Primarita care la 37 de ani conduce al saselea cel mai frumos sat din lume. Japonezii au decis sa construiasca unul identic

×
Codul embed a fost copiat

CAUTAM PRIMAR, EP. 11. Primarita pe care o veti cunoaste in acest material are o specializare in relatii publice, iubeste politica, dar si mai mult ii place administratia locala. Simte ca asa isi poate ajuta comunitatea.

Cand pleaca de la primarie, este sotie si mama si vrea sa locuiasca intr-un oras cat mai curat. Este o nemtoaica sadea, care iese la curatenie, alaturi de voluntari. Are mandat la primarie pe 5 ani si deja a implementat proiecte care sa ajute orasul.

Sat sau oras? Aceasta este intrebarea atunci cand intri intr-o localitate din Germania. Pentru ca indiferent in ce parte a tarii te afli, toate comunitatile au ajuns la acelasi nivel atunci cand vine vorba de infrastructura stradala si de utilitati. Orasele sunt aerisite, intinse pe suprafete mari, in timp ce satucele sunt mici cartiere in care oamenii nu duc lipsa de nimic.

Centrul vechi este refacut si pastrat traditional si la sat si la oras in Germania, iar zonele rezidentiale de la tara au conditii mai bune decat gasesti in cartierele din Bucuresti. E o atmosfera de vacanta, cu liniste si ordine in ce mai mic detaliu, o lume in care organizarea e dusa la extrem si aproape ca devine enervanta.

Citește și
campanie tambach - stiri
Un primar european si zona in care nici cei mai influenti oameni din Germania nu isi pot construi case. "Aici, legea e clara"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

De la nivelul turlei bisericii totul e uniform si in dimensiuni, si in culoare. Casele vopsite in tonuri de alb si gri par iarna camuflate, pentru ca de la distanta lasa impresia unor stanci acoperite cu zapada. Suntem in districtul Siegerland, iar Freudenberg ocupa locul 6 in topul celor mai frumoase sate ale lumii, pentru ca se prezinta impecabil, indiferent de sezon. Si nu este un muzeu, fiecare casa este locuita. Sunt in general pensionari care isi vad linistiti de trai, intr-un loc in care pare ca timpul sta pe loc. Exista si cateva imobile de vanzare.

Vazute de aproape, iti dai seama ca nu sunt doua case identice, fiecare are elemente exterioare distinctive. Vara, localnicii pun flori la ferestre si odata la doi ani isi vopsesc tocaria, cu finantare de la Ministerul Dezvoltarii, pentru ca satul vechi, adica vatra localitatii, este inclusa in patrimoniul national, cu tot cu biserica, muzeu si un centru infoturistic, de unde poti cumpara suveniruri. Tot de aici poti primi cele mai detaliate explicatii despre modul in care autoritatile locale si cele de la land se implica pentru a mentine aspectul unitar al zonei.

De la reprezentanta primariei aflam si ca japonezii au inceput sa ridice in propria tara un satuc identic cu Freudenberg, pentru ca in aceasta zona ajung anual mii de turisti din Tara Soarelui Rasare.

Dincolo de vatra veche, localitatea Freudenberg se intinde pe 54 de kilometri patrati si are 18 mii de locuitori. La doi pasi de centrul vechi gasesti primaria - o constructie noua, in care inspectorii merg pe teren cu biciclete electrice care ii asteapta la intrare si unde primarita este specialista in PR, dupa ce mult ani a fost sefa departamentului de comunicare de la Universitatea din Siegen, oras aflat in apropiere.

O cheama Nicole Reschke si are mandat pe 5 ani la primarie, castigat in 2015. Este casatorita si are doua fetite, inca la gradinita. Inainte sa ajunga la conducerea orasului a fost consilier local, adica voluntar neplatit. S-a mutat la Freudenberg, aici si-a intemeiat familia si sustine ca a candidat pentru a face orasul mai bun pentru fetitele ei. Face parte din unul din primele doua partide mari in Germania si spune ca experienta din relatii publice a ajutat-o sa discute cu oamenii.

Are 37 de ani si sustine ca s-a tinut de cuvant cand a declarat ca va micsora impozitele si va atrage investitii private in oras. Tot la indemnul oamenilor a modernizat si statia de autobuz din fata primariei, a pus in centrul vechi prize la care se pot incarca masini electrice, iar in parculetele din oras cheama voluntari la curatenie, sa participe alaturi de ea. Declara ca nu discuta prea mult despre politica si administratie locala cu barbatul ei, cand ajunge acasa edilul e mama si sotie. Calatoresc mult, le plac catararile si participa frecvent la actiuni voluntare in regiune.

A castigat cu aproape 70 de procente, intr-o localitate cu multe persoane de varsta a treia. Si vrea sa atraga populatie tanara la Freudenberg, prin amenajarea unor noi gradinite, cu acces gratuit. In oras se simte lipsa tineretului, spun asta si tinerii din familiile unor imigranti stabiliti in zona.

In afara localitatii sunt multe trasee pentru biciclete prin padure si peste dealuri, iar turismul e sport national in Germania - nemtii calatoresc mult in propria tara si bat kilometri pentru a manca meniuri traditionale si pentru a respira aerul acestor locuri.

Din biroul ei, edilul ne explica si modul in care primaria pregateste un teren pentru un nou proiect imobiliar: alesii au desenat inclusiv unde si cum sa fie amplasate cladirile pe care le vor aproba ulterior. Un viitor investitor trebuie sa se conformeze planurilor daca vrea sa se asocieze cu autoritatea locala si sa ridice un cartier de case pe locul scos de primarie la oferta.

Isi doreste o cariera la primarie, dar nu aduce prea mult politica in administratia locala, pentru ca stie ca oamenii nu asta isi doresc. Vrea un oras primitor si curat pentru viitoarele generatii si este apreciata pentru ca slujeste comunitatea. Nu aduce atingere unui loc pastrat de secole, in care vizitatorii cauta si gasesc peisaje din vremuri trecute, nealterate de timp si abuzuri urbanistice.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Orasul din Germania care si-a extins albia raului pana au aparut cafenelele, dar si mana intinsa a cersetorului roman
Orasul din Germania care si-a extins albia raului pana au aparut cafenelele, dar si mana intinsa a cersetorului roman

CAUTAM PRIMAR, EP. 9. Campania "Cautam primar, model european" merge in orasul Siegen, acolo unde se lucreaza la un proiect care urmeaza sa transforme centrul localitatii.

Un primar european si zona in care nici cei mai influenti oameni din Germania nu isi pot construi case.
Un primar european si zona in care nici cei mai influenti oameni din Germania nu isi pot construi case. "Aici, legea e clara"

CAUTAM PRIMAR, EP. 10. Nemtii sunt atat de ordonati incat si-au pus la punct si legile pentru amenajarile de langa orase si comune. Campania "Cautam primar, model european" vorbeste despre regulile in constructii din Germania, din zonele limitrofe.

Lectia predata de un oras cu 20.000 de locuitori. Cum se pregateste sa primeasca de peste 3 ori mai multi turisti
Lectia predata de un oras cu 20.000 de locuitori. Cum se pregateste sa primeasca de peste 3 ori mai multi turisti

CAUTAM PRIMAR, EP. 8. Pregatim intai orasul si apoi demaram parteneriate in turism cu entitati private. Asa procedeaza autoritatile locale din Germania.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.