Interviu Știrile ProTV cu Jeremy Hunt. Explicații despre situaţia românilor din UK după Brexit

×
Codul embed a fost copiat

"Situaţia românilor care trăiesc şi muncesc în prezent în Marea Britanie nu se va schimba după ieşirea ţării din Uniunea Europeană" şi asta ”indiferent dacă va exista sau nu un acord pentru BREXIT”.

Astfel sună asigurările date de ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, într-un interviu pentru Ştirile PROTV. Şeful diplomaţiei de la Londra i-a lăudat pe imigranţii români, despre care a spus că sunt extrem de apreciaţi în societatea britanică.

Cei aproximativ 400.000 de români aflaţi deja în Marea Britanie nu au de ce să se teamă în legătură cu statutul lor post-BREXIT.

Jeremy Hunt, ministru de externe britanic: ”Aduc o contribuţie extraordinară la economia Marii Britanii, sunt numeroase firme care se bazează pe angajaţii români, sunt primiţi călduros de societate şi nedorim să rămână. Ne-am asumat că, indiferent de rezultatul acestor negocieri, chiar dacă nu va exista un rezultat şi, deşi nu ne dorim asta, vom ieşi fără acord din UE, le vom respecta drepturile şi vor putea rămâne în Marea Britanie.

Cristian Leonte, corespondent ProTV: ”Am vorbit cu cetăţeni români care trăiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie şi aceştia ne-au spus că sunt nesiguri în privinţa viitorului. Puteţi să le daţi asigurări că statutul pe care îl au acum nu se va schimba?” 

Citește și
Brexit - AFP/Getty
Soarta Brexitului, mai incertă ca niciodată. Anunțul optimist al Ministrul britanic de Externe
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Jeremy Hunt, ministru de externe britanic: ”Drepturile de care se bucură acum vor continua, în mare, pentru că sunt membri valoroşi ai societăţii noastre.”

Cristian Leonte: ”Ce înseamnă "în mare"?”

Jeremy Hunt: ”Nu intenţionăm să le schimbăm, evident că vor nişte schimbări legale, pentru că statutul legal al Marii Britanii se va schimba, după ce nu va mai fi membru UE. Însă intenţia, angajamentul şi promisiunea noastră este că ne vom asigura că drepturile pe care le au acum vor continua. Aceste sunt drepturi pe care le vom oferi pe timp nedefinit, pentru că recunoaştem cât sunt de importanţi pentru Marea Britanie şi ne dorim să rămână.”

Cristian Leonte: ”Nu aceeaşi va fi situaţia pentru românii care vor dori să se stabilească în Marea Britanie după BREXIT.”

Jeremy Hunt: "Cu siguranţă vor fi alte reguli pentru cei care vor veni să muncească în Marea Britanie, dar sunt sigur că vom avea nevoie în continuare de cei mai merituoşi imigranţi din întreaga lume, inclusiv români.”

Chiar dacă ultimele săptămâni, extrem de tensionate la Londra şi Bruxelles, au demonstrat cât de dificil este acest drum, în privinţa BREXITULUI nu există cale de întoarcere. Iar şeful diplomaţiei britanice exclude cât se poate de categoric scenariul unui al doilea referendum în privinţa ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

Jeremy Hunt: ”Nu există cale de întoarcere. Brexitul se va întâmpla. Nu aud voci sonore în Parlament care să spună că vor să "întoarcă" Brexitul, sunt însă mulţi parlamentari care susţin cu multă convingere să oprească un posibil BREXIT fără acord. Însă chiar şi cei care au votat pentru a rămâne în UE înţeleg că suntem o democraţie şi că avem datoria să respectăm voinţa poporului, însă trebuie să o facem în mod corect.”

Cristian Leonte: ”Ce efect credeţi că va avea Brexitul asupra mişcărilor populiste din Europa, care reproşează Bruxelles-ului excesul de birocraţie şi centralizare?”

Jeremy Hunt: ”Cred că fiecare ţară trebuie să găsească un mod prin care să îndeplinească voinţa poporului. Cred că, în Marea Britanie, dacă nu respectăm voinţa legată de BREXIT, că atunci vom ceda teren mişcării populiste. În Marea Britanie, principala îngrijorare a oamenilor a fost cea legată de imigraţie. Şi Brexitul a devenit piatra de încercare în legătură cu această temă. Însă pentru restul ţărilor din Europa, aş pune ca sunt şi alte moduri de a trata îngrijorările legate de imigraţie.”

BREXIT-ul, care ar trebui să aibă loc pe 29 martie, pare, în acest moment, în impas, iar ministrul Hunt nu a exclus o prelungire a termenului, astfel încât legile necesare punerii lui în aplicare să fie adoptate. Asta, în scenariul optimist, în care parlamentul va aproba, oricât de târziu, un acord privind divorţul de Uniunea Europeană.

Jeremy Hunt: ”Este o negociere şi, ca la fiecare negociere, atunci când vii cu nişte propuneri pentru prima oară, toată lumea spune că este imposibil. Ce a fost clar pentru mine, vorbind cu miniştrii de externe ai ţărilor UE, la întâlnirea informală, este că toată lumea vrea să rezolvăm această problemă, să găsim o soluţie. Avem o prietenie îndelungată nu doar cu România, ci cu multe ţări din UE, şi cred că istoria ne va judeca pozitiv, dacă reuşim să trecem prin BREXIT şi să fim apoi cei mai buni prieteni.”

În discuţia despre legăturile dintre ţara lui şi România, minstrul britanic n-a uitat să-l menţioneze pe prinţul moştenitor Charles şi dragostea lui pentru Transilvania.

Jeremy Hunt: ”Prinţul Charles vine în vizită regulat, iar Angela Gheorghiu este foarte dragă iubitorilor de operă, avem legături culturale extraordinare.”

Un episod care l-a marcat pe oficial a fost actul de curaj al unui brutar roman, care i-a adăpostit pe răniţii din timpul atacului terorist petrecut în zona podului Londrei, în 2017.

Jeremy Hunt: ”În mandatul meu precedent, de ministru al Sănătăţii, m-am ocupat de urmările atacului de la Podul Londrei. Iar unul dintre cei mai faimoşi români din Marea Britanie este Florin Morariu, care a primit premiul pentru curaj din partea Reginei şi care a adăpostit 30 de oameni într-o brutărie atunci. Suntem mândri că în Marea Britanie trăiesc nişte români minunaţi. Sunteţi bineveniţi la noi."

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Șeful diplomației britanice s-a întâlnit cu Dăncilă. Ce a spus Jeremy Hunt despre Brexit
Șeful diplomației britanice s-a întâlnit cu Dăncilă. Ce a spus Jeremy Hunt despre Brexit

Șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, s-a întâlnit vineri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.  

Soarta Brexitului, mai incertă ca niciodată. Anunțul optimist al Ministrul britanic de Externe
Soarta Brexitului, mai incertă ca niciodată. Anunțul optimist al Ministrul britanic de Externe

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, nu exclude o amânare a Brexitului, prevăzut la 29 martie, pentru a permite adoptarea legilor necesare punerii lui în aplicare.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.