Batalia pentru SUA devine tot mai dura. Trump a explicat inregistrarea obscena: "La mine au fost vorbe, la Clinton fapte"

×
Codul embed a fost copiat

Clinton: "E bine ca nu ne conduce cineva ca Trump". Trump: "Pentru ca ati fi la puscarie!". E doar unul dintre schimburile dure de replici de la a doua confruntare a candidatilor la presedintia SUA.

Intr-un ring de box, ar fi fost un schimb de pumni care ar fi ridicat tribunele in picioare si ar fi umplut sala de urale.

Suntem insa la o dezbatere politica si, fie ea poate mai incinsa ca oricand, are niste limite. De data aceasta totusi, nici daca ar fi planuit-o minutios, precum lansarea unui film de box-office la Hollywood, americanilor nu le-ar fi iesit atat de bine episodul al doilea din Donald Trump - Hillary Clinton. Nu degeaba a fost transmisa in direct si in sute de cinematografe.

Confruntarea publica a celor doi candidati principali la presedintia Statelor Unite, pe care ati putut-o vedea LIVE si pe www.stirileprotv.ro, a fost "promovata" perfect de scandalul inregistrarilor sexiste ale lui Donald Trump. Cei doi "actori" principali au crescut tensiunea ocolind in aceste zile aparitiile publice. Trump nu prea avea ce sa spuna, Clinton nu prea avea de ce sa vorbeasca. Azi-noapte n-au mai avut de ales.

In filme, "sequel-ul" e rareori mai bun ca prima parte. In Trump vs Clinton, partea a doua n-are cum sa n-o surclaseze pe prima.

Citește și
donald trump
New York Times a numarat toate insultele lui Donald Trump de pe Twitter. Magnatul a lansat pana acum 273 de jigniri
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cand s-au intalnit pe scena de la Universitatea din Missouri nici macar nu au dat mana, moment simbolic ce a dat tonul unei dezbateri pline de afirmatii dure, mai ales din partea candidatului republican. Convins ca cea mai buna aparare este atacul, el a incercat sa distraga atentia de la scandalurile din ultimele zile, amintind de trecutul personal "colorat" al lui Bill Clinton.

Anderson Cooper: "Ca sa fie clar, spuneti ca ceea ce ati zis in autobuz acum 11 ani, ca de fapt nu ati sarutat si pipait femei fara consimtamantul lor?"
Donald Trump: "Respect foarte tare femeile. Nimeni nu respecta femeile mai mult ca mine."

Hillary Clinton: "Ca toata lumea, am petrecut ultimele 48 de ore gandindu-ma la inregistrarile pe care le-am vazut si auzit. Cu alti nominalizati republicani la presedintie, m-am ciocnit pe subiecte politice si principia, dar niciodata nu le-am pus la indoiala capacitatea de a servi aceasta tara ca presedinti. Cu Donald Trump, situatia este diferita."

Donald Trump: "Daca ne uitam la Bill Clinton e mult mai rau. In cazul meu au fost cuvinte. In cazul lui, actiuni. Ce a facut el acestor femei, nimeni in istoria politica a acestei tari nu a fost atat de abuziv in relatia cu femeile. Puteti sa spuneti ce vreti, dar Bill Clinton a abuzat de femei, iar Hillary Clinton le-a atacat pe aceste femei fara mila. Patru dintre ele sunt acum aici..."

Hillary Clinton: "Foarte multe din lucrurile pe care le-am auzit nu sunt corecte, insa el poate sa isi duca campania asa cum doreste. Cand aud asa ceva imi amintesc de cuvintele lui Michelle Obama, care ne-a sfatuit ca atunci cand ei se coboara la acest nivel, noi sa ne ridicam deasupra lor."

Donald Trump: "Daca o sa castig il voi instrui pe ministrul justitiei sa desemneze un procuror special care sa ancheteze scandalul emailurilor tale."

Hillary Clinton: "Este amuzant sa auzi pe cineva care nu a platit impozite timp de 20 de ani vorbind despre planurile sale fiscale. Va spun eu ce va face. Planul sau va oferi celor bogati si corporatiilor cele mai mari deduceri fiscale din istorie."

Anderson Cooper: "V-ati folosit de acele pierderi pe care le-ati declarat, de 916 milioane de dolari, ca sa nu platit impozite?"
Donald Trump: "Evident ca da… Evident ca da… Si la fel fac si cei care doneaza pentru campania ei... Ii stiu pe multi dintre ei."

