FRANȚA - CROAȚIA 4-2, în finala CM 2018. Sărbătoare pe străzile Parisului. VIDEO

franta croatia
Getty

Franța a învins Croația, scor 4-2, în finala Cupei Mondiale 2018, care s-a desfășurat în Rusia.

Într-una dintre cele mai frumoase finale din istoria turneelor finale, scorul a fost deschis în minutul 18, prin autogolul lui Mandzukic, după o centrare de pe dreapta a lui Griezmann.

Croații au luptat și au egalat 9 minute mai târziu, prin șutul lui Perisic de la marginea careului de 16 metri, în diagonală.

La scurt timp, Franța a primit un penalty cu ajutorul VAR, după un henț comis de Perisic în careu. Griezmann l-a transformat, iar scorul pauzei a fost 2-1.

În repriza a doua, Franța a lovit pe contraatac, iar Pogba și Mbappe au marcat în minutele 59 și 65. Mandzukic a redus din handicap 4 minute mai târziu, după un cadou făcut de Lloris, care a pierdut mingea în careu.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

4-2, scorul final, iar Franța se bucură de un trofeu mondial cu naționala după 20 de ani.

Finala a fost arbitrată de argentinianul Nestor Pitana.

Luka Modric a fost ales cel mai bun jucător de la această Cupă Mondială.

Toate reacțiile după finala Cupei Mondiale sunt AICI.

VIDEO: sărbătoare în Paris după câștigarea Cupei Mondiale

Deschamps: ”Avem o echipă tânără, care a meritat să câştige”

''E minunat! E o echipă tânără, care e în fruntea lumii. Unii dintre jucători sunt campioni la vârsta de 19 ani. Nu am făcut un meci extraordinar, dar am arătat calitate mentală. Totuşi, am marcat patru goluri. Jucătorii au meritat să câştige. Au muncit din greu şi am avut unele momente dificile. A durut mult să pierdem finala EURO în urmă cu doi ani, dar ne-a învăţat ceva'', a declarat Deschamps la finalul meciului cu Croaţia, citat de Reuters.

''Această victorie nu e a mea, jucătorii au câştigat meciul. Timp de 55 de zile am muncit din greu. E încununarea supremă. Suntem mândri că suntem francezi, că suntem 'Bleus'. Victoria în acest meci le aparţine francezilor. Vive la Republic'', a declarat Deschamps, la o zi după Ziua Naţională a Franţei.

Atacantul Antoine Griezmann, cel mai bun om al finalei, a declarat, la rândul său: ''Nu ştiu unde mă aflu! Sunt foarte fericit. A fost un meci dificil, Croaţia a făcut un joc extraordinar. Am revenit şi am reuşit să facem diferenţa. Abia aşteptăm să ducem trofeul în Franţa''.

Franța - Croația live text:

Minutul 90+5: Final de meci, Franța - Croația 4-2, iar echipa antrenată de Didier Deschamps este noua campioană a lumii la fotbal.

Minutul 90: Cinci minute de prelungire la această finală.

Minutul 86: După trei meciuri în care au jucat prelungiri, optimi, sferturi și semifinale, jucătorii croați par foarte obosiți și nu mai au forță pentru a încerca să egaleze.

Minutul 78: Rakitic șutează de la marginea careului, puțin pe lângă poartă.

Minutul 66: 4-2! Lloris comite o gafă uriașă: încearcă să-l dribleze pe Mandzukic în careu, însă croatul îl ghicește și reduce din diferență.

Minutul 62: 4-1! Croația este la pământ. Mbappe marchează cu șut de la 20 de metri.

Minutul 60: Gol Franța, 3-1! Paul Pogba marchează cu un șut de la marginea careului, după un contraatac purtat de Mbappe pe partea dreaptă.

Minutul 54: Momente incredibile pe teren: TREI suporteri au intrat pe gazon și au fost prinși cu greu de forțele de ordine.

