in garantie la o valoarea, de ce nu mai e suficient?

- Exista posibilitatea ca presedintele sa trimita inapoi legea in Parlament?
- Nu comentez ipoteze, cand o sa avem o asemenea situatie, vorbim atunci.

Despre oamenii noi din PSD

- Cetatenii au cerut oameni noi. Ii aveti?
- Pe o parte ii avem, pe o parte ii cautam. Am inteles ce se intampla in societate, incercam sa tinem ritmul. Vom adopta un cod de conduita cu masuri foarte dure dar corecte. Va fi un filtru serios pentru a stabili candidatii. Vom avea un procent mare de candidati foarte tineri.

- Dintre actualii parlamentari, cati se vor mai regasi pe liste?
- Va conta ce face fiecare parlamentar in acest an, dar si de ce a facut in ultimii ani.

- Va schimba dosarul Referendumului modul in care PSD va face campanie electorala?
- Nu. Cred in nevinovatia mea, cred in adevar si in intelepciunea instantei. Eu ma uit la ce spun judecatorii, nu la ce spun procurorii.

- Pe dumneavoastra cum v-a schimbat?
- Te macina, mai ales cand ai un sentiment profund de nevinovatie, dar ne invatam si cu asta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Liviu Dragnea da vina pe tinerii voluntari de la USL, in dosarul
Liviu Dragnea da vina pe tinerii voluntari de la USL, in dosarul "Referendumul": "Ei au compus si trimis acele SMS-uri"

Presedintele PSD a facut luni un nou pas in incercarea de a obtine achitarea in dosarul ''Referendumul''. Asta dupa ce prima instanta l-a condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.

PSD ii retrage sprijinul lui Dan Sova in fata DNA. Dragnea: ''Cu toata parerea de rau, vom vota pentru ridicarea imunitatii''
PSD ii retrage sprijinul lui Dan Sova in fata DNA. Dragnea: ''Cu toata parerea de rau, vom vota pentru ridicarea imunitatii''

PSD si-a luat mana de pe senatorul Dan Sova. Dupa ce in martie, prin votul lor, social-democratii l-au scapat de puscarie, luni, Liviu Dragnea a anuntat ca alesii partidului vor incuviinta retinerea si arestarea lui Sova.

 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.