Un milion de batrani traiesc in mizerie si se sting cu zile, in timp ce autoritatile risipesc banii publici pe cladiri goale

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce un milion de batrani se chinuie in singuratate si mizerie, autoritatile romane risipesc banii publici fara limita. Au construit zeci de camine, in toata tara, pe care le tin inchise deoarece au ramas fara bani.

Institutiile de stat si cele locale paseaza vina de la una la alta, fara sa le pese ca bunicii sau parintii nostri, care ar avea nevoie de ingrijire speciala, se sting cu zile.

In Romania, batranii sunt lasati sa moara singuri in casele lor, pentru ca nicio institutie a statului nu-si asuma ingrijirea lor. Putem schimba asta semnand PETITIA catre autoritati prin care cerem schimbarea legislatiei.

Campania Stirilor PRO TV, "Tu stii ce mai fac parintii tai", vorbeste despre banii ingropati in cladiri care stau goale. Autoritatile se pierd in hartii si strategii si ii ignora de fapt pe cei in numele carora au cheltuit sume colosale. Nu exista o colaborare nici cu Biserica Ortodoxa, care ar putea sa ii ajute pe batranii singuri.

Singur si ingandurat. Asa l-am gasit pe domnul Ianos, intr-un sat din Tara Fagarasului. La 90 de ani, batranul nu vede bine, nu aude bine, si simte ca il lasa si inima.

Citește și
batrani
"Tu stii ce mai fac parintii tai?" Batranii asteapta sa moara cineva ca sa prinda un pat in caminele existente doar pe hartie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”
Fogorasi Ianos, din Fagaras

"Aici am avut niste chinuri, aici in bucatarie, deodata, pe pamant, dar n-am pierdut constiinta. Strig la vecina ca "Salvare, Salvare!" Muream acolo, in bucataria mea. No, asa-i batranetea", a povestit Fogorasi Ianos.

Copiii sunt plecati, fiecare cu viata lui.

"Ziua de nastere am in 29 iunie, atunci sunt sigur va veni, baiatul al mare, al mic nu...", a marturisit batranul.

Ii tin de urat amintirile. Cu mancarea il ajuta o femeie din sat, pentru 500 de lei. Asta vara a mai putut munci gradina. Isi da seama ca nu-l mai asculta nici mainile, nici picioarele si ca devine prizonierul propriei sale neputinte. Nu mai e mult si va veni ziua in care n-o sa mai poata cobori in curte. Suporta povara batranetii cu demnitate si e suparat ca, la batranete, il calca hotii si i se duce de rapa gospodaria:

"M-am suparat ca au furat si iepurele. Eu l-am tinut si ei au mancat-o. Viata si asa se termina. Sunt pregatit pentru orice moment. Nu stiu in ce tara, aici in Europa, unde ar vrea, cand omu-i bolnav, sa-i dea o injectie si sa moara."

Caminul de batrani din Fagaras

In satele din zona Fagarasului, tinerii plecati care-ncotro au lasat in urma mii de bunici iar aparent, alesilor le pasa. Inca din 2007 s-au apucat sa construiasca un camin de batrani. L-au facut in 7 ani si au cheltuit 460 de mii de euro.

Bogdan Taflan, seful serviciului social Faragaras: "Sunt 25 de astfel de camere, dotate cu baie…"
Reporter: "Si de cand stau asa goale?"
Bogdan Taflan: "V-am spus, de la inceputul anului 2013."

Cele 25 de camere ale caminului de batrani din Fagaras sunt goale

Aici ar putea fi adapostite si ingrijite 50 de suflete, doar ca nu sunt nici paturi, nici angajati, nici aparatura medicala. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a platit 90% din cladire, restul primaria, care se angaja sa asigure si functionarea.

Bogdan Taflan: "Consiliul Local ar dori, dar v-am spus, fondurile nu exista."
Reporter: "Si cand l-au construit nu s-au gandit?"
Bogdan Taflan: "Deci a fost cerinta, am zis ca poate vor exista aceste fonduri vreodata, poate vom gasi o solutie."

