O operă de artă reprezentând un om în sicriu i-a speriat pe timişoreni

sicriu opera de arta
Tion

Un sicriu a apărut în parcarea Direcţiei de Finanţe Publice Timişoara, în cadrul unui proiect cultural

O lucrare de artă reprezentând un sicriu cu un manechin în el a fost amplasată, luni, în parcarea Direcţiei de Finanţe Publice Timiş, aparţinând unei firme private care a finanţat Instalart, un eveniment de artă care se desfăşoară la Timişoara.

Controversata operă de artă care întruchipează imaginea artistului, într-un sicriu, a fost iniţial expusă într-un spaţiu închis, la Casa Artelor din Timişoara, însă luni a fost mutată, alături de alte creaţii, în parcarea Direcţiei de Finanţe Publice din Timişoara ce aparţine unei firme private care a finanţat evenimentul artistic.

Opera de artă a fost amplasată pe acoperişul de la intrarea în parcarea subterană a Direcţiei de Finanţe Publice din Timişoara.

FOTO: Tion.ro

Citește și
Monna Vanna
Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Timişorenii care au trecut pe acolo şi au observat inedita operă de artă s-au oprit pentru a o fotografia şi s-au declarat surprinşi de ceea ce au văzut.

”Sunt consternată. Nu mă aşteptam să văd aşa ceva într-o parcare de lângă centrul oraşului. Nu mi se pare în regulă, chiar dacă de jos nu se vede omul în sicriu. În apropiere sunt şi şcoli. Trec copiii pe aici, ce inţeleg ei?”, declară indignată o timişoreancă oprită să fotografieze sicriul.

”Sunt prost, nu pot să înţeleg arta contemporană. Sunt mii de oameni care trec prin parcarea aceasta şi nici nu vreau să mă gândesc cât de tare s-au speriat”, spune un alt trecător.

Autorul acestei opere de artă este Paul Feier, în vârstă de 23 de ani. El a explicat că lucrarea sa îl reprezintă pe el şi că prin ea a reuşit să îşi îndeplinească o dorinţă din copilărie şi anume să vadă cum ar arăta mort.

Asociaţia Culturală Instalart a lansat proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim în contextul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021 şi având o serie de parteneri strategici din rândul autorităţilor publice locale.

Aşa cum spunea artistul vizual Marius Leonte, iniţiatorul proiectului, acesta a fost gândit ca un exerciţiu invaziv al artei contemporane în spaţiul public.

Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfăşurat între 25 august şi 10 septembrie în curtea Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiştii, şapte tineri doctoranzi, masteranzi sau studenţi ai instituţiei (Eugeniu Ţibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duţă şi grupul Baraka - Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu, Adi Popa), alături de Leonte, au propus câte un obiect, o instalaţie, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunităţi.

La finalul expoziţiei, finanţatorul proiectului a pus la dispoziţia artiştilor un spaţiu public în care să îşi expună în continuare creaţiile, care îi aparţine, şi anume parcarea de lângă sediul Direcţiei Finanţelor Publice Timişoara.

Un nor gigantic într-o cuşcă pune în discuţie sistemul. Copacii – tornadă atrag atenţia asupra consumerismului şi propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, şi mai înalţi decât un stat de om. Unul din artişti sondează în propria trecere în nefiinţă, şi îşi prezintă… înmormântarea, în sicriu, deasupra intrării în parcarea subterană, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii, aranjate într-o caroserie de maşină destructurată. Cine a învins frica de moarte, a învins viaţa. Lângă acestea, lucrarea ”Doi” e un gigant de oţel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriaşe.

”Oferta vine în contextul în care Constructim S.A., sponsor principal al proiectului Instalart / Sculptura / 000, înţelege să susţină industriile creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură şi artă, de-a lungul timpului”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al organizatorilor evenimentului artistic.

Astfel, pe parcursul lunii octombrie, timişorenii pot admira aceste lucrări în parcarea Finanţelor Publice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Satul Cucuteni, înfrumusețat de un grup de artiști, care vor să atragă turiști în zonă
Satul Cucuteni, înfrumusețat de un grup de artiști, care vor să atragă turiști în zonă

Satul Cucuteni, din judeţul Iaşi, devine încet, încet un muzeu în aer liber. Un grup de artişti şi copii pictează porţile şi casele cu motive reprezentative ca să atragă atenţia asupra culturi vechi.

Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa
Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa

Un nud în cărbune, care s-a aflat într-o colecţie de artă de mai bine de 150 de ani, ar putea fi o schiţă a "Mona Lisei", de Leonardo da Vinci, potrivit unui expert francez în artă, scrie BBC.

"Copacul de aur" din curtea castelului Teleki. Festival-boutique timp de 3 zile

Bibelou de porţelan uriaş, castel împletit din sârmă şi arbori seculari "transformaţi" în opere de artă. Sunt doar câteva dintre cele 10 lucrări de artă de mari dimensiuni expuse în parcul impresionant al castelului Teleki din Mureş.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.