Mica Romanie care s-a instalat pe fostele case ale indienilor. In ce conditii se locuieste "la comun" pentru o chirie mica

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 11. Romanii dicteaza pe piata chiriilor de la Londra si stau la comun ca in caminele studentesti. Campania "Romania din Regatul Unit" va arata conditiile in care locuiesc si traiesc romanii din patura de mijloc.

Castiga in medie sub 2 mii de lire pe luna si nu isi permit o chirie mai mare de 500 de lire. Inevitabil, singura optiune ramane sa imparta o locuinta cu necunoscuti.

Sapte oameni in 3 camere se inghesuie dimineata la unica baie din locuinta. Iar frigiderul este plin cu carne, trimisa de parinti din Romania.

In aceste conditii traiesc la Londra sapte romani oameni in toata firea. Se poate si mai rau - 12 sau 16 persoane intr-o casa de 100 de metri patrati sau cea mai neagra varianta - dormitul prin parcuri. Din cauza chiriilor foarte mari, multi romani stau impreuna la Londra, dupa ce s-au cunoscut prin intermediul anunturilor.

Anii 60, centrul Londrei. Furnicar pe trotuare, oameni care merg in ritm alert. Aceeasi capitala in 2015. Pare ca nimic nu s-a schimbat. In realitate insa, marea metropola s-a marit enorm in ultimii 50 de ani si statisticile arata ca, in urmatoarea jumatate de veac, ar putea deveni orasul european cu cea mai mare densitate in ce priveste populatia. Schimbarile majore se vad catre periferie. Unde valurile de emigranti vin si pleaca. In cautarea unor chirii rentabile, cartiere intregi intregi aduna comunitati dislocate parca din tarile lor, pentru a crea enclave in cartierele londoneze. Iar romanii si-au gasit loc in marele oras.

Citește și
Romani Harley
Cine sunt romanii care au cabinete pe strada unde se trateaza vedetele de Oscar. "Am avut noroc, nu m-au judecat dupa tara"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ne aflam in zona Park Gardens, din Nordul Londrei, pana nu demult, adica in urma cu 10 ani, locul era dominat de indieni si pakistanezi. Vorbim de stradute inguste, cu foarte multe case insiruite, unde chiriile sunt ceva mai accesibile. In ultimii 10 ani insa, locul a fost intesat de romani.

Gasesti cate o mica Romanie in zonele Colindale, Burned Oak, Edgeware, Eastham sau Ilford. Cartiere unde marile bulevarde au magazine si restaurante romanesti. Iar de cand conationalii nostri vin in acest zone, situatia s-a schimbat.

"Au venit foarte multi romani, in ultima perioada si e concurenta la chirii. Si indienii au scumpit deja foarte mult chiriile. Indienii sunt proprietarii. Vazand ca vin tot mai multi emigrant si romanii sunt disperati sa dea cat mai multi bani, atunci normal ca au crescut preturile, daca vad ca e concurenta.
- Cu cat au crescut preturile?
- Cam cu 300 de lire. Sub 1800 nu mai gasesti o chirie aici. "

Am aflat ca multi dintre romani locuiesc "La comun", adica oameni straini, impart chiriile, ca sa isi dramuiasca bugetele. Am vrut sa vedem cum locuiesc.

Sapte romani impart casa cu etaj - 3 fete si 4 baieti. 3 cupluri stau in 3 camere cu pat dublu, si mai e o camera single, ocupata de un muncitor in constructii. Baia si bucataria sunt la comun, la fel si o camera de dining, unde iau masa cu randul.

"E aranjamentul nostru si bunul simt al fiecaruia…"

Dani lucreaza la un service auto, a venit din Ramnicu Valcea, impreuna cu sotia. Ne face turul casei si tine sa inceapa cu frigiderul.

"Avem de toate, sunca, rosii castraveti. Congelatorul e plin cu carne de acasa. Asta chiar este de la mama de acasa. Mama socra si mama.
- Mamele v-au pus acolo carnita?
- Pusa la pachet, cum sa nu - toba, pui, carne de porc, toate cele."

Traiesc ca la camin si sunt oameni care nu s-au mai vazut niciodata pana sa imparta chiria. Vin din lumi diferite, lucreaza la Londra in domenii si zone diferite. S-au cunoscut prin intermediul anunturilor online britanice, unde zilnic sunt mii de postari prin intermediul carora imigrantii isi cauta colegi de camera.

"O camera dubla aici, Izabela, putem intra?
- Aici e o camera dubla
- Ce faci Izabela, locuiesti singura?
- Da, ma pregatesc pentru un examen, eu sunt la chinetoterapie in tara, si o sa merg in iunie ca sa imi sustin examenele. "

Dani spune ca ei platesc 500 de lire pentru camera dubla, la care se adauga o cota parte din utilitati. Adica un total de 700 de lire, la fel cat ar plati lunar daca si-ar cumpara in rate un apratament cu doua camera la periferie. Impreuna castiga 3200 de lire si spun ca au depus deja dosarul pentru un credit pe 25 de ani. Vor sa ia un mic apartament, la 250 de mii de lire, pentru care au strans cei 10% necesari la avans. Iar Dani spera ca pana la sfarsitul anului sa primeasca aprobarea unei banci londoneze, pentru finantare. Astfel va scapa de calvarul diminetilor cand fiecare dintre cei 7 trebuie sa treaca pe la …unica baie.