Bogdan Taflan, seful serviciului social Faragaras

Un exemplu rusinos de risipa si lipsa de coordonare intre autoritati. La ministerul care a finantat, nici nu se mai stie de acest proiect.

Mariana Campeanu, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale: "Asta este principala problema in relatiile ministerului cu media: orice problema trebuie sa fie stiuta de Minister. Nu toate sunt de competenta Ministerului."
Reporter: "Daca eu as da bani din minister as vrea sa stiu ce s-a intamplat cu ei."
Mariana Campeanu: "Ii dam atunci cand au persoane acolo, cand respecta standarde, nu-i dam dinainte. Dovada ca nu au si o parte din fonduri trebuie sa le asigure ei."

Guvernul a cheltuit fara sa-i pese ce se alege de proiect.

Mariana Campeanu, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale:"Pai asta e treaba lor, ce treaba am eu cu primaria? Achit dinainte, dar trebuie sa vina cu o documentatie pe care trebuie s-o respecte."

Florin Guran, proprietarul unui camin privat

Primaria insa nu e in stare sa administreze centrul si a cerut ajutorul ONG-urilor.

Un domn care detine un camin privat a vrut sa-l preia si pe cel din Fagaras, dar afacerea i s-a parut paguboasa: trebuia sa asigure tot, de la asistenta medicala la intretinere si sa ofere 10 paturi gratis cazurilor sociale.

"Primaria s-a gandit ca tarifele sa fie undeva la 1600 de lei, ori pe acele tarife noi nu puteam sa stam in piata. Ce sa fac, rabat la calitatea mancarii, sa-i dau mai putina mancare, sau nu-i dau medicamentele de care are nevoie?", a declarat Florin Guran, proprietarul unui camin privat.

In caminul lui, clientii platesc intre 2000 si 3000 de lei pe luna, o suma considerata mare de Bogdan Taflan, seful serviciului social Faragaras:

"E foarte mult, pensii mari in Faras ar fi undeva pe la 1500 de lei."

Asa ca azilul de stat ramane inchis, iar batranii fara ajutorul promis. Nici macar n-a fost inaugurat caminul, ca deja e nevoie de modificari, fiindca baile nu respecta nevoile unor persoane care trebuie ajutate la baie. Cazile au fost o cheltuiala inutila iar acum vor trebui sa fie indepartate si inlocuite cu o bordura.

Raspunsul Bisericii: avem nevoie de 15 miliarde de lei

In serviciul social al Romaniei, nu stie stanga ce face dreapta. Banii, care stau acum blocati intr-o cladire goala, ar fi putut ajuta sute de batrani la domiciliu. Nici Biserica nu se omoara sa ajute. Catedrala cu acoperis poleit a devenit emblema Fagarasului.

"Noi construim aici, suntem in constructii, Acum vine Patriarhul, pe 16 august, si ne trebuie cel putin 15 miliarde sa putem pregati biserica pt sfintire", a declarat preotul Ioan Ciocan.

In toata tara s-au cheltuit bani publici fara cap. La "Romania, te iubesc!" vedeti cum, in Italia, statul si biserica reusesc impreuna sa-si ingrijeasca batranii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Statul consuma milioane de lei, dar ii lasa pe batrani sa moara singuri. Caminele private, singura solutie pentru demnitate
Statul consuma milioane de lei, dar ii lasa pe batrani sa moara singuri. Caminele private, singura solutie pentru demnitate

Caminul de batrani e ultimul loc in care bunicii nostri isi doresc sa ajunga. Iar frica lor e indreptatita. In Romania, azil inseamna mai ales mizerie, lipsa de compasiune si umilinta.

"Tu stii ce mai fac parintii tai?" Batranii asteapta sa moara cineva ca sa prinda un pat in caminele existente doar pe hartie

In urma cu doi ani guvernantii s-au gandit sa faca o economie si o fapta buna in acelasi timp.

"Tu stii ce mai fac parintii tai?". Mos Ion spune cu lacrimi in ochi povestea singura si trista a sute de mii de batrani

In teorie, avem legi care ne protejeaza batranii. In practica, sunt paravanele dupa care se ascund autoritatile, pentru a evita un subiect dureros: dezinteresul pentru cei ramasi singuri acasa.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.