Povestea a doua surori romance care au ajuns sa conduca banci din Londra: "Aici nu se fac diferente de nationalitate"

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 16. Dimineata incepe cu o cafea la birou, urmata de teleconferinte cu Singapore si New York. Campania Stirilor PRO TV "Romania din Regatul Unit" vi-i prezinta pe tinerii care fac cariera in sistemul financiar de la Londra.

Cei mai multi au studiat in universitati britanice, unde li s-a acordat tot sprijinul pentru a ajunge in managementul de top din companii multinationale.

Povestea romanilor de succes va continua si duminica, la "Romania, te iubesc!", cand veti putea vedea cum se descurca in Marea Britanie, atat la locul de munca, dar si acasa.

Doua surori plecate din Bucuresti sa studieze la Londra fac la 30 de ani scenarii pentru prevenirea crizei si conduc cu succes departamente bancare din multinationale. Una dintre tinere a lucrat si intr-o banca din Romania, unde spune ca sefii sunt mai putin deschisi la sprijin si colaborare. Duminica, de la ora 18:00, la emisiunea "Romania, te iubesc!" veti vedea si ca unii romani ajung sa-si schimbe identitatea la Londra, ca sa nu le afecteze afacerile.

City era pana nu demult cel mai important centru financiar din Marea Britanie. Insa, mai nou, pe celalalt mal al Tamisei a inceput sa se construiasca masiv in zona Canary Wharf. Sunt foarte multe cladiri, in care s-au mutat foarte multe dintre multinationalele lumii. Aici isi gasesc serviciul peste 450 de romani. Sunt foarte bine integrati in sistem si foarte apreciati.

Citește și
taximetrie Londra
A pornit de la zero si a ajuns milionar in lire. Povestea romanului care si-a inceput aventura londoneza ca taximetrist
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Irina Mnohoghitnei, analist bancar Londra: "Eu lucrez intr-una din cele mai mari banci din lume, pe partea de credit risk. Sunt business analys, acum ma ocup cu proiecte base, care sunt raspunsul la criza financiara."

Irina monitorizeaza raspunsul la criza financiara intr-o banca, iar sora ei mai mare lucreaza pe o functie si mai inalta, intr-o alta banca, tot in Canary Wharf.

Alexandra Mnohoghitnei, vicepresedinte banca Londra: "Sunt vicepresedinte si fac project management pe diverse zone pe vanzari si distributie si lucrez aici de patru ani."

Alexandra a absolvit Oxford, Irina - Universitatea UCL, specializata la Londra pe studii in finante.

Alexandra Mnohoghitnei, vicepresedinte banca Londra: "Lucrez impreuna cu tehnologia la o aplicatie pentru iPad. In loc sa luam aplicatia de carduri de credit si de imprumuturi pe hartie, faci aplicatia si-ti da decizia instant. Si asta e pentru diverse tari din Europa."

Alexandra si Irina sustin ca vin dintr-o familie instarita din Bucuresti si nu au venit la Londra din cauza problemelor financiare, ci pentru ca au vazut potentialul urias al metropolei.

Alexandra si Irina: "Ai nostri ne-au incurajat sa invatam. Noi am venit aici pentru educatie, pentru alt stil de munca si pentru a invata. Acum am prieteni din zeci de tari.... Ti se descide putin mai mult orizontul."

"Dimineata vorbesc cu Singapore, apoi cu Rusia, Polonia, Cehia, apoi trec pe New York.... Oamenii de aici nu fac diferentiere si cred ca s-au integrat foarte bine romanii de aici", spune Alexandra.

Cei mai multi dintre tinerii romani care ajung in sistemul financiar-bancar din Regat ocupa rapid functii de conducere, intr-un sistem care aduna specialisti din toata lumea. Irina spune ca esti responsabilizat de foarte tanar. Si, ai acces direct la marii sefi din institutiile bancare globale, care nu sunt oameni scortosi si inabordabili, asa cum se intampla de multe ori in bancile din Romania.

Irina Mnohoghitnei: "Cand am facut intern shipuri, a fost interesant. Unul din obiective a fost sa te duci tu la directori, sa iei interviuri si toata lumea pe care am contactat-o a raspuns aproape instant. Sunt deschisi si vor sa ajute. Lucrezi cu ei ca de la egal la egal, dar, evident, ai si responsabilitate pe masura."

