Cum vor funcționa școlile din septembrie. Ore ținute în containere și elevi testați lunar pentru Covid

×
Codul embed a fost copiat

Ghidul pentru noul an școlar intră în dezbatere abia săptămâna viitoare, au anunțat reprezentații Ministerului Sănătății. Până atunci, școlile au început deja să își facă planul pentru clase.

Din septembrie, ar trebui să fie un singur elev în bancă, la cel puțin un metru distanță de ceilalți. În timp ce unele unități de învățământ au spațiu suficient pentru copii, altele caută noi clădiri ori iau în calcul să țină orele in aer liber, atunci când vremea va fi bună.

Directorii şcolilor din Galaţi au anunţat că, pentru a susţine orele, vor folosi şi anexele unităţilor de învăţământ, pe care le vor transforma în săli de clasă. Din cauza lipsei de spaţiu, unii elevi chiar vor fi mutaţi în alte licee.

Ore desfășurate în containere

 

Petrică Patilea, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "În cele din urmă, analizăm posibilitatea achiziţionării unor containere modulare."

Citește și
Situație dramatică pentru elevii săraci. Pentru sute de mii de copii, ”Laptele și cornul” sunt singura masă pe zi
Elevii din familii sărace riscă să piardă şi "cornul şi laptele", după ce nu au făcut ore din lipsa tehnologiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La containere modulare au apelat şi reprezentanţii Colegiul Naţional Bănățean din Timişoara. Aici au fost create astfel şase noi săli de clasă. Chiar şi aşa, nu e suficient.

Sorin Ionescu. director Colegiul Naţional Bănăţean: "În paralel cu amenajarea acestor spaţii de învăţământ luăm în calcul utilizarea tuturor spaţiilor dinsponibile. Este vorba de cele două săli de sport. Este vorba de cantină şcolară şi toate laboratoarele pe care le avem."

În Timişoara se lucrează în acest moment la 40 de săli modulare, în nouă şcoli.

În alte părţi, cum este şi într-o şcoală din Capitală, conducerea a decis ca elevii vor învăţa în două schimburi.

Violeta Dascălu, director școala gimnazială „Ferdinand I”: ”Am luat în calcul toate spaţiile ca să putem în scenariul verde fim toţi, în special sala de festivităţi. Nu exclud nici posibilitatea orelor în aer liber. Lucrăm cu părinţii la un scenariu în care mai punem nişte băncute în curtea şcolii."

Nu este singura școală din Bucureşti care a început să caute soluţii pentru fiecare scenariu posibil.

În fiecare sală, băncile vor fi aşezate la un metru şi jumătate una faţă de cealaltă, iar fiecare elev va sta singur în bancă. În funcţie de mărimea sălii vor fi în jur de 10-12 bănci în fiecare clasă, însă nu mai mult de 17. La scoala vor veni doar elevii din clasele 0-4 şi a 8-a, restul vor învăţa în sistem hibrid.

În unele săli, între elevi, s-ar putea monta panouri de protecţie şi doar în pauzele dintre ore se va purta masca.

Elevi testați în fiecare lună pentru Covid-19

 

Iar la şcoala din Ciugud, judeţul Alba, conducerea vrea să fie testaţi toţi cei 147 de elevi, profesorii şi personalul auxiliar.

Teodora Simion, director școală Ciugud: "la începutul anului şcolar va fi testată toată lumea şi, în funcţie de evoluţia epidemiologică, la două săptămâni în primul scenariu şi apoi la o lună. Am demarat un parteneriat cu DSP Alba şi vom lua în calcul acest paterneriat în privinţa costurilor sau varianta ca aceste costuri să fie achitate de autoritatea publică locală."

Mai este nevoie de sute de profesori

 

Ministrul Sănătăţii a solicitat inspectoratelor judeţene o analiză a fiecărei şcoli în ceea ce priveşte spaţiul, dar şi numărul de profesori.

Violeta Dascălu, director școala gimnazială „Ferdinand I”: ”Dacă ar fi în puterea mea, aş mai angaja nişte oameni în plus, pentru că se vor epuiza foarte curând forţele în condiţiile acestea.”

Dana Constantinescu, purtător de cuvânt ISJ Gorj: ”De încă 124 de cadre didactice ar fi nevoie, mai e nevoie de 136 de învăţători, 209 profesori pentru gimnaziu și 129 pentru nivelul liceal.”

O parte dintre aceste posturi ar putea fi ocupate de profesorii care nu au fost titularizaţi pe post la examenele din această vară, dar au luat note bune. Mai rămâne însă şi problema cursurilor online.

Monica Anisie, ministrul Educației: ”De asemenea realizăm o inventariere a şcolilor care nu au acces la internet, pentru a găsit soluţii şi acolo şi nu în ultimul rând suntem în plin proces de a achiziţiona device-urice necesare pt copii.”

250.000 de tablete pentru şcoala online promit autorităţile că vor ajunge la elevii din medii defavorizate. Nu pot însă garanta că vor ajunge şi la timp, pentru că depinde dacă licitaţia va fi contestată sau nu. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei anunţa că tot pentru elevi se vor cumpăra şi 74.000 de laptopuri, care vor ajunge în peste 1000 de şcoli.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
OMS:
OMS: "Trebuie să suprimăm virusul. Este singura modalitate în care elevii se pot întoarce la școală”

"Trebuie să suprimăm virusul", spune Organizația Mondială a Sănătății. Este singura modalitate în care elevii se pot întoarce în siguranță în bănci.

Elevii din familii sărace riscă să piardă şi
Elevii din familii sărace riscă să piardă şi "cornul şi laptele", după ce nu au făcut ore din lipsa tehnologiei

Pericolul ca zeci de mii de copii din familii sărace să abandoneze școala este mai mare ca oricând, avertizează asociațiile din educație.

Cum se stabilesc școlile în care elevii vor merge la ore. Ce se va întâmpla în Bucureşti
Cum se stabilesc școlile în care elevii vor merge la ore. Ce se va întâmpla în Bucureşti

Cu o lună înainte să înceapă școala, Capitala se apropie la numărul de îmbolnăviri pe ansamblu de scenariul galben, așa că mulți părinți și elevi se întreabă cum se vor desfășura orele.

Cum se aplică scenariile în funcție de care se va stabili ce școli se vor deschide în septembrie
Cum se aplică scenariile în funcție de care se va stabili ce școli se vor deschide în septembrie

Toate școlile se pregătesc pentru 14 septembrie, când vor începe cursurile.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.