Sistemul de învățământ din România, lovit de efectele epidemiei de coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

Efectele temerilor legate de coronavirus se resimt şi în sistemul de învăţământ. Zeci de elevi şi profesori, care au vizitat recent Italia, sunt în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

În același timp, două universităţi, din Arad şi Târgu Jiu, şi-au suspendat activitatea. La Cluj şi Timişoara, facultăţile de medicină au redus cursurile, din cauza numărului mare de studenţi italieni de acolo.

Ministerul Educaţiei a cerut anularea altor activităţi, inclusiv a celor din programul „Şcoala Altfel”.

Zeci de profesori și elevi din București, Botoșani, Călărași și Brăila sunt izolați la domiciliu după ce s-au întors din Italia, unii chiar din regiunile afectate coronavirus. Zece elevi și două cadre didactice de la Liceul Cervantes din București au călătorit acolo printr-un proiect Erasmus.

Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB: „În toate cazurile s-au luat măsuri speciale, s-au anunțat DSP-urile, adulții și-au făcut teste de specialitate, rezultatele au fost negative, cu toate acestea au rămas în carantină. Perioada de incubație e de 14 zile”.

Citește și
Coronavirus SUA
Americanii se așteaptă la o epidemie de coronavirus în SUA. Măsurile luate de autorități
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În București sunt în total patru unități de învățământ care au elevi și profesori în carantină.

Cristian Tănase, purtător de cuvânt al Ministerului Educației: „A fost informată direcția de sanatatae publică de către ISMB și s-a decis autoizolarea”.

Toți părinții, elevii și profesorii care au fost în ultimele două săptămâni în orice regiune din Italia au obligația de a anunța Direcțiile județene de sănătate publică. Vor fi întrebați unde au fost, cu cine, cât au stat și vor fi testați. Se vor putea întoarce la școală doar după ce vor demonstra printr-o adeverință medicală că sunt clinic sănătoși.

Pentru a evita riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri în școli, Ministerul Educației a anunțat inspectoratele din toată țara că activitățile din programul „Școală altfel” să se desfășoare doar în unitățile de învățământ. De altfel, școlile au anulat deplasările în străînătate ale elevilor și profesorilor sau orice alte activități: fie că vorbim de excursii, simpozioane sau vizite de studiu.

În toate școlile se vor monta dezinfectanți în fiecare clasă, iar băile vor fi dotate cu săpun și prosoape de hârtie. La Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Capitală a început, după cursuri, dezinfectarea totală a claselor.

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național Gheorghe Lazăr: „Am început să dăm cu dezinfectat pe bănci, scaune, perete, clanță. Avem o familie care a fost în Italia”.

Cea mai bună prevenție e spălatul cu apă și săpun, e important și cum și cât de des o facem. Să ne spălăm 20 de secunde și să facem acest lucru din oră în oră, să nu rămânem cu bacterii și viruși care ne pot infecta.

Plan de măsuri, în patru grade de risc

 

Unele școli private au stabilit împreună cu specialiști din sănătate planuri de măsuri care se aplică treptat. De pildă, unul dintre planuri e structurat în patru grade de risc, de la scăzut până la ridicat. Fiecare grad presupune anumite măsuri.

Gradul 0 înseamnă că virusul nu a ajuns în România.

La gradul 1, conform planului, virusul este deja în România, dar nu în București, iar asta înseamnă că elevii vor sta în carantină acasă dacă prezintă simptomele unor afecțiuni. Activitățile extrașcolare și deplasările în străinătate vor fi interzise.

Gradul 3 presupune risc mediu, școala este închisă pentru vizitatori, iar regulile de dezinfectare sunt mult mai stricte.

Gradul 4 înseamnă deja risc ridicat, iar școală se va închide. Asta ar însemna că în unitatea de învățământ sunt confirmate oficial cazuri de coronavirus.

Diana Segărceanu, director de colegiu: „În situația în care vom închide școala, vom face lecțiile printr-o aplicație pe care o testăm deja. În alte situații le trimitem lecții pe mail sau elevii folosesc google classroom și ei își iau de acolo lecțiile. Avem copii care au fost în vacanță cu părinții în Îtalia, o parte în zone afectate, o parte nu, acum sunt acasă în carantină 14 zile. Sunt aproximativ 25 de elevi, e un procent mic”.

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, unde sunt peste 200 de studenți italieni, cursurile la specializările engleză și franceză au fost suspendate pentru 14 zile.

Andrei Motoc, purtător de cuvânt al UMF Timișoara: „Toată măsura e ca prevenție, pentru că așa cum știm, în Italia, în zonele periclitate, s-a instituit carantină, nu ar fi putut pleca dacă era o problemă”.

La Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, dar și la Arad, cursurile au fost suspendate până la sfârșitul acestei săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe țări din Europa
Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe țări din Europa

Primul caz de infectare cu Covid-19 din America de Sud a fost raportat de Brazilia, ceea ce înseamnă că virusul a ajuns pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Americanii se așteaptă la o epidemie de coronavirus în SUA. Măsurile luate de autorități
Americanii se așteaptă la o epidemie de coronavirus în SUA. Măsurile luate de autorități

Autorităţile sanitare americane au declarat marţi că se aşteaptă la o apariţie a epidemiei provocate de noul coronavirus şi în Statele Unite, relatează AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.