Alexandra Mnohoghitnei: "Si eu am fost suprinsa ca de pe bancile facultatii mi-a dat un proiect pe mana, adica se asteapta tot timpul sa produci ceva. Am lucrat si in Romania. Primul proiect mare l-am avut in Romania si prin acela am ajuns aici. La Londra ai acces la management executiv si intelegi mai bine strategia si poti sa ajuti sa implementezi mai repede."

Au acces in top managementul bancilor mondiale si pun cariera pe primul loc. Au proiecte dificile si la prima vedere meserii extrem de plictisitoare, de neinvidiat. Tinerele sustin insa ca sunt platite foarte bine si au suficient timp pentru vacante prin toata lumea. In banci, sunt contactate periodic de head-hunters, cei care recruteaza specialistii buni din banci.

"Sunt multumita cu job-ul pe care il am. In cinci ani am fost promovata de doua ori", spune Irina.

"Nu mi se pare la locul de munca ca e un avantaj sau dezavantaj ca esti roman, pentru ca lor nu le pasa decat de ce faci cum faci. Tu esti Irina care se ocupa de proiectul x. Din punctul lor de vedere de unde vii e fapt divers", mai spune Irina.

Si totusi nu pentru toti romanii de la Londra pare la fel de usor. Marius vine tot din Bucuresti si lucreaza cu multi dintre sefii de top care vin si pleaca din sistemul financiar londonez. Doar ca de pe alta pozitie. El are o firma de relocari si ii ajuta sa se mute atunci cand vin si pleaca din Regat. Gaseste ofertele pe internet, dar e permanent pe drumuri, intre porturi, aeroporturi si depozitele de unde ia si duce bunurile clientilor. Are 34 de ani si de la 19 lucreaza in relocari. Initial la Bucuresti, pentru o firma britanica.

Marius Taylor, patron firma relocari: "Am fost sef de depozit, asa am inceput. Si dupa aceea mi-am facut eu firma mea. Ca sa lucram pentru ei ca si contractor. Noi mai mult suntem pentru cei care pleaca de aici catre alte parti. Am facut, de exemplu, Turcia- Anglia, dar astea nu sunt ale noastre, sunt date de catre agenti."

Lucreaza cu agenti comerciali din toata Europa si sustine ca face mutari de cateva zeci de mii de lire pe luna. Dar are si costuri cu asigurari si reparatii la masini, dar si diverse taxe de trecere prin tarile Europei. Marius povesteste ca imaginea romanilor s-a inrautatit in domeniul sau, de cand au fost eliminate restrictiile si asta s-a vazut in scadarea comenzilor. Spune ca a fost nevoit sa ia o masura drastica, atunci cand a luat cetatenia britanica, in 2013, dupa 6 ani de sedere in Regat.

Marius Taylor, patron firma relocari: "Eu in clipa in care mi-am luat cetatenia britanica si asta o spun fara nicio urma de regret, eu mi-am schimbat numele de familie. Mi-am luat un nume britanic, tocmai pentru ca am avut anul trecut cateva cazuri in care simteam ca nu pot sa merg inainte. Mi-au luat cheile si mi-au spus: 'Nu vreau sa am romani in casa.'' Am avut clienti care au spus: 'Nu vreau sa ma mut cu o companie romaneasca.' Am avut chiar client roman. din pacate, care a crezut ca o sa se opreasca soferul in Germania sa-i vanda lcururile."

Marius Taylor, patron firma relocari: "Din clipa aia (schimbarii numelui - n.n.), poate am mai fost o singura data intrebat de unde sunt. In rest, nu ma intreaba nimeni, nici de accent. Adica am simtit ca trebuie sa fac ceva ca lucrurile nu mergeau. Iar chestia cu "nu vreau sa ma mut cu un roman", aia a fost capacul. Trebuie sa fii de doua ori mai bun decat ei. Ca sa arati ca intr-adevar poti sa faci treaba. Lasa ca merge si asa, nu tine! Nu tine, fiindca nu esti tu, e inca unul."

Are numai romani in echipa si le cere sa nu isi vanda ieftin serviciile, pentru ca vor fi subapreciati intr-un domeniu in care clientii sunt oameni cu stare, care nu vor preturi mici, ci in primul rand calitate.

