Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, lauda DNA si ANI pentru lupta cu coruptia in Romania: "Nimeni nu e deasupra legii"

×
Codul embed a fost copiat

Martin Harris, reprezentantul Marii Britanii la Bucuresti a fost invitat la “Dupa 20 de ani”, emisiune difuzata de Pro Tv si PROTV NEWS, pentru o discutie de ramas bun.

Ambasadorul Marii Britanii, care in luna august va parasi Romania pentru a merge la Moscova, va fi inlocuit de Paul Brummell, un diplomat cu o cariera de peste 15 ani, in prezent Inalt Reprezentant al Marii Britanii in Barbados si Estul Caraibelor.

Sinteza declaratiilor:

- Succesorul meu este Paul Brummel, care este un diplomat foarte experimentat, el a fost ambasador si in Kazahstan si Turkmenistan. A invatat limba romana in Iasi, la recomandarea mea.

- Eu sunt convins ca putem sa incurajam relatiile comerciale dintre Marea Britanie si Romania, oportunatitatile care exista acum in Romania nu sunt prea intelese in Marea Britanie. De exemplu, eu pot sa iau 3 domenii importante: energia, agricultura si IT. Noi avem si gaz, avem si nuclear, avem si o posibilitate de gaze de sist si am incheiat un parteneriat strategic intre Romania si UK in domeniul energiei.

Citește și
Martin Harris
Ambasadorul Marii Britanii: Copiii din Ferentari au potential
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

- IT pentru mine este un domeniu strategic si impresionant in Romania. Aici in Romania este o forta de munca calificata si de fapt Romania a devenit o fabrica de website-uri pentru Europa. Intr-o piata unica digitala Romania are un avantaj foarte important.

- Nu pot sa spun care cluburi din Premiere League au site-urile desenate in Romania, dar Romania are una dintre cele mai mari viteze la Internet din Romania, datorita investitiilor britanice.

- Suntem alaturi de aliatii nostri, dar situatia este evident periculoasa. Ce asteptam de la Rusia este sa vedem o de-escaladare a evenimentelor. Sper ca vom vedea un dialog direct si diplomatic intre ucraina si Rusia, pentru a incuraja stabilitatea economica si politica din Ucraina.

- Asteptam o solutie diplomatica. UE si NATO au reactionat cu un raspuns ferm, iar UE a pus in aplicare sanctiuni in legatura cu anexarea Crimeei.

- Ucraina este o tara independenta si are democratie. La alegeri vom avea o posibilitate de a stabiliza situatia.

- Am vazut aici o justitie din ce in ce mai indepedenta.

- Eu cred ca e important sa punem accent pe ce a realizat Romania in aceasta perioada. Am vazut o tendinta pozitiva in lupta cu coruptie, intr-o perioada in care diferite partide au fost la putere. A fost o politica constanta, lupta cu coruptia. Am insistat asura acestor reforme pentru ca sunt importante pentru Romania.

- Eu nu ma astept la o schimbare importanta in politica externa a Romaniei. Este o Alianta ferma in NATO cu o pozitie transatlantica si integrarea in UE.

- Eu cred ca Marea Britanie este un partener strategic pentru Romania si va ramane asa in continuare. Si Romania va ramane un partener strategic pentru noi. Avem evident probleme de securitate in aceasta regiune. Noi am sprijinit aderarea Romaniei la NATO si UE pentru ca consideram Romania un punct de stabilitate intr-o zona fara lipsa de stabilitate.

- Avem o dezbatere in presa britanica, diferite opinii, despre imigratie in general. Guvernul britanic a spus ca va ridica restrictiile si le-a ridicat. Noi am reactionat in Marea Britanie la accesul la beneficiile sociale, care este un sistem foarte deschis. Eu cred ca in aceasta dezbatere Guvernul a avut o pozitie clara.

- Am descoperit aici in Romania un patrimoniu foarte vechi si bogat, un pesaj foarte frumos, cu paduri virgine, ursi si lupi. Si un popor care este foarte talentat, deschis si prietenos. Deci pentru un diplomat a fost o sarcina foarte placuta.

- Daca este o posibilitate, mare sau munte, eu aleg muntele, pentru ca sunt scotian. Aceste zone cu paduri si munti sunt pentru mine un loc deosebit, unde voi petrecere ultima vacanta de Paste, aici in Romania.

- Eu cred ca aveti de ce sa fiti mandri in Romania. Faptul ca ati pastrat traditii, ati pastrat un echilibru intre umanitate si natura. Aveti un patrimoniu care este important pentru Europa. Eu cred ca Romania poate sa fie un exemplu pentru Europa.