Anderson Cooper: "Numiti un lucru pe care il respectati la contracandidatul dumneavoastra."
Hillary Clinton: "Ii respect copiii. Copiii lui sunt extraordinar de capabili si devotati si cred ca asta spune multe despre Donald.
Donald Trump: Faptul ca nu renunta niciodata! Respect asta!"

Decorul a fost montat de data aceasta la St. Louis. Formatul a fost schimbat. E ceea ce se numeste "town hall debate" - dezbaterile publice din primarii. Avem un ring albastru, destul de intunecat si rece. Scena e rotunda. Candidatii stau in mijloc, pe scaune de bar. De fapt, ar putea sta acolo, dar prefera sa ramana in picioare si se plimba in timp ce vorbesc. In jur sunt cateva mini-tribune. Acolo se afla vreo 50 de cetateni, iar aceasta e principala schimbare de format. Spectatorii sunt alesi de Institutul Gallup dintre cetatenii cu drept de vot, dar indecisi, din zona St. Louis si vin cu propriile intrebari pe care le pun in timpul dezbaterii.

Rudele candidatilor au cate o loja speciala. Bill Cinton si Melanie Trump se saluta primii. Cat de ironic... Sotia "inselata" de vorbele sotului la adresa femeilor, respectiv sotul care si-a inselat sotia chiar in Biorul Oval.

La ora locala 8 seara, candidatii intra in ring. Se apropie cu greu la un metru unul de altul. Nu-si dau mana.

E totusi probabil singurul moment cand isi zambesc. Evident, doar formal, dar mai tarziu va mai fi cel mult ironic. Sunt imbracati aproape la fel. Si Hillary poarta practic un costum aproape barbatesc, albastru inchis. Trump are o cravata rosie, singura pata de culoare din albastrul intregii sali.

Moderatorii sunt Anderson Cooper, de la CNN, si Martha Raddatz, de la ABC News.

Prima intrebare vine din public. E o incalzire pentru subiectul momentului: "Sunteti un model pentru tineri?". Raspunde Hillary prima: "Da", dupa care incepe povestile. Dupa 2 minute, e randul lui Trump: "Sunt de acord cu ea.", urmat de povestile lui. Intrebarea e driblata, candidatii isi prezinta, pe scurt, programele: "Stronger Together" vs "Make America great again".

Andersoon Cooper n-aveam cum sa lase sa treaca pe langa el subiectul momentului: inregistrarea cu marturisirile sexiste ale lui Trump.

Trump raspunde pentru prima oara subiectului: "A fost <>, dialog de vestiar. Nu sunt mandru. mi-am cerut scuze, mi-am cerut scuze poporului american", dupa care incearca sa duca discutia spre orice altceva, se aude chiar ISIS. "Deci nu ati facut ceea ce povestiti acolo?", insista Cooper. "Am un respect mare pentru femei, nimeni nu respecta femeile mai mult ca mine". Insista din nou moderatorul: "Ati facut ce spuneti acolo?". "Voi fa... Nu n-am facut! Voi face America mare si sigura din nou. Si bogata!" Wow!

Hillary la rand, simte sangele: "Niciodata in trecut n-am pus la indoiala ca alti candidati sunt capabili sa fie presedinte. Donald Trump e diferit. Despre Donald Trump am spus-o si eu si altii." Trump se plimba agitat. "Caseta e elocventa despre Donald Trump. L-am mai vazut vorbind asa despre femei, comportandu-se asa cu femeile. Acesta e Donald Trump. Dar nu doar femeile au fost atacate: musulmani, latino, afro-americani, multi altii au fost tinte. Transmit intregii lumi ca America e deja mare, dar suntem asa pentru ca suntem buni si ne respectam reciproc"... Trump: "Pot sa raspund? Sunt doar vorbe. Le aud de ani de zile. Le-am mai auzit la Hillary. N-a facut nimic."