Minutul 50: Mbappe ratează singur cu portarul, după o cursă în care l-a depășit pe Vida.

Minutul 45+3: Pauză, repriză cu trei goluri, iar favorita Franța este în avantaj.

Minutul 43: Lovren șutează din careu, însă mingea este deviată în corner de un fundaș francez.

Minutul 37: Gol marcat de Griezmann din penalty, Franța este din nou în avantaj.

Minutul 34: Perisic face henț în careu, după un corner, iar arbitrul Nelson Pitana dă penalty după ce se consultă cu arbitrajul video - VAR.

Minutul 28: Croația egalează prin Perisic! Șut senzațional cu stângul de la 16 metri.

Minutul 25: Kante primește cartonaș galben după ce îl faultează pe Perisic.

Minutul 17: AUTOGOL Mandzukic. Franța preia conducerea rapid.

Minutul 11: Francezii reușesc cu greu să iasă din apărare. Croația forțează cu atacuri pe partea stângă.

Minutul 8: Corner bătut în 6 metri de Modric, respinge Varane balonul.

Minutul 5: Croații sunt mai prezenți în ofensivă. Fundașii francezi resping în ultima clipă din fața lui Mandzukic.

Minutul 1: Croația a avut lovitura de start.

VIDEO: cum au trăit meciul fanii celor două echipe

Franța - Croația, echipele de start:

Franța: Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez - Paul Pogba, Ngolo Kante - Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi - Olivier Giroud

Croația: Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic - Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic - Mario Mandzukic

Prezentarea meciului:

Finala Cupei Mondiale 2018 s-a disputat între Franța, una dintre favoritele turneului, și Croația, echipa care a uimit lumea fotbalului cu parcursul de la acest campionat mondial. Meciul s-a jucat pe stadionul Lujniki din Moscova, începând de la ora 18:00.

Franța este la cea de-a treia sa finală de Cupă Mondială, după cea câștigată în 1998 în fața Braziliei, scor 3-0, și cea pierdută în fața Italiei, la penaltyuri, în 2006. Franța vine și după o finală de campionat european, în 2016, de asemenea pierdută, în fața Portugaliei.

De cealaltă parte, Croația este pentru prima oară într-o finală de campionat mondial. Cea mai mare performanță, până la această ediție, era semifinala de la Cupa Mondială din 1998, când au fost eliminați în semifinale de Franța. Astfel, duminică și-ar putea lua revanșa după 20 de ani de la acest moment.

Cupa Mondială 2018: clasamentul golgheterilor

Atacantul englez Harry Kane a câștigat titlul de cel mai bun marcator la această Cupă Mondială.

Clasamentul golgheterilor:
6 goluri: Harry Kane (Anglia)
4 goluri: Cristiano Ronaldo (Portugalia), Romelu Lukaku (Belgia), Denis Cerîşev (Rusia), Kylian Mbappe (Franța), Antoine Griezmann (Franța)
3 goluri: Diego Costa (Spania), Edinson Cavani (Uruguay), Artem Dziuba (Rusia), Yerry Mina (Columbia), Eden Hazard (Belgia).

Parcursul echipelor la Cupa Mondială 2018 de fotbal

Franța a câștigat grupa C cu 7 puncte, după ce a învins Australia și Peru, iar în ultima etapă a remizat cu Danemarca, scor 0-0, acesta fiind și singurul meci de la Cupa Mondială în care echipa antrenată de Deschamps nu a înscris. În optimi, Franța a învins Argentina lui Messi cu 4-3, după care a dispus de Uruguay cu 2-0 în sferturi. Pentru a se califica în finală, Franța a trecut de Belgia, locul 3 la aceasta Cupă Mondială, cu 1-0.

