S-a urcat baut la volan si a lovit mortal o fata de 14 ani din Vaslui. Ce pedeapsa a primit: "Vine acasa maine, poimaine"

×
Codul embed a fost copiat

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca fiecare alcoolic poate afecta, direct sau indirect, vietile a cel putin sapte persoane din jurul sau.

Intra aici membri ai familiei, prieteni, colegi de serviciu, dar si straini fara vreo legatura directa. Daca este sa luam in calcul datele, care spun ca suntem pe locul cinci in lume la consumul excesiv de alcool pe cap de locuitor, acest raport de unu la sapte reprezinta aproape intreaga societate romaneasca in ansamblu. Suntem complet influentati de bautori.

La sfasitul lui 2014, destinul unei familii din Vaslui s-a schimbat drastic. Un sofer beat le-a omorat copila, de numai 14 ani. Tanarul care se afla la volan era aproape in coma alcoolica. A scapat fara zgarieturi si este la inchisoare. Intr-o tara preocupata de integritatea societatii, ar fi primit si 15 ani de pedeapsa pentru o asemenea fapta. Legile de la noi par, insa, blande: a luat doar 5 si ar putea iesi mai devreme pentru buna purtare.

In noiembrie 2014, tihna unui sat din Vaslui a fost spulberata de un tanar de 28 de ani. S-a urcat baut la volan, chit ca nu avea permis. Cumplit este ca in scurt timp a omorat o copila de 14 ani. El era aproape de coma alcoolica si nu a avut cum sa stapaneasca masina.

Citește și
politist arges, sofer baut
Reactia unui sofer beat oprit de politisti in centrul Ploiestiului. "Esti smecher? Daca iti dau doua, te pun jos". VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Unchiul fetei: "Am trimis-o la primarie sa ia banii, mai bine ma duceam eu. Cum ii spun eu lu' mama-sa acu?"

Soferul a scapat fara nicio zgarietura. A ajuns la inchisoare, insa asta nu le-a adus linistea celor care au crescut-o pe fata. Este vorba de matusa si de unchiul Mariutei. Parintii au divortat, iar mama ei a plecat la munca in Italia. Cei care au avut-o in grija retraiesc obsesiv momentul negru al disparitiei ei brutale.

Ruda: "A venit o vecina de aici si a zis "Costica, du-te ca a murit Maria. Cum sa moara mai?" A dat o masina peste ea".

Am vazut lume multa, dar nu stiam ca ea este moarta in sant. A zburat 20 de metri pe deasupra stalpului, ca o pasare. Mai era cineva cu el in masina si spunea "un copil, un copil", au aruncat-o. Pe mine m-a luat salvarea ca am cazut jos si n-am mai stiut nimic."

Pierderea nepoatei a lasat urme adanci. Matusa s-a imbolnavit de inima si refuza sa mai iasa din casa. Nu vrea sa mai vada pe nimeni si nu o tin puterile sa ajunga la locul accidentului, acolo unde au ridicat o cruce in memoria Mariutei. Mama copilei n-a mai venit acasa de la inmormantare. Depresia si durerea au pus-o la pamant. Nici nu mai poate sa munceasca.

Ruda: "Mi s-a oprit un nod in gat. Este o durere pe care nu o putem suporta, ce sa mai discutam, o tinem in suflet asa. Dupa ce s-a intamplat cu nepotica mea, nu mai pot suporta nu mai pot, bauturi in casa sau om beat nu mai pot suporta.

Cand e beat, cand e si fara carnet si fara nimic, ii dai cinci ani si vine inapoi Ce lege e asta? A noastra s-a dus in fundul pamantului, dar el vine la copiii lui. Dar noi o mai vedem pe fata noastra? Nu o mai vedem, nu mai vine de acolo de la doi metri din pamant. El acusi scapa, acuma vine."

Adriana se simte pe buna dreptate ranita si nedreptatita. Vede mai multi vinovati.

Adriana, matusa: "Ei nu se gandesc ca si ei au copii si poate li s-o intampla si lor cum ni s-a intamplat noua? Asta este. Trebuie sa faca ceva. Fata mea, ca eu am crescut-o s-a dus in pamant si el vine acum maine, poimaine. Vreau sa faca ceva. Se aduna in Parlament atatia si se cearta ca cainii. Imi e greata sa ma uit la televizor pentru ce se cearta pentru ciolan."

Unii ar crede ca femeia exagereaza, insa specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prin cercetarile pe care le-au facut, ii dau dreptate. Iar pentru cei care nu au in familie un alcoolic si care cred ca alcoolismul este problema altora iata ce spun cei care stiu cum stau in realitate lucrurile.

OMS spune ca in jur de sapte persoane sufera pentru fiecare persoana care consuma alcool. Deci vorbim despre parinti, parteneri, copii, colegi de munca si uneori chiar oameni nevinovati, care, de exemplu, cineva sub influenta alcoolului se suie la volan , face un accident, cineva are de suferit.

