Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil

×
Codul embed a fost copiat

Campania "Dependenta Romaniei. Alcoolismul -boala din pahar" continua cu o poveste care a socat intreaga tara in 2014. Si, cu siguranta, va tulbura opinia publica si acum.

O mama bauta, cu doi copii dupa ea, a fost surprinsa atunci impleticindu-se si cazand, in mod repetat, peste pruncul descult si neingrijit pe care-l tinea la piept. S-au facut anchete peste anchete. Iar opt copii au fost recuperati din casa femeii, unde isi duceau traiul in conditii de nedescris.

Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea, la femei, cauzata de consumul excesiv de alcool.

Organismul lor este mai fragil, iar cirozele apar rapid. La fel de fulgerator se sting. Si mai dramatica este situatia mamelor cu copii mici sau insarcinate care isi beau mintile. Este si cazul Marianei, ramasa fara opt copii dupa episodul pe care l-am povestit. Si care, in prezent, a mai facut un copil, al 11-lea, in total. Desi nici mediul in care locuieste, nici pasiunea sa pentru sticla si pahar nu s-au schimbat. 

Citește și
accident baia mare
Patru tineri din Satu Mare, la un pas de moarte dupa ce s-au izbit de un stalp iar masina a luat foc. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Imaginile tulburatoare, surprinse in toamna lui 2014, au revoltat opinia publica. Imediat dupa difuzarea lor la Stirile ProTV, cei de la Protectia Copilului din Vaslui, impreuna cu un executor judecatoresc si cativa politisti, au reusit sa scoata opt copii din casa groazei.

Au dat peste un tablou dezolant. In curtea plina de namol - hainute aruncate. Inauntru, intr-o camera in care aerul era irespirabil, se inghesuiau cei mici. Erau plini de purici. Mama a fost greu de tinut in frau.

"- Niciun act de nastere nu dau, nimic, nimic... Asa sa plece, ca eu nu dau nimic.
- Nu dau pentru ca nu sunt de acord sa-mi ia copii. Si stiu cine mi-a facut, inca o si vad in fata ochilor si imi vine sa iau cutitul sa... (fuge in casa dupa cutit si un politist dupa ea)
- Hei, hei... sa iasa afara daca are de declarat ceva, sa declare ca sa scriu in procesul verbal. Nu stau sa facem balci!
- Semnati pe procesul verbal?
- Nu semnez pe nimic..."

Cei opti minori mai au doi frati, majori insa. Asa ca, in cazul lor, autoritatile au avut mainile legate. Si asa, unul plecase la munca in strainatate. Cei mici, in schimb, au ajuns in asistenta maternala. Abia dupa cateva luni de supraveghere si lucru intens cu ei a iesit la iveala un adevar trist.

IONEL ARMEANU STEFANICA, DIRECTOR DGASPC VASLUI: "In urma consumului de alcool e clar ca acesti copii au un retard datorat consumului de alcool, dar pe langa retardul datorat faptului ca mama a consumat in timpul sarcinii este si retardul datorat lipsei educatiei. Unul din ei e cu handicap grav, altii au handicap usor, dar la cei cu handicap usor se poate recupera. Nu au fost stimulati de mici, s-a vorbit putin cu ei, parintii fiind mai tot timpul in stare de ebrietate".

Imediat, cei care s-au ocupat de caz au inteles si de ce femeia se lupta atat de tare sa-si pastreze copiii.

IONEL ARMEANU STEFANICA-DIRECTOR DGASPC VASLUI: "Ei s-au bucurat foarte mult pentru ca pe copilul cu handicap grav era o indemnizatie si de la ceilati copii erau alocatiile si in felul asta au avut tot timpul o anumita suma de bani care nu au folosit-o pentru a beneficia copiii de o ingrijire corespunzatoare".

Mai exact, vorbim despre 616 lei, o suma importanta pentru cineva fara surse de venit.

Intrebarea este: de ce au reactionat autoritatile doar dupa ce s-a mediatizat acest caz? Unde erau asistentii sociali in tot acest timp in care femeia a adus pe lume zece copii?

Raspunsurile vin firesc. Nu a vizitat-o nimeni. Nu i-a pasat nimanui. Nu exista oameni pregatiti pentru astfel de situatii.