Marius Taylor, patron firma relocari: "E una si cum te vinzi. Daca ii vand pe 2 lire, 2 lire ii dau servicii. Fiecare client e individual. Imagineaza-ti tu, sa zicem ca tu pleci de la PRO TV si te muti aici, la CNN. Si vrei ca sa iti muti toata casa. Nu te intereseaza ca noi Ecopack am facut 10 mutari bine si pe a ta nu am facut-o bine. Daca munca pe care o facem noi, de exemplu, o anumita suma de bani si vine altcineva si lucreaza mai putin, automat, daca tot te duci in jos, in jos, automat ca impingi piata muncii in jos."

In ultimii 3 ani, tot mai multi tineri au luat drumul Marii Britanii. Unii dintre cei care traiesc la Londra, au inteles ca imaginea vinde, iar clientii uita ca esti roman, daca te prezinti si vorbesti frumos.

El este Mihai, si se recomanda Michael la Londra. Are o masina sport, de cateva zeci de mii de lire, si haine de la designeri italieni. Vine din Bucuresti, unde mama lui lucreaza in asigurari, iar tatal activeaza in Jandarmerie. Spune ca de la ei a invatat ca imaginea inseamna totul - e instructor personal de fitness si tine sedinte private cu londonezi care lupta cu kilogramele. Si mai are trei masini pe care le inchiriaza in regim de taxi.

Mihai, instructor de fitness: "Sincer, acasa nu am apucat sa muncesc, am terminat facultatea, Academia de Educatie Fizica si Sport, iar apoi am venit aici."

Spune ca a muncit mult la Londra si a investit toti banii pusi deoparte, dar l-au ajutat si parintii. Cand a cumparat masinile, ei au contribuit cu 6.000 de lire. Le inchiriaza in regim de taxi altor soferi fara autoturism si le percepe 230 de lire pe saptamana pentru fiecare masina. Adica un venit de 2.700 de lire pe luna, din care vreo 700 le da pe asigurari.

Mihai, instructor fitness: "Am avut si doua joburi la inceput, lucram de dimineata pana seara tarziu. Eram instructor si al doilea job era distribuitor la un fast-food, cu masina. Fugeam de colo colo. Am strans bani. Am mai avut un pic de ajutor de la parintii mei cand am inceput cu masinile. Am inceput cu o masina, doua, acum am trei."

Din masina lui cu plafon retractabil si 400 de cai putere, antrenorul personal sustine ca are multe programari, pe langa orele tinute la niste sali de fitness.

Mihai, instructor de fitness: "Ca instructor de fitness castigi bine ca e undeva 20 de lire pe ora. 160 de lire pe zi, asta-i un salariu bun aici. Mai prestez si personal training din cand in cand, mai castig clienti, dar tot cu masinile e ok!"

Indiferent de domeniu, toti cauta la Londra stabilitate financiara. Pe langa bani, obtin un stil de viata mai bun, dar pe principii solide. Sunt tineri ambitiosi, care fac sacrificii pentru stiu ca sunt buni. Pentru ei, Londra inseamna stabilitate si oportunitati. O lume care le deschide mintile si drumul catre cariere de succes. Regatul Unit le-a oferit un start corect si echilibrat, iar ei se revanseaza prin munca si seriozitate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra.
10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra. "Am investit mult in Romania, dar nu ne mai simteam acasa"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 15. ''Marea Britanie este casa mea, iar Romania este o amintire, la fel ca toate celelalte tari in care am trait.''

A pornit de la zero si a ajuns milionar in lire. Povestea romanului care si-a inceput aventura londoneza ca taximetrist
A pornit de la zero si a ajuns milionar in lire. Povestea romanului care si-a inceput aventura londoneza ca taximetrist

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 14. Sa ajungi sofer de taxi in cea mai aglomerata capitala europeana nu e deloc usor, insa romanii demonstreaza ca se descurca si castiga binisor.

Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, dar acum sunt patroni. Povestea romanilor care au descoperit succesul la Londra
Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, dar acum sunt patroni. Povestea romanilor care au descoperit succesul la Londra

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 13. Au mai putin de 30 de ani si cate trei companii pentru care lucreaza de dimineata pana noaptea tarziu. Pun deoparte cateva mii de euro lunar si spera sa ajunga la nivelul la care sa se agite mai putin.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.