"E micuta ,dar e ce ne trebuie noua. La cat stam noi pe casa, noi cel mai putin timp il petrecem acasa. Plecam dimineata la 7,8 si ajungem seara la 7,8. Asta e dezavantajul. Urmatoarea camera e alui Cristi, care e si scriitor si poet."

Cristian Groman a facut un liceu de muzica la Targoviste si multi ani a cantat la pian. A urmat apoi Politehnica, si a absolvit ca inginer. In tara a scris doua carti de poezie. L-am intrebat ce munceste la Londra.

Spune ca iti gasesti rapid loc de munca in Regat, dar doar daca vine vorba de munca de jos, slujbe de care in general britanicii se feresc. Multi romani cu facultate accepta posturi pentru care sunt supracalificati. Poate de aici si mirarea angajatorilor, cand ii vad ca se pricep.

"M-am chinuit am lucrat ca sudor, electrician, mecanic manevrant. Toata lumea din Romania cand aude despre Londra ca cineva e acolo, a, e plin de bani, e bogat, nu este asa. Ne chinuim foarte mult."

Acasa locuia cu parintii intr-o casa mai mare decat cea in care locuiest azi cu sotia si alti 5 romani. Iar sotia, care a absolvit facultatea de chimie, lucreaza in Marea Britanie, ingrijitoare la un hotel. Si impart 12 metri patrati, in care au adus doar o comoda.

"Spune-mi unde te vezi tu peste 5 ani?
- Peste 5 ani as vrea sa fiu in tara, nimanui nu-i e usor departe de parinti, de prieteni de familie de casa, dar viata e asa cum e in tara. As vrea sa fiu cu sotia, aproape de parinti."

Ca nu le este usor sustine si cel de-al saptele colocatar. Are cea mai mica incapere, in jur de 7 metri patrati, cu un pat si un dulap.

Stiu ca se poate mult mai rau. Sunt imobile in care locuiesc mult mai multi romani, in aceeasi suprafata. Sunt in general din categoria celor fara serviciu, cum este acest barbat, plecat din Ramnicu-Sarat, judetul Buzau. El imparte casa cu alti …11 romani, fiind cate 3 in 4 camere. L-am gasit in fata unui depozit de materiale de constructii, cauta de lucru cu ziua.

Marin Banu spune ca atata timp cat banul se face greu in Regat, douasprezece persoane in 4 camere nu suna atat de rau, pentru ca alternativa ar fi dormitul pe strazi si prin parcuri.

Multi proprietari de case din Regat nu au incredere in ei si ii accepta cu greu sa ii ia in chirie. Romanii sustin ca asta se intampla de fiecare data cand in presa apar reportaje despre conationali care fura, ucid si talharesc in Regat. Andrei din Iasi, povesteste:

"Multi nu accepta decat cupluri, daca suntem doi baieti, nu gasesti. Ai simtit ca se feresc de romani? Da, asta conteaza cel mai mult, cand aude ca esti roman, se mai gandeste odata. Am avut care a zis ca da, tot, si cand ne-am dus sa ne mutam, n-a mai vrut, a spus ca l-a dat inainte. V-a vazut ca sunteti romani. Da, intre timp s-a documentat. "

Un tinar britanic, specialist in marketing spune ca romanii trebuie sa lucreze mai mult la imaginea creata la Londra, mai ales pentru ca sunt vazuti ca muncesc mult, pe bani putini,. Iar mana de lucru ieftina e asociata de multe ori cu mana intinsa la cersit in centrul Londrei.

"Imigrantii joaca un rol important in tara noastra, in economie, in serviciile de sanatate, fiecare are rolul lui, dar nu poti sa te intrebi cat de rau e in Romania daca vii sa cersesti munca pe strazi. Si sa faci parte din crima organizata, iar multi romani fac parte."

Imaginea romanilor de la Londra e sifonata de conationali care incalca legea. Imigrantii corecti fac eforturi si sacrificii pentru fiecare lira castigata. Pentru cei mai multi, Regatul Unit reprezinta un urias targ de munca, in care conteaza salariul, si mai putin ce muncesti, un loc in care primeaza banii pusi deoparte si nu unde si cum locuiesti.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Culisele campaniei Romania din Regatul Unit. Rares Nastase: Britanicii cred ca romanii merg cu caruta si au toaleta in curte
Culisele campaniei Romania din Regatul Unit. Rares Nastase: Britanicii cred ca romanii merg cu caruta si au toaleta in curte

Corespondentul "Romania, te iubesc", Rares Nastase, a povestit pentru www.stirileprotv.ro momentele care l-au marcat din campania "Romania din Regatul Unit". 

Cine sunt romanii care au cabinete pe strada unde se trateaza vedetele de Oscar.
Cine sunt romanii care au cabinete pe strada unde se trateaza vedetele de Oscar. "Am avut noroc, nu m-au judecat dupa tara"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, ep. 10. Daca ai cabinet privat pe Harley Street, esti cineva la Londra! Campania "Romania din Regatul Unit" merge pe una din celebrele artere de excelenta medicala din metropola britanica.

Romanii, printi si cersetori la Londra. Profesorul de la Academia Regala de Muzica si zilierii care locuiesc in tufe
Romanii, printi si cersetori la Londra. Profesorul de la Academia Regala de Muzica si zilierii care locuiesc in tufe

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, partea a III-a. Echipa "Romania, te iubesc!" i-a vazut la Londra si pe cei care incalca legea, dar mai ales pe cei cu care ne mandrim, pentru ca aduc si promoveaza in Regatul Unit cultura si valorile romanesti.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.