Momentul de cumpănă din viața lui Stalin: moartea soției care-l „umilea în public”

Iosif Vissarionovici Stalin
AFP

Viața lui Iosif Vissarionovici Stalin a fost întotdeauna un subiect care a atras atenția opiniei publice. Eșecurile personale l-au făcut pe Țarul Roșu să păstreze intimitatea vieții sale private.

Puțini știu despre tânăra care a avut un rol important în viața lui Stalin. Ea este femeia care i s-a asemănat liderului bolșevic.

Nadia Allilueva este cea de-a doua soție a Țarului Roșu, cu care a avut trei copii: doi biologici: Vasili și Svetlana Stalin și un fiu adoptiv, pe Artem Sergheev.

Femeia „țâfnoasă” care l-a cuferit pe Stalin

Femeia, despre care fiul său adoptiv spunea că era mult „mai frumoasă în realitate decât în fotografii”, avea înfățișare modestă, însă în societate îi plăcea să-și etaleze cu mândrie „modestia bolșevică”. Nadia Allilueva Stalin era o femeie care cu greu atrăgea atenția celor din jurul său, având tot timpul un aer posomorât, redat atât prin vestimentație cât și prin atitudine.

Citește și
Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu
Din bucataria dictatorilor. Tito a fost socat de Ceausescu, iar Hrusciov a ajuns "epava" la o betie de-a lui Stalin
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Astfel, Nadia refuza să se fardeze și îmbrăca cele mai posomorâte rochii, care niciodată nu o avantajau, și obișnuia să-și poarte părul strâns într-un coc auster.

22 de ani era diferența dintre soții Stalin, iar liderul bolșevic nu pierdea ocazia să-și trateze soția cu aceeași mască indescifrabilă plină de melodramă, energie și mândrie, pe care a purtat-o toată viața sa.

Ceea ce puțini știu despre femeia, care l-a cucerit pe Țarul Roșu, suferea de gelozie cronică, iar lui Stalin îi plăcea să-i antreneze aceste sentimente. Nadia avea o fire rece și distantă, măcinată de depresie, iar uneori se confrunta cu adevărate crize de isterie. Dacă Stalin este recunoscut pentru umorul său negru, apropiații nu-și amintesc ca Nadia să fi știut să glumească.

O căsnicie dificilă și melodramatică

Căsnicia soților Stalin era una dificilă și sensibilă, presărată cu certuri melodramatice. De pildă, Nadia îl amenința de mai multe ori pe liderul bolșevic că are să-l părăsească, însă acesta insista s-o determine să renunțe la astfel de gânduri radicale.

În ciuda severității pe care o afișa, apropiații considerau că Nadia se află la granița „nebuniei”. În plus, firile soților Stalin se asemănau poate mult prea mult pentru a fi fericiți, fiind amândoi aprigi la mânie, reci și cruzi.

În data de 8 noiembrie 1932, se sărbătorea cea de-a cincisprezecea aniversare a Revoluției. Pentru a marca acest eveniment Nadia a ales să poarte o rochie neagră, iar în părul său negru și-a asortat un trandafir roșu. În acea noapte se pare că Stalin nici măcar nu a observat-o, iar deranjată de lipsa lui de reacție, Nadia a decis să se răzbune și a început să danseze cu un personaj desfrânat din rândurile cercurilor bolșevice: nașul georgian „Unchiul Avel”.

Nici de această dată Stalin nu a avut ochi pentru soția sa, iar el își continua încercarea de a o seduce pe soția comandantului Armatei Roșii, Aleksandr Egarov. Galina Edorova era o brunetă „fermecătoarea” , cunoscută ca fiind „o actriță ușuratică”. Bine-cunoscută în epocă pentru multitudinea de aventuri amoroase și pentru stilul vestimentar îndrăzneț

Modalitatea prin care Stalin încerca să atragă atenția unei femei era unul pueril.

Stalin arunca cu diferite coji sau bucăți de pâine în femeile pe care dorea să le abordeze. Nadia știa despre pasiunile amoroase ale soțului său, însă atitudinea sa era una oscilantă: fie era de-a dreptul „maniacă” în raport cu soțul său, fie trecea indiferentă cu vederea.

Apropiații familiei o descriu pe Nadia ca fiind „țâfnoasă” și susțin că ea nu ezita să-l „umilească în public”. În timpul cinei, Stalin a toastat pentru distrugerea dușmanilor, iar de la masă singura care nu a ridicat paharul a fost Nadia. Atunci Țarul Roșu, folosindu-se de umorul său negru, a început să arunce cu coji de portocală de pâine și cu țigăi în ea. Fapt care a enervat-o teribil pe soția liderului bolșevic, care s-a și ridicat de la masă și a fugit acasă.

Nu se știe cert ce a făcut Stalin în acele două ore, însă atunci când a ajuns acasă s-a dus direct în dormitorul său, fără a trece pe la soția sa.

Sfârșitul tragic al Nadiei Allilueva

A doua zi când s-a trezit, la ora 11 asa cum îi era obiceiul lui Stalin, Nadia nu ieșise din dormitor. Menajera a fost cea care a găsit-o pe soția Țarului într-o baltă de sânge cu un pistol lângă ea. Se pare că în jurul orei 2-3 noaptea, înainte de a se sinucide Nadia i-a scris o „scrisoare îngrozitoare” al cărui conținut nu este făcut public.

Familia Nadiei a exagerat moartea sa și au susținut că ceea ce va fi „Marea Teroare” este o urmare a eșecului personal al Țarului Roșu.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Comunistii din Rusia au comemorat 137 de ani de la nasterea lui Stalin. Discursul tinut de liderul Partidului
Comunistii din Rusia au comemorat 137 de ani de la nasterea lui Stalin. Discursul tinut de liderul Partidului

Pensionari nostalgici si membri ai Partidului Comunist din Rusia au comemorat miercuri 137 de ani de la nasterea lui Stalin.

Din bucataria dictatorilor. Tito a fost socat de Ceausescu, iar Hrusciov a ajuns
Din bucataria dictatorilor. Tito a fost socat de Ceausescu, iar Hrusciov a ajuns "epava" la o betie de-a lui Stalin

Esti ceea ce mananci - spune o vorba - insa e valabil si pentru felul in care mananci si cu cine mananci. Alimentatia iti poate afecta dispozitia, intestinele si perspectiva asupra vietii ... in general, scrie Melissa Scott.

Prima reactie a lui Gheorghe Gheorghiu dupa ce a aflat ca a fost facut dictator pe calendarele din Kenya:
Prima reactie a lui Gheorghe Gheorghiu dupa ce a aflat ca a fost facut dictator pe calendarele din Kenya: "Tata, iarta-ma!"

Daca pentru romani Gheorghe Gheorghiu e un cantaret, in Kenya se pare ca este vazut drept unul din cei mai rai dictatori din istorie. Pe un calendar aparut in aceasta tara, el sta alaturi de Hitler, Stalin, Gaddafi si Franco.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.