Daca luam aceasta informatie a OMS, ca sapte persoane la o persoana, si ne gandim ca undeva intre 5 si 10 la suta din populatia tarii are problem legate de consumul de alcool, ne putem gandi ca aproape intreaga populatie romaneasca este afectata, fie direct, fie indirect, de probleme legate de consumul de alcool.

Medic: "Oamenii sunt tentati sa nu-l priveasca in niciun fel ca pe o posibila primejdie, desi e o mare primejdie. Costurile cu tratamentul alcoolului cred ca sunt mai mari decat tratamentul toxicomaniilor. Costurile cu repararea pagubelor provocate in context in care au fost implicate si alcoolici sunt incomensurabile: accidente, accidente de munca si altele. Avem o problema uriasa, dar ne facem ca o vedem prea putin."

Realitatea ne arata ca si Codul Rutier romanesc este prea bland atunci cand vine vorba despre soferi beti.

George Grigore, Directia Rutiera: "In cazul alcoolului, sanctiunea minima este de 1.305 lei si poate sa ajunga la 2900 lei, plus retinerea permisului de conducere in vederea suspendarii dreptului acestuia de a conduce un vehicul pe o perioada de 90 de zile."

Despre inchisoare poate fi vorba doar daca soferul este depistat cu o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat. Asta inseamna ca a consumat aproximativ 250 de ml de tarie inainte de a se urca la volan. Anul trecut, politistii au prins 8500 de romani in aceasta situatie. 11.000 au baut ceva mai putin si s-au ales doar cu amenda, puncte de penalizare si au ramas trei luni fara permis.

George Grigore, Directia Rutiera: "Accidente, au fost 562 de accidente in care conducatorul auto vinovat se afla si sub influenta bauturilor alcoolice din total accidente. Din aceste 562 de accidente in care au fost implicati acesti conducatori auto, au rezultat 108 persoane decedate si 578 ranite grav."

Vorbim despre oameni care au avut ghinionul sa se afle in locul si momentul nepotrivit.

Conform directivelor europene, pana in 2020 Romania trebuie sa reduca cu 50 la suta, fata de anul 2010, numarul accidentelor rutiere in urma carora cineva isi pierde viata. Insa in ciuda raziilor facute de politisti nu e usor. In plus, Codul nostru Rutier nu prevede sanctiuni pentru cei aflati sub influenta alcoolului depistati in apropierea autoturismului.

In Marea Britanie,  de exemplu, daca un sofer este prins stand pe scaunul soferului, intr-o parcare, sau daca se apropie neinsotit de masina parcata, iar alcolemia arata peste 0,08mg/l in sange amenda, e de 2500 de lire sterline si chiar trei luni de inchisoare.

Vorbim practic de o alcolemie de 12 ori mai mica decat cea a soferului care a omorat-o pe Mariuta. Daca luam exemplul britanic: si actiunea s-ar fi petrecut undeva in Anglia soferul din Vaslui ar fi fost condamnat cel mai probabil la mai bine de 15 ani de inchisoare, amenda intr-o suma nelimitata, interzicerea dreptului de a conduce cel putin doi ani si obligatia de a sustine inca o data examenul pentru permis. Mai mult, i s-ar fi interzis sa calatoreasca in mai multe tari ale lumii.

Dar el a fost condamnat in Romania, dupa legile noastre. Pedeapsa a fost blanda, doar cinci ani de inchisoare pentru ca a omorat un copil nevinovat. Iar la inceputul anului viitor ar putea fi eliberat pentru buna purtare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Imagini incredibile filmate pe un drum din Romania. Ce a facut un sofer beat in trafic
Imagini incredibile filmate pe un drum din Romania. Ce a facut un sofer beat in trafic

 Imagini incredibile au fost surprinse pe o sosea din Romania. Un sofer a filmat momentul in care un alt participant la trafic din fata sa conducea haotic.

Reactia unui sofer beat oprit de politisti in centrul Ploiestiului.
Reactia unui sofer beat oprit de politisti in centrul Ploiestiului. "Esti smecher? Daca iti dau doua, te pun jos". VIDEO

Un sofer care a lovit aseara un refugiu de tramvai a oferit o reprezentatie nu tocmai de laudat pe un bulevard intens circulat din Ploiesti.

Reactia uluitoare a unui sofer beat oprit de politisti in centrul Ploiestiului.
Reactia uluitoare a unui sofer beat oprit de politisti in centrul Ploiestiului. "Esti smecher? Daca iti dau doua, te pun jos"

Un sofer care a lovit aseara un refugiu de tramvai a oferit o reprezentatie nu tocmai de laudat pe un bulevard intens circulat din Ploiesti.

Claudiu, tanarul ucis de un sofer beat in Londra, e plans de un intreg sat din Olt.
Claudiu, tanarul ucis de un sofer beat in Londra, e plans de un intreg sat din Olt. "Ma doare inima ca nu am putut sa mor eu"

Claudiu, unul dintre romanii spulberati acum zece zile de un sofer beat in Londra, a murit, dar a salvat 5 vieti. Familia tanarului de 32 de ani a decis sa ii doneze organele, pentru a-i ajuta, pe cei care aveau nevoie.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.