Croația a câștigat și ea grupa din care a făcut parte, D, cu 9 puncte. Nigeria, Islanda și Argentina au fost victimele sale, iar echipa lui Messi a fost chiar umilită de echipa lui Modric, scor 3-0. În fazele eliminatorii, au început problemele pentru Croația: în toate cele trei meciuri au fost nevoiți să joace prelungiri sau penaltyuri. În optimi, au trecut de Danemarca la penalty-uri, iar în sferturi au eliminat țara gazdă de la această Cupă Mondială, Rusia, tot la penalty-uri. În semifinale, au învins Anglia cu 2-1, după ce Mandzukic a marcat în minutul 108.

CM 2018: Mii de paşapoarte eliberate în ultimele zile de autorităţile croate pentru fani

Potrivit DPA, printre solicitanţii de paşapoarte s-a numărat şi mama atacantului Ante Rebic, care va fi în tribunele stadionului Lujniki.

Zece zboruri charter au adus fani croaţi în capitala Rusiei, în timp ce mulţi alţi suporteri au plecat din timp spre ţara gazdă a Mondialului cu trenul, din Slovenia.

Zlatko Dalic, înaintea finalei: ”Acum nu mai este nicio presiune pe jucătorii mei”

Jucătorilor mei vreau să le spun: mergeţi pe teren, jucaţi fotbal, nu fiţi inhibaţi, fiţi voi înşivă, a declarat sâmbătă selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalic, cu o zi înaintea finalei Cupei Mondiale de fotbal 2018 din Rusia.

"Acum nu mai există presiune, iar eu nu voi adăuga presiune înainte de o astfel de întâlnire (...) Este pur şi simplu cel mai important moment din viaţa fiecăruia dintre noi. Suntem gata să acceptăm înfrângerea cu demnitate dacă aşa va fi, dar vom reprezenta ţara noastră în modul cel mai demn. Dacă nu vom câştiga, vom felicita adversarul. Dacă vom câştiga, atunci vom fi cei mai mândri. Suntem aici să ne bucurăm", a spus Dalic.

CM 2018: Belgia a încheiat pe locul 3, după 2-0 cu Anglia în finala mică

Echipa Belgiei a încheiat pe locul 3 Cupa Mondială de fotbal 2018, după ce a învins cu 2-0 (1-0) Anglia în finala mică, disputată sâmbătă la Sankt Petersburg.

Belgia, o echipă mai talentată, a meritat victoria, obţinută graţie golurilor lui Thomas Meunier (minutul 4) şi Eden Hazard (82).

"Diavolii roşii" au îmbunătăţit astfel cea mai bună performanţă a lor la un Mondial, locul 4 la ediţia din 1986 (2-4 cu Franţa după prelungiri). La turneul final din Rusia, Belgia a fost eliminată în semifinale de Franţa (0-1), după ce a trecut în sferturi de Brazilia (2-1).

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
De ce se tem utilizatorii dupa blocajul de 9 ore al Facebook, Instagram si WhatsApp
De ce se tem utilizatorii dupa blocajul de 9 ore al Facebook, Instagram si WhatsApp

Milioane de utilizatori Facebook, Instagram şi WhatsApp nu au putut vedea ori încarca poze şi videouri. Au păţit-o oameni din America de Nord, Japonia ori Europa, inclusiv România.

Mesajul dur al selecționerului croat pentru clasa politică:
Mesajul dur al selecționerului croat pentru clasa politică: "Staţi departe de noi"

Selecţionerul Zlatko Dalici a lansat un atac dur la adresa politicienilor croaţi, într-o scrisoare deschisă publicată pe o pagină a vicecampioanei mondiale de pe o reţea de socializare, informează As.

Soţii Macron, recepţie în onoarea echipei naționale. Gestul făcut de Brigitte când a primit cupa
Soţii Macron, recepţie în onoarea echipei naționale. Gestul făcut de Brigitte când a primit cupa

După câştigarea cupei mondiale la fotbal, bucuria francezilor a fost prea mare pentru ca o singură sărbătoare să fie de-ajuns. Jucătorii şi-au savurat triumful luni seară şi la Palatul Elysee, unde soţii Macron au dat o recepţie în onoarea echipei.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.