SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. SUBIECTE si BAREM de corectare. Elev: "Nu m-am pregatit deloc. Eu nu ma astept sa iau BAC-ul"

×
Codul embed a fost copiat

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Absolventii de clasa a XII-a au sustinut prima proba scrisa din cadrul examenului de BACALAUREAT 2017 la Limba si Literatura Romana. Examenul a inceput la ora 09:00 si a durat trei ore.

SUBIECTE BAC 2017 ROMANAPROFILUL REAL. Subiectul I: elevii au avut mai multe cerinte dintr-un text la prima vedere - poezie "Alt cantec“, de Adrian Maniu. Printre cerinte, identificarea mai multor sinonime sau rolul cratimei in text.

La al doilea subiect elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul comunicarii in realizarea unui proiect in echipa.

La subiectul III a fost un eseu in care sa prezinte particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text narativ apartinand lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu.

Subiecte la romana, BAC 2017, profil REAL:

Citește și
copiii educatie financiare
Copiii, transformati in investitori de cursurile de educatie financiara. Ce fac, mai nou, cu banii de buzunar de la parinti
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

BAREM la romana, BAC 2017, profil REAL: 

Subiecte la romana, BAC 2017, profil UMAN. La subiectul I, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, avand de raspuns la noua intrebari referitoare la elemente ale textului.

La al doilea subiect, candidatii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activitatilor extrascolare in educatia cinematografica.

La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte relatia dintre doua personaje dintr-un roman de Marin Preda.

Subiecte la romana, BAC 2017, profil UMAN:

BAREM la romana, BAC 2017, profil UMAN:

Reactiile elevilor:

Daca pentru elevii de la colegiul national Gheorghe Lazar din Capitala singura problema este cat vor lua peste 9, la un centru de evaluare din Timisoara, multi candidati au venit doar ca sa incerce o minune.

Eleva: "Mi-a placut foarte mult. Chiar mi-a placut mult de tot romanul Morometii si am fost inspirata. E o zi frumoasa si cu soare si subiectele ok, chiar perfect!"

Reporter: "Cat de mult te-ai pregatit pentru azi?"
Elev: "Deloc."
Reporter: "Deloc?"
Elev: "Deloc. Eu nu ma astept sa iau BAC-ul."
Reporter: "Cum de ai iesit atat de repede?"
Elev: "Ca nu mai stiu restul."
Reporter: "La subiectul 3 ce ai scris?"
Elev: "Nu am scris nimic."

La profilul Real, elevii au avut de prezentat particularitatile de constructie a unui personaj, la alegere, fie dintr-o opera de Ioan Slavici, fie de Liviu Rebreanu. Iar la uman, de prezentat relatia dintre doua personaje dintr-un text apartinand lui Marin Preda.

Pentru elevii de top, BAC-ul este doar o formalitate. Emotii mai mari au pentru admiterea la facultate. De la liceele fruntase, 30% dintre absolventi ajung la facultati din strainatate.

Elev: "Ma duc la medicina in Anglia. Domeniul in care vreau eu sa merg este nutritie si aici nu voiam sa urmez mai intai facultatea de Medicina. Acolo am un program alternativ, de aia nu raman aici."

Dar sunt si absolventi care vor sa ramana in tara. In special cei de la Real, care vor sa-si continue studiile in informatica sau inginerie.

Elev: "Sa intru la politehnica sa fac facultatea. Inginerie aerospatiala."

Elev: "Am realizat ca politehnica e foarte buna pe domeniul pe care vreau eu sa-l studiez si mereu, chiar daca as fi plecat afara, as fi dorit sa raman in tara dupa terminarea studiilor. Pentru ca mi se pare ca daca plecam plecam toti, ce ramane in tara asta nu e ok."

Desfasurarea probei:

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Proba scrisa la Limba si Literatura Romana a inceput la ora 09.00, constand in trei subiecte, fiecare cu 30 de puncte.

La primul, elevii au avut de rezolvat cateva exercitii pe baza unui text la prima vedere, partea cea mai grea la acest subiect fiind ultimul subpunct in care tinerii trebuie sa faca un mini-eseu in baza unui fragment din textul dat.

La cel de al doilea subiect, absolventii au avut de elaborat un text argumentativ despre un anumit subiect dat, in care sa respecte structura unui astfel de discurs, numarul de cuvinte si normele limbii romane.

De asemenea, ei au trebuit sa utilizeze mijloace lingvistice potrivite exprimarii unei aprecieri, sa dezvolte doua argumente adecvate ipotezei si o concluzie pertinenta.