- Ce nu-mi place? Nu stiu. Eu cred ca poate ca e o problema ca Romania a fost izolata de restul Europei mult timp. Eu cred ca Romania a devenit si va deveni din ce in ce mai cunoscuta. O cunoastere adevarata a Romaniei va sprijini mult o intelegere cu alte tari.

- Am citi poezii romanesti pentru ca eu cred ca e important pentru un diplomat sa tina cont de anumite lucruri. Am studiat poezia, religia, ca sa inteleg cultura.

- Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
Tara mea de glorii, tara mea de dor?
Bratele nervoase, arma de tarie,
La trecutu-ti mare, mare viitor!

Martin Harris este de parere ca - in ultimii patru ani - DNA, ANI si institutiile din domeniul justitiei au reactionat "in mod ferm" la fenomenul de coruptie din Romania, stabilind “un principiu important, ca nimeni nu este deasupra legii”, important pentru un parteneriat strans intre Romania si Marea Britanie. Astfel, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti sustine ca DNA, ANI, precum si celelalte institutii din sistemul judiciar "au reactionat ferm la fenomenul de coruptie din Romania”.

"Cred ca DNA, ANI si Inalta Curte (de Casatie) si Justitie au reactionat in mod ferm la fenomenul de coruptie in Romania. Ambasada Marii Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindca este foarte important pentru noi sa avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice si pentru a avea in Romania un aliat puternic, cu perspective de prosperitate", a afirmat Martin Harris.

Intrebat ce parere are despre lupta cu coruptia, care in ultimele saptamani a dus la anchetarea si arestarea mai multor reprezentanti ai administratiei publice, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a laudat institutiile de justitie din Romania, aratand cum a crescut numarul persoanelor condamnate pentru coruptie in ultimii ani.

In acesti patru ani, ceea ce au facut institutiile de justitie este foarte important si impresionant. Daca nu gresesc, in 2011 un numar de 298 de oameni au fost condamnati in cazuri de coruptie datorita DNA-ului, in 2012 un numar de 743 de persoane, iar in 2013, 1.051 de oameni au fost condamnate pentru coruptie. Este o dezvoltare foarte importanta pentru Romania, institutiile de justitie au stabilit un principiu foarte important, ca nimeni nu este deasupra legii si acest principiu este important si pentru un parteneriat strans intre Romania si Marea Britanie”, a afirmat reprezentantul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris.

Ce au insemnat acesti 4 ani in Romania pentru diplomatul britanic, cu ce impresii pleaca din Romania si care sunt recomandarile pe care acesta le face politicienilor romani telespectatorii Pro Tv le afla acum, la “Dupa 20 de ani”, din dialogul pe care Martin Harris il are cu moderatorul emisiunii, Cristian Leonte si jurnalistii Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc.

“Oportunitatile care sunt in Romania nu sunt atat de bine intelese in Marea Britanie”, crede Martin Harris. Situatia din Ucraina si Transnistria si posibilele solutii pe care mizeaza diplomatia britanica sunt luate in discutie, la “Dupa 20 de ani”.

Si, ca o concluzie a mandatului de 4 ani pe care l-a avut in Romania, telespectatorii Pro Tv il pot auzi pe scotianul Martin Harris recitand versuri din Eminescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: Romania a indeplinit conditiile pentru aderarea la Schengen
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: Romania a indeplinit conditiile pentru aderarea la Schengen

Martin Harris considera ca Romania a indeplinit conditiile tehnice pentru aderarea la Schengen, spunand ca pozitia Guvernului Marii Britanii, exprimata in 2011, nu s-a schimbat, acesta sustinand aderarea tarii noastre la Schengen.

Ambasadorul Marii Britanii: Copiii din Ferentari au potential
Ambasadorul Marii Britanii: Copiii din Ferentari au potential

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, afirma intr-un articol postat pe blogul sau, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, ca spera in valorificarea potentialului copiilor din Ferentari, care se confrunta cu dezavantajele acestei zone.

Ambasadorul britanic: Masurile privind migratia propuse de Cameron nu ii vizeaza pe romani
Ambasadorul britanic: Masurile privind migratia propuse de Cameron nu ii vizeaza pe romani

Ambasadorul britanic Martin Harris declara ca masurile de reforma a procesului de migratie prezentate luni de premierul David Cameron nu se refera strict la romani si bulgari, care vor beneficia din 2014 de sanse egale pe piata muncii din Regatul Unit.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.