E intrerupt... dar intrebarea venita online continua subiectul. Trump ataca: "Daca te uiti la Bill Clinton... La mine sunt vorbe, la el sunt fapte, fara precedent pentru un politician. Bill Clinton a agresat femeile. Imi cer scuze pentru cuvintele mele, dar sunt cuvinte. Presedintele Clinton a fost acuzat si a platit pentru fapte" Raspunde Hillary: "Daca era doar un video, poate era de inteles explicatia. Dar Trump nu si-a cerut scuze niciodata fata de nimeni pe care a jignit si atacat. Ii datoreaza presedintelui Obama scuze, tarii intregi scuze"

Trump schimba frontul: "Ati castigat cursa cu Bernie Sanders incorect, dupa cum am vazut pe Wikileaks. Daca voi fi presedinte, voi cere procurorului general sa puna pe cineva sa ancheteze minciunile spuse. Dupa ce ati primit o citatie ati sters 33.000 de mailuri".
Clinton: "E bine ca nu ne conduce cineva ca Trump"
Trump: "Pentru ca ati fi in puscarie"

Moderatorii introduc si formal subiectul emailurilor sterse, principala slabiciune a taberei Clinton. E randul lui Hillary sa-si ceara scuze: "A fost o greseala. Am folosit un mail personal si imi pare rau. Sigur ca n-as mai face o asemenea greseala. Dupa o ancheta de un an nu exista nicio dovada ca cineva mi-a spart mailul sau ca vreun material clasificat a ajuns in maini nepotrivite" Trump: "33.000 de mailuri aveau legatura, sustine, cu nunta fetei si orele de yoga. 33.000! Sa spui ca nu e ceva in neregula cu stergerea a 33.000 de mailuri, ar trebui sa va fie rusine! Ar trebui citata de Senat"
Anderson Cooper trece din nou la intrebare din public. Trump mai apuca sa spuna ca Hillary nu stia ce inseamna litera "C" pe documentele oficiale, semnul pentru "clasificat". Acuzatia e corecta, Hillary marturisise acest lucru la audierile FBI.
Trump: "De ce nu vorbim de subiectul emailurilor sterse?"
Anderson Cooper: "Am vorbit. Intrebare din public"
Trump: "E bine, 3 contra 1"

Show-ul continua cu temele obisnuite. Se vorbeste despre asigurarile medicale, despre imigranti, despre Rusia, despre armele nucleare, despre terorism. Dupa rafuiala din start nimic nu mai poate insa ridica tensiunea. O tanara musulmana il intreaba pe Trump cum ar trebui sa se simta cei ca ea, care se tem de o crestere a islamofobiei dupa alegeri. "Aveti dreptate cu islamofobia si e o rusine. Avem insa o problema. Clinton nu vrea sa o spuna, Obama nu vrea sa o spuna, dar exista: terorismul islamic radical". Clinton adauga: "S-au spus multe lucruri grave despre musulmani. Avem musulmani in tara de pe vremea lui George Washington. Am pierdut recent un musulman extrem de cunoscut, pe Muhammad Ali. Viziunea mea despre America este a unei tari unde toata lumea isi are locul"

Formatul e interesant. Se vede experienta lui Hillary. Se adreseaza direct celor ce pun intrebarile din public. Trump n-are experienta. Se uita direct in camera chiar daca intrebarea e din public, ceea ce, spun specialistii, nu e cea mai buna idee pentru astfel de dezbateri. Trump se mai plange ca Hillary e lasata sa depaseasca timpul alocat, in timp ce el e permanent intrerupt. Masuratorile totale arata insa ca Trump a vorbit de fapt mai mult: 40 de minute si 10 secunde, fata de 39 de minute si 5 secunde.

Mai sunt 30 de zile pana la alegeri si inca o dezbatere publica. Varful confruntarii probabil tocmai a fost atins, chiar daca ultima confruntare va fi in Las Vegas, acolo unde si box-ul are cele mai stralucitoare ringuri. Urmeaza ca sondajele care sa confirme cine conduce.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
A doua dezbatere Donald Trump - Hillary Clinton, in direct pe www.stirileprotv.ro
A doua dezbatere Donald Trump - Hillary Clinton, in direct pe www.stirileprotv.ro

Hillary Clinton si Donald Trump se vor infrunta luni dimineata in cea de-a doua dezbatere a campaniei prezidentiale. Infruntarea va fi live pe www.stirileprotv.ro, incepand cu 4 dimineata.

New York Times a numarat toate insultele lui Donald Trump de pe Twitter. Magnatul a lansat pana acum 273 de jigniri
New York Times a numarat toate insultele lui Donald Trump de pe Twitter. Magnatul a lansat pana acum 273 de jigniri

Donald Trump are sangele fierbinte si se foloseste de Twitter ca de un mijloc de refulare, noteaza The New York Times, care a decis sa contabilizeze insultele proferate de candidatul republican la Casa Alba pe parcursul a ceva mai mult de un an.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.