UPDATE ORA 07:00  Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de catre asistenti. Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio. Ministerul Educatiei atentioneaza ca este interzis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, ori cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

In mod identic cu Evaluarea Nationala, lucrarile vor fi evaluate in centre zonale de evaluare din alte judete decat cele in care au avut loc probele. In conformitate cu prevederile metodologice, in urma evaluarii lucrarilor contestate "nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii”, Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestatii este finala, intrucat nu se mai aplica regula celor 0,5 puncte diferenta intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a solicitat, duminica, la videoconferinta cu membrii comisiilor judetene, cu presedintii centrelor de examen si cu cei ai centrelor zonale de evaluare, organizata la sediul MEN, asigurarea conditiilor optime in raport cu prognozele meteorologice pentru fiecare zi in parte.

In acest sens, in salile de examen trebuie asigurata o climatizare corespunzatoare, in functie de posibilitatile si dotarile spatiilor respective, dar si apa potabila atat pentru profesorii din comisii, cat si pentru candidati. De asemenea, in toate centrele de examen trebuie sa existe asistenta medicala permanenta.

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Rezultatele, inainte de contestatii, se vor afisa pe 5 iulie, iar notele dupa contestatii pe 10 iulie.

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Modele de SUBIECTE si BAREM la romana, la bacalaureat, profilurile REAL si UMAN

Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, precizeaza MENCS.

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. CALENDARUL examenului de BACALAUREAT 2017

Sesiunea iunie-iulie 2017:

26 iunie 2017 Limba si literatura romana - proba Ea) - proba scrisa
27 iunie 2017 Limba si literatura materna - proba Eb) - proba scrisa
28 iunie 2017 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisa
30 iunie 2017 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba Ed) - proba scrisa
5 iulie 2017 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)
6 - 9 iulie 2017 Rezolvarea contestatiilor
10 iulie 2017 Afisarea rezultatelor finale

Calendar BACALAUREAT 2017 - Sesiunea august-septembrie 2017

11 - 14 iulie 2017 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen
27 iulie 2017 Inscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente
21 august 2017 Limba si literatura romana – proba Ea) - proba scrisa
22 august 2017 Limba si literatura materna – proba Eb) - proba scrisa
23 august 2017 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) - proba scrisa
24 august 2017 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba Ed) - proba scrisa
25, 28 august 2017 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
28 august 2017 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
29-30 august 2017 Evaluarea competentelor digitale - proba D
30-31 august 2017 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
1 septembrie 2017 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16,00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)
2 - 5 septembrie 2017 Rezolvarea contestatiilor
6 septembrie 2017 Afisarea rezultatelor finale

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), modelele de subiecte au fost publicate pe site-ul subiecte2017.edu.ro.

SUBIECTE BAC 2017 ROMANA. Modelele orientative de subiecte/biletele de examen/pachetele de fisiere pentru examenul national de Bacalaureat au fost concepute in concordanta cu programele in vigoare ale examenului, astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea candidatilor de analiza, de sinteza, de generalizare si de abstractizare.

De asemenea, acestea vizeaza cuprinderea echilibrata a materiei studiate, solicitandu-se demonstrarea competentelor prevazute in programele de examen, respectiv incadrarea in timpul prevayut de metodologie pentru rezolvarea sarcinilor de lucru. Comparativ cu anul trecut nu au fost operate modificari in structura subiectelor.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Erau premianti si visau sa devina politist si agronom, dar au sfarsit tragic dupa examenul la Matematica de la Evaluare
Erau premianti si visau sa devina politist si agronom, dar au sfarsit tragic dupa examenul la Matematica de la Evaluare

Din pacate, dupa o zi calduroasa, doi elevi din Segarcea, judetul Dolj, au vrut sa se racoreasca si s-au inecat. Fusesera impreuna la examenul de matematica de la Evaluarea Nationala si au mers la scaldat intr-o balta, de la marginea orasului.

Copiii, transformati in investitori de cursurile de educatie financiara. Ce fac, mai nou, cu banii de buzunar de la parinti
Copiii, transformati in investitori de cursurile de educatie financiara. Ce fac, mai nou, cu banii de buzunar de la parinti

Copiii trebuie sa inteleaga devreme valoarea banilor, iar lectiile de acum le vor fi de mare folos mai tarziu. Insa educatia financiara le-o fac parintii, nu si scoala, cum ar fi trebui de fapt, spun specialistii in finante.

REZULTATE BACALAUREAT 2017. Proba orala la limba romana: 71,88% au luat calificatul maxim, experimentat
REZULTATE BACALAUREAT 2017. Proba orala la limba romana: 71,88% au luat calificatul maxim, experimentat

Ministerul Educatiei Nationale anunta, joi, ca din totalul celor 117.195 de candidati evaluati la proba de comunicare in limba romana, 84.234 (71,88%) au obtinut certificatul de utilizator experimentat.

Bacalaureat 2017, sesiunea speciala: 77,95% dintre candidati au promovat examenul
Bacalaureat 2017, sesiunea speciala: 77,95% dintre candidati au promovat examenul

Bacalaureat 2017. Sesiunea speciala 2017 a examenului de Bacalaureat a fost promovata de 77,95% dintre candidati.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.