Pana cand nu se va schimba legea asistentului social, prin care doar cei cu studii in domeniu pot ocupa un asemenea post, sunt sanse sa ne lovim de alte asemenea cazuri. 

In noiembrie anul trecut, la doi ani dupa episodul care a deschis aceasta poveste, echipa ProTv a mers, alaturi de un asistent social, sa vada cum se descurca mama copiilor fara ajutorul de stat. Mai ales ca si-a pierdut si dreptul la un venit minim garantat, refuzand sa munceasca in folosul comunitatii.

A fost gasita insarcinata din nou si la fel de agresiva. Nici de alcool nu s-a lasat. Cei de la Protectia Copilului spun, de altfel, ca pana si la intalnirile cu cei mici a venit bauta.

Mama nu cedeaza usor. A pierdut un proces cu primaria, dar nu renunta la ideea de a-si recupera sursele de venit. Proprii copii. Intre timp, a nascut pentru a 11-a oara si este monitorizata de autoritati. Traieste in aceleasi conditii mizerabile, intr-o casa ce sta sa cada peste ea si peste bebelusul de trei luni.

Situatia a ramas neschimbata pentru ca asistentii sociali de la primarie si Protectia Copilului nu si-au facut treaba. Nu e de mirare ca Mariana isi vede de calea ei si continua sa se razboiasca cu toata lumea. Este convinsa ca statul i-a stricat copiii.

Asistenta maternala a rugat echipa sa nu divulge locul in care au filmat, tocmai pentru ca a fost amenintata in repetate randuri de mama naturala. Imaginile nu au nevoie de prea multe comentarii. Copilul a venit de la gradinita fericit: a primit un abtibild zambitor pentru activitatea de acolo. Are camera lui, este curat, educat si mai ales iubit. Nu intreaba niciodata de mama naturala.

Din pacate, dezinteresul statului roman, lipsa de proceduri ferme, de necontestat, face ca astfel de initiative sa devina corvoada pentru cei care se incumeta SA INCERCE sa adopte un copil. In Vaslui, spre exemplu, peste 200 de minori ajung anual in sistemul de protectie. De cele mai multe ori, din cauza abuzurilor parintilor alcoolici.

La fel ca in cazul Marianei, mamele si tatii naturali se simt brusc gata sa se bata cu toata lumea pentru ei. Doar sunt o sursa sigura de venit.

In acelasi timp, asistentii sociali cu diploma, singurii care ar putea schimba ceva concret in tara asta, mai ales in mediul rural, sunt nevoiti sa-si caute alte pozitii, alte locuri de munca. Majoritatea primarilor angajeaza pe astfel de posturi apropiati sau rude.

Iar daca statul roman nu da doi bani pe asistentii sociali care ies de pe bancile facultatii cu diploma de speciallitate, europenii se bat pentru ei.

Un asistent social debutant in Anglia castiga undeva la 3000 de lire, plus pachet de masina si alte beneficii in functie de fiecare angajator.

Avem un pachet de legi pentru protectia copilului decent. Suferim insa la aplicabilitate. Din intregul sir de responsabili privind viitorul minorilor scosi din familii nefunctionale prea putini isi asuma decizii ferme.

Se intampla, astfel, ca actele normative sa devina teren fertil pentru ambitiile aburite de alcool ale mamelor si tatilor vinovati. Se fac anchete sociale. Au loc procese, trec lunile si anii. Copiii cresc, ajung majori, dezorientati, cu parinti doar pe hartie. Iar acesti tineri trebuie sa puna bazele viitoarei societati romanesti. 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool
S-a trezit la morga, inainte de propria autopsie. Cum a reusit Raul Giura sa invinga dependenta de alcool

Campania "Dependenta Romaniei-Alcoolismul, boala din pahar" continua. Aproape trei milioane de romani beau fara masura. Principalul motiv pe care il invoca este stresul. La randul lui, cauzat de saracie.

Patru tineri din Satu Mare, la un pas de moarte dupa ce s-au izbit de un stalp iar masina a luat foc. VIDEO
Patru tineri din Satu Mare, la un pas de moarte dupa ce s-au izbit de un stalp iar masina a luat foc. VIDEO

Mai multi tineri care consumasera alcool au fost la un pas de moarte dupa ce au intrat cu masina intr-un stalp de electricitate, in Baia Mare. Imediat dupa impact, autoturismul a luat foc.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.