Un medic l-a nenorocit, iar profesorul nu l-a invatat nici alfabetul. La 12 ani, Mihaita stie doar ca D vine de la Delfin

×
Codul embed a fost copiat

Episodul XI. Campania Stirilor ProTV, "Fara carte, fara viitor", atinge o problema delicata. Avem peste 60.000 de copii cu dizabilitati, in Romania. Pentru care nimeni, nu face mai nimic.

Sunt suflete nevinovate, cu acces limitat la serviciile de sanatate, asistenta sociala, ori educatie. Copii discriminati, pe de alta parte, daca au sansa de a fi integrati in sistemul de invatamant normal. Si, mai rau, cu soarta pecetluita, daca nu sunt suficient de norocosi sa se nasca la oras.

Il vom cunoaste pe Mihaita, un baietel de 12 ani care nu stie alfabetul. Vorbim despre un copil cu dizabilitati, care locuieste intr-un sat fara scoala. Cea mai apropiata este la trei kilometri departare. Se ajunge acolo pe un drum de pamant, pe unde abia se descurca cei fara probleme fizice. Ori Mihaita abia merge. Si asa, parintii lui, oameni simpli, au gasit o cale prin care sa-l scoata din intuneric.

Invatator: Ce sunt literele? Sunt niste semne
Mihaita: Da.
Invatator: Si noi trebuie sa invatam semnele astea ca sa putem citi
Mihaita: C mare de tipar
Invatator: Ia uite acolo Fii mai atent!
Invatator: Ce este asta din imagine de aici?
Mihaita:: Delfin .
Invatator: Delfin si ce litera e aceea?
Mihaita: D mare de tipar

Citește și
Draxeni - STIRI
Nu stie cand sa scrie "neam" si "ne-am", iar la mobil are soneria "Wiggle". Invatatorul care se considera pedepsit la scoala
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Mihaita invata alfabetul cu ajutorul unor cartonase cu imagini. Cel mai usor retine literele atunci cand pictogramele reprezinta animale.

Este asistat de invatatorul din satul vecin, Draxeni. Nu se poate deplasa pana la scoala. O eroare medicala l-a nenorocit pe viata.

Mama: “La doua saptamani o facut convulsii si i-a facut o punctie in spate la Vaslui si i-a facut-o gresit, inca si-a revenit. Pe la 6-7 ani o mers prima data”

Vorbim, de fapt, despre o forma de paralizie care nu i-a permis baiatului sa se dezvolte corespunzator. Mihaita a fost ca un bebelus pana la varsta la care altii incepeau sa mearga la scoala. A purtat scutece, nu scotea un sunet si era incapabil sa se deplaseze. Parintii nu s-au resemnat si au incercat sa-l puna pe picioare. Mai au doi copii, o fata mai mare, de 14 ani si o copila de 10. Impreuna au facut echipa si l-au ajutat pe baiat sa faca primii pasi.

Au primit un sprijnin neasteptat chiar de la el. Odata ce a descoperit lumea de afara, Mihai s-a indragostit iremediabil de animalele din batatura. S-a luminat si s-a transformat intr-un munte de vointa.

Mihai este unul dintre cei peste 60.000 de copii romani cu dizabilitati. Copii care au acces limitat la servicii de sanatate, asistenta sociala si educatie. Nu sta intr-un oras mare sau intr-o localitate in care sa existe sprijin pentru cei ca el.

Oameni simpli, cu cate 12 clase fiecare, pe sotii Caldare i-a dus mintea sa se intereseze daca exista vreo cale prin care baiatul lor sa invete carte. Au aflat, astfel, ca pot solicita Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui - in cazul lor - prezenta unui dascal la domiciliu, patru ore pe saptamana. Iar in urma cu trei ani au facut prima incercare. Un esec total.

Reporter: Cat timp ai invatat cu domnul invatator de dinainte?
Mihaita: Pana cand l-au dat afara de la scoala

Mama baiatului: “Bea, punea mana pe fund la fete cand veneau acasa, copiii ziceau . Aveam fata asta mai mare si umbla dupa fata am vrut sa-l bat si mi-a zis barbatul meu ca e invatator si ne facem de ras si din cauza asta am tacut si n-am zis nimic. Dar cand am vazut ca intra in al doilea an, ne-am dus la inspectorat, am facut toti parintii plangere, ne-am dus si l-au dat afara."

Asa se face ca, desi ar trebui sa fie la nivelul clasei a treia, Mihaita inca invata literele si cifrele.

Mama: “Macar cat de cat sa stie pentru el macar sa se iscaleasca sa stie cumva, ceva"

Medicii le-au spus parintilor ca nu va depasi nivelul la care se afla in prezent. Ii raman in schimb animalele din curte.

Mihai: Iubesc animalele mult

Pentru ca Mihaita sa fie integrat intr-un sistem, ar insemna ca familia Caldare sa evadeze din satul de bastina. Sa ajunga la oras si sa-l dea la o scoala speciala pentru copiii cu dizabilitati.
Si le-ar mai trebui un dram de noroc: sa intalneasca adevarati pedagogi, oameni dedicati, dornici sa ajute.

Desi nu sunt date in statisticile oficiale, iar organizatii precum UNICEF doar semnalizeaza fenomenul, cei mai multi copii cu probleme de sanatate, angrenati in sistemul educational romanesc, sunt discriminati. Luati in deradere. Tinuti departe de cea mai mica sansa la un viitor apropiat de normalitate.

Lesne de inteles de ce doar 4% dintre persoanele cu handicap din tara noastra au, in prezent, un loc de munca. Ori de ce trei sferturi dintre copiii cu dizabilitati renunta la scoala dupa ciclul primar...

Familia Caldare traieste de pe urma animalelor. Au planuri mari pentru copii. Vor ca fetele sa mearga la liceu si, apoi, la facultate; iar Mihai sa se poata descurca singur si macar sa le calce pe urme. Sa devina fermier.

Mihai: Imi plac porumbeii pentru pot sa zboare

Mihai: “Pui, pui , pui, ce faceti puisorii lui tata? Va iubesc!"

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Cine sunt vecinii nostri? Bulgaria, Iasi, Vaslui". Viata unei fete de etnie roma dupa ce face un copil si abandoneaza scoala

Episodul X. Campania Stirilor ProTV, "Fara carte, fara viitor” dezvaluie drama Petronelei. La 17 ani si cu un bebelus dupa ea, adolescenta de etnie roma invata in clasa intai, in cadrul programului "A doua sansa".

Nu stie cand sa scrie
Nu stie cand sa scrie "neam" si "ne-am", iar la mobil are soneria "Wiggle". Invatatorul care se considera pedepsit la scoala

Draxeni este o localitate din Vaslui care se "lauda" cu o scoala veche de peste 120 de ani. Nu un monument, ci o cladire inchegata din argila si lemne putrede, care se poate prabusi oricand.

Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca:
Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca: "Cate degete am?"

PARTEA VIII. Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Dragesti, in Vaslui. Laura, mama, este semi-analfabeta. Ea si cei cinci copii, un baiat si patru fete, isi duc zilele in conditii dureroase.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.