BACALAUREAT 2014. Cele patru licee din Arad implicate in scandalul "SPAGA LA BAC". Elevii si profesorii vor fi audiati

BACALAUREAT 2014

BACALAUREAT 2014. Procurorii vor audia mai multi profesori, dar si elevi de la patru licee din Arad, ale caror nume apar in discutii inregistrate in cazul traficului de influenta de la bacalaureat.

BACALAUREAT 2014. Surse din randul anchetatorilor au declarat, marti, pentru Mediafax ca in cazul privind tentativa de fraudare a examenului de bacalaureat exista inregistrari in care suspectii discuta despre coruperea unor profesori de la patru licee importante din municipiul Arad, pentru ca acestia sa-i ajute pe candidatii care au platit mita.

Conform surselor citate, in seara de 29 iunie, profesoara de limba romana Lavinia Bit de la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” a mers acasa la inspectorul general adjunct Mihai Spanu, in cartierul Micalaca din Arad. Cei doi au purtat o discutie privind modul in care vor fi ajutati candidatii care au platit pentru a lua examenele.

Din aceste discutii, care au fost inregistrate de catre anchetatori, reiese ca profesoara i-a adus lui Spanu banii stransi de la candidati, dar si liste cu numele acestora. In inregistrare, profesoara il intreaba pe inspectorul scolar de mai multe ori daca e sigur ca poate rezolva trecerea examenelor. Ea se interesa de componenta comisiilor de examinare de la patru unitati de invatamant: Liceul de Arte “Sabin Dragoi”, Liceul Pedagogic, Grupul Scolar de Industrie Alimentara si Liceul Textil.

Conform surselor, din discutii nu reiese ca suspectii au aranjat deja examenele cu profesorii de la aceste licee, ci se intelege ca urma sa se ia legatura cu acestia. Din inregistrari mai reiese ca inspectorul Spanu ii explica profesoarei cum sa aplice semnele distinctive pe lucrari, astfel incat acestea sa fie recunoscute de catre corectori.

Citește și
pix, frauda Bacalaureat
BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul "SPAGA la BAC". Inspectorul din Arad, in arest la domiciliu, 30 de zile
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Totodata, cei doi s-ar fi inteles ca vor imparti in mod egal banii incasati, daca vor resi sa-i promoveze ilegal pe candidatii care au platit.La finalul discutiei, inainte ca profesoara sa paraseasca locuinta lui Spanu, anchetatorii au descins si i-au imobilizat pe cei doi, ridicand probele, intre care suma de 9.150 de euro si peste 3.000 de lei. Anchetatorii spun ca profesorii mentionati in aceste inregistrari vor fi identificati si audiati.  De asemenea, de la scolile mentionate vor fi audiati elevi, dar si parintii acestora, insa dupa finalizarea examenului de bacalaureat.

BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul "SPAGA la BAC". Inspectorul din Arad, in arest la domiciliu, 30 de zile

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, in noaptea de duminica spre luni, la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la locuinta profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe in dosarul de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul.

Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii, iar Spanu, adjunct al sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, ceilalti doi suspecti fiind cercetati in libertate. Ulterior, Mihai Spanu a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, in urma perchezitiilor din locuintele celor trei au fost ridicati aproximativ zece mii de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul. In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei dascali, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii.

Procurorul Codrin Gavra declara ca ancheta in acest dosar a inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.Potrivit unor ingregistrari detinute de anchetatori, profesoara de romana din Arad cerea 500 de euro pentru nota 6 la matematica si 450 de euro la romana, tariful pentru promovarea bacalaureatului putand ajunge pana la 900 de euro. Profesoara a fost inregistrata audio-video de catre anchetatori in timp ce spunea ce sume trebuie platite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.

Procurorul de caz Codrin Gavra declara ca pentru fiecare proba se cerea intre 300 si 500 de euro, iar suma crestea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct in plus. Seful Inspectoratului Scolar Judetean Arad, Claudius Mladin, a spus ca adjunctul sau Mihai Spanu, inspectoarea Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit nu erau implicati in desfasurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spanu "este raspunzator de partea de mobilitate a dascalilor si de resursele umane", la fel ca Simona Crisnic, care este inspector scolar pentru managementul resurselor umane.

Luni, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca inspectorul scolar general adjunct din Arad Mihai Spanu a fost eliberat din functie. Ministrul Educatiei preciza ca in cazul celuilalt inspector scolar si al profesoarei suspectati ca ar fi primit mita de la elevi pentru a-i ajuta sa promoveze bacalaureatul o eventuala decizie administrativa poate fi luata de Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Arad. La randul lor, procurorii care instrumenteaza dosarul spuneau ca lucrarile elevilor care ar fi dat mita ca sa promoveze bacalaureatul urmau sa fie completate cu raspunsuri corecte de catre dascali, dupa stergerea raspunsurilor gresite.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
BAREM BACALAUREAT 2014 ROMANA. Calculeaza-ti nota
BAREM BACALAUREAT 2014 ROMANA. Calculeaza-ti nota

BAREM BACALAUREAT 2014 ROMANA. 144.000 de elevi de clasa a XII-a au inceput luni probele scrise de la BACALAUREAT 2014. Acestia primi doua tipuri de subiecte - Romana profil Real si Tehnologic si Romana profil Uman si Pedagogic.

BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul
BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul "SPAGA la BAC". Inspectorul din Arad, in arest la domiciliu, 30 de zile

BACALAUREAT 2014. Adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad s-a intors luni seara acasa, dupa o noapte petrecuta in celula.

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Elevii n-au scapat de ce se temeau mai mult. Vezi SUBIECTELE si BAREMELE la UMAN si REAL
SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Elevii n-au scapat de ce se temeau mai mult. Vezi SUBIECTELE si BAREMELE la UMAN si REAL

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Aproape 144.000 de elevi de clasa a XII-a au inceput luni probele scrise de la BAC 2014. Elevii vor primi doua tipuri de subiecte - Romana profil Real si Tehnologic si Romana profil Uman si Pedagogic.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.