Viata nu se opreste la 65 de ani. Lectia pe care medicii romani trebuie sa o invete de la croati

×
Codul embed a fost copiat

Indiferent ca este adolescent, tanar sau varstnic trecut de 80 de ani, orice om merita sa fie tratat cu atentie si respect.

E o lectie pe care multi dintre medicii nostri, care cred ca batranii bolnavi sunt din start pierduti, ar trebui sa o invete de la croati. 

Iar totul pleaca de la cei care fac legile in sanatate. In Romania, au decis ca orice pacient de peste 65 de ani sa fie scos automat din lista de asteptare pentru transplant.

Intre timp, in Croatia, unde taxele de sanatate sunt la jumatate fata de ale noastre, sunt operati si cei cu sanse minime, care de multe ori primesc un rinichi sau ficat de la un donator de varsta lor.

"Nu luati organele cu voi in Rai" - sta scris la intrarea celui mai mare centru de transplant din Zagreb.

Citește și
transplant
Povestea romanului care a primit o inima noua, dar nu vrea mila statului. "Sunt tanar pentru pensie"
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Sonja Pasini, coordonator de transplant: "Raiul stie ca avem nevoie de ele aici. Din 10 donatori, cel mult familia unuia singur refuza".

Cu cateva luni in urma, Spitalul "Surorile Milostive": din Zagreb a avut cel mai in varsta donator de organe cunoscut in lume - o doamna de 94 de ani, care a cazut in propria casa si ajuns la reanimare cu leziuni cerebrale majore. Fiul de 70 si ceva de ani n-a avut nimic impotriva prelevarii organelor.

Bojan Rode, medic anestezist: "Avea 94 de ani cronologic, dar varsta biologica era in jur de 80 de ani. Ficatul era fantastic. A fost prelevat ficatul si cei doi rinichi".

Intre timp, in Romania, inima unui tanar de 27 de ani, sportiv de performanta, s-a pierdut. Cardiologii de la Institutul Targu Mures au anuntat initial ca au un receptor compatibil si programasera prelevarea. Apoi au anulat tot, spunand coordonatorului ca inima a fost compromisa.

Dr. Carmen Pantis, coordonator Bihor: "Echipa de la Targu Mures a refuzat cordul de la Oradea. Perfect sanatos, nu a fost infectat si a fost extrem de bine supravegheat in timpul mentinerii ca donator".

Ieri, doctorul Horatiu Suciu, cardiochirurg, si profesorul Radu Deac, consultant stiintific, au invocat rezultatul unei analize care nu se afla insa pe lista de contraindicatii. Astazi au refuzat sa motiveze oficial decizia.

In Croatia, in schimb, medicii folosesc la maximum toate resursele. Desi platesc taxe de sanatate de doua ori mai mici decat la noi, pacientii primesc un diagnostic corect, tratament si apoi sunt transplantati in timp record.

Anna Mrzljak, medic hepatolog: "Cel mai rapid transplant cred ca a fost dupa 48 de ore. A fost transferat in spitalul nostru si, dupa numai 2 zile, pacientul a fost transplantat".

Legea croata obliga spitalul sa ajute orice bolnav, indiferent de cat de batran ar fi si de cat putine sanse ar avea sa scape.

Croatia a ajuns la un atat de mare numar de donatori incat a ridicat pur si simplu limita de varsta pentru receptori. Peter a intrat pe lista de asteptare atunci cand implinise 70 de ani si a primit un rinichi doar 20 de zile mai tarziu.

Peter, pacient: "Sunt fericit, acum toata familia e impreuna si vreau sa traiesc cat de mult se poate".

Medicul care transplanteaza rinichi de aproape 30 de ani trece in catalogul cu analize inca un succes. Au fost peste 2000.

In Romania, durata medie de spitalizare dupa transplant e de doua saptamani si jumatate. Rata de succes a operatiilor a crescut abia in ultimele 4 luni.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Campania Stirilor Pro TV
Campania Stirilor Pro TV "Exista viata dupa moarte", prezentata de OMS, in Croatia

Organizatia Mondiala a Sanatatii a invitat ProTV si televiziunea araba Al Jazeera sa ilustreze cele mai eficiente campanii medicale de presa din ultimul an.

Povestea romanului care a primit o inima noua, dar nu vrea mila statului.
Povestea romanului care a primit o inima noua, dar nu vrea mila statului. "Sunt tanar pentru pensie"

Barbatul in pieptul caruia bate prima inima transplantata la noi dupa trei ani de pauza vrea sa se intoarca pe santier, unde a lucrat 21